Великдень 2024. Де й коли дивитися церемонію сходження благодатного вогню

Переглядів: 197

3 травня 2024 22:10

 Великдень 2024. Де й коли дивитися церемонію сходження благодатного вогню  фото

4 травня в єрусалимському Храмі Воскресіння проходитиме щорічна церемонія винесення благодатного вогню, яка передує православному Великодню. 

Точний час виходу єрусалимського патріарха з запаленими свічками з каплиці Гробу Господня заздалегідь не оголошується. Відомо, що о 12:30 (час Єрусалима збігається з київським) розпочнеться хресний хід православного духівництва, після якого патріарх разом з архімандритом Вірменської церкви зайдуть всередину храмової каплиці. 

NV пропонує стежити за подією наживо. Початок стриму в YouTube об 11:00.   В Україні трансляція з Ізраїлю вестиметься в YouTube і соцмережах. 

Під час церемонії патріарх Єрусалимський роздягається, стоячи перед Гробом Господнім, що демонструє відсутність у нього сірників або запальнички. Після чого разом із вірменським архімандритом, також роздягненим до підрясника, входить всередину. Там вони чекають на появу «благодатного вогню», запалюють від нього свічки і передають їх вірянам.

Потім починається хресний хід вірменського православного духівництва й вірян, паралельно появу вогню відзначають коптські й сирійські православні громади Єрусалима.

Фізичне пояснення обряду — вогонь запалюють від незгасимої лампади, яку завчасно ховають у ніші вівтаря, або завдяки реакції білого фосфору з повітрям. Цей обряд притаманний лише православній гілці християнства — католики не визнають його.




Схожі новини: