Безпрограшна лотерея, майстерклас і солодка вата: у Запоріжжі влаштували «Великодній калейдоскоп»

Переглядів: 156

5 травня 2024 10:30

Безпрограшна лотерея, майстерклас і солодка вата: у Запоріжжі влаштували «Великодній калейдоскоп» фото

Пологівська районна філія Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України напередодні Великодня організувала свято для внутрішньо переміщених осіб з Оріхова та мешканців інших населених пунктів Пологівського району, які знайшли прихисток у Запоріжжі.

У його програмі були безпрограшна лотерея з корисними призами, майстерклас з карвінгу - фігурного нарізання фруктів та овочів, який провели майстри виробничого навчання Пологівського професійного ліцею, інформування про мінну мінну безпеку, пригощання учасників заходу чаєм, кавою, смаколиками і солодкою ватою, яку виготовляли учні Оріхівського опорного закладу середньої освіти «Сузір’я». Бажаючі могли також скористатися банком одягу і підібрати необхідну річ.

І дорослі, і діти отримали велике задоволення від заходу, багато хто підходив до організаторів і дякував за позитивні емоції.

- Мета свята «Великодній калейдоскоп» – створити радість, особливо для маленьких дітей, які разом з дорослими переживають важкі й страшні часи, - зазначила голова Пологівської районної філії Запорізької обласної організації ТЧХУ Людмила Калашнікова. - А ще - популяризація діяльності Товариства Червоного Хреста, який надає велику допомогу вимушеним переселенцям.

Пологівська районна філія ЗОО ТЧХУ, яку Людмила Олександрівна очолює вже 35 років, більше відома як Оріхівська районна організація Товариства Червоного Хреста України. У місті, яке рашисти вже майже знищили і продовжують перетворювати на руїни, цю активну організацію знали дуже добре, адже їй понад 80 років. Волонтери організовували цікаві заходи для містян, надавали допомогу тим, хто її потребував.

- Наша організація - благодійна, існуємо на пожертви небайдужих людей та членські внески. Тому всім бажаючим пропонуємо ставати членами Товариства Червоного Хреста України. Щорічний членський внесок — 200 або 500 гривень. Або можна придбати благодійний квиток на суму 20,50,100 гривень, який дає право на першочергове надання гуманітарної допомоги. А за кордоном завдяки квитку можна отримати різноманітну допомогу.

- Під час заходу проводився збір коштів на допомогу внутрішньо переміщеним особам, - додає фахівець з розвитку організації та волонтерства Пологівської районної філії Запорізької обласної організації ТЧХУ Максим Лола.

Смаколики приготували власноруч

До організації свята доєдналися співробітники та вихованці Пологівського професійного ліцею. Майстри виробничого навчання Наталія Гаврилюк, Наталія Горбенко та Алла Жемчужнікова разом з учнями провели майстерклас з карвінгу – мистецтва створення з овочів та фруктів різноманітних квітів, фіґурок чи орнаментів за допомогою художньої різьби. А ще пригостили дітей й дорослих власноруч приготованими смаколиками.

Алла Жемчужнікова навчає майбутніх кухарів і кондитерів.

- Це моя справа з дитинства, освоїла її самостійно, - розповідає Алла Михайлівна. - Зараз, при сучасній техніці, можна освоїти все — інструменти є, комп’ютер прийде на допомогу. Було б тільки бажання!

На великому блюді - фігурно нарізані овочі і фрукти.

- Це, скажімо так, економна композиція, для неї брали овочі, які зараз є — редис, помідор, морква, огірок, цибулю, її можна підфарбувати бурячком, - розповідає майстер виробничого навчання Пологівського професійного ліцею. - З фруктів використовували яблука, виноград, апельсин — щоб була кольорова гама. Головне при створенні таких композицій — власна фантазія.

З початком повномасштабного вторгнення окупантів Державний навчальний заклад “Пологівський професійний ліцей” релокувався до Запоріжжя. Зараз цей учбовий заклад розміщується у Дніпровському районі — на вулиці Лобановського,1. Але планується, що він “переїде” у Олександрівський — у приміщення біля Центрального ринку, де був торгово-кулінарний ліцей.

Зараз розпочався набір на навчання, тож Алла Жемчужнікова запрошує до них в ліцей. І зокрема, людей до 35 років, які без роботи і хочуть освоїти професії кухаря, кондитера.

- Навчимо пекти, смажити, варити, вирізати з фруктів та овочів, - “заманює” Алла Михайлівна. - Дуже цікава професія! От, наприклад, ми звикли робити вдома з картоплі пюре, відварювати чи смажити її. А насправді з картоплі можна приготувати 405 страв. Чи візьмемо борщ. Його в Україні є 202 види!

- І ви можете навчити варити усі ці 202 видів борщу?

- Так!

Залишається додати, що навчання у ліцеї (окрім кухаря та кондитера, тут можна також здобути спеціальність електромонтера, водія, електрогазозварника) проходить на базі 9 та 11 класів: воно триває 1,5 року і 3,5 року відповідно. До речі, деякі випускники залишаються працювати у рідному ліцеї.

Волонтери з “Сузір’я”

До проведення заходу доєдналися і старшокласники з опорного закладу загальної середньої освіти «Сузір’я», під керівництвом соціального педагога, класної керівниці 11-х класів Віри Наріжної. Учні готували і роздавали смачну солодку вату, за якою вишикувалася черга з дорослих і малечі.

Як розповіла Віра Василівна, у їхнього закладу давно склалися дружні стосунки з оріхівською організацією Товариства Червоного Хреста України. А вона сама була керівником команди “Берегині”, створеної під патронатом Червоного Хреста. Команда перемагала на районних та зональних змаганнях, була призером на обласних змаганнях.

Колектив “Сузір’я”, як зазначила педагог, дуже тісно і давно співпрацює з Людмилою Калашніковою. Тепер до школярів приходять Максим Лола з волонтерами, читають лекції, розповідають про мінну безпеку, вчать дітей, як надавати долікарську допомогу. Тому, коли представники Червоного Хреста просять допомогти провести якийсь захід, в учбовому закладі ніколи не відмовляють. Тим більш, що “Сузір’я” є членом ТЧХУ.

На початку свого перебування у Запоріжжі Віра Наріжна якийсь час волонтерила. Надягала червону футболку з хрестом і допомагала евакуйованим з окупованих територій, які приходили в “Козак-палац” до хабу. Каже, те, що не сиділа склавши руки, що була потрібною людям, дуже допомагало.

Мешканка Оріхова, яка після прильоту трьох снарядів втратила квартиру, горда від того, що могла хоча б чимось допомогти людям. Як переселенка, Віра Василівна добре розуміла таких же, як і вона, вимушено переміщених людей.

Згодом вона знову повернулась в улюблену шкільну стихію.

- Я працюю в нашій школі 22 роки, кращої у світі немає! В Оріхові ми втратили приміщення, але у нас є серце — це наше “Сузір’я”. Завдяки нашому директору Наталії Степанівні Кудіній ми збереглися і говоримо усім, що ми є. Наші діти беруть участь в усіх конкурсах, олімпіадах, у нас є призери МАН (Малої Академії Наук), переможці всеукраїнських конкурсів — літературних, хімічних тощо.

 І поки є школа — є місто. Ми гордо говоримо, що ми з Оріхова, ми цього не соромимося, - зазначає Віра Наріжна. - Ми завжди гордилися і гордимося, що у нас такі талановиті діти. Вони дуже люблять своє місто. Часто кажуть, що тільки тепер розуміють, наскільки вони люблять наш Оріхів.




Схожі новини: