Музика незламних: ансамбль «Містерія Нова» із Запоріжжя на міжнародному конкурсі отримав Гран прі

Переглядів: 188

25 березня 2024 16:30

Музика незламних: ансамбль «Містерія Нова» із Запоріжжя  на міжнародному конкурсі отримав Гран прі фото

Ансамбль Запорізького фахового музичного коледжу імені П. І. Майбороди «Містерія Нова» став володарем Гран прі XIV Міжнародного конкурсу баяністів-акордеоністів Intersvitiaz accomuzik–2024.

Перше місце завоював дует Павло Макєєв і Герман Матвєєв, друге - Павло Макєєв (соліст). Викладачі у хлопців -  Анатолій Петриченко і Сергій Пелюк.

«Пишаюсь вами! Разом до Перемоги!», - прокоментував успіх юних музикантів керівник ансамблю, заслужений працівник культури, директор Запорізького фахового музичного коледжу імені П. І. Майбороди Сергій Пелюк.  Герман

Як зазначали організатори, мета конкурсу – популяризація баянно-акордеонного виконавського мистецтва; підвищення ролі музично-естетичного виховання; репрезентування кращих творів української та світової класики; виявлення та підтримка обдарованої учнівсько-студентської молоді. Організатор конкурсу – факультет культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки.

Урочисте відкриття відбулося у Луцькій музичній школі № 1 імені Ф. Шопена, де проходили виступи учасників.

Проректор з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна побажала усім учасникам вдалого виступу.  «Музика - універсальний спосіб комунікації, який не має ніяких барʼєрів, ні мовних, ні вікових. Напевно взагалі немає теми, яку не можна розкрити за допомогою музики», - сказала Наталія Благовірна.

Вітальне слово виголосив і декан факультету культури і мистецтв Віталій Охманюк, який зауважив: «Ми на Волині робимо все, щоб у період війни діти розвивалися».

36 музикантів змагалися у дев’яти категоріях. В конкурсі брали участь п’ять ансамблів і два оркестри. Були представлені всі 9 категорій - від учнів дитячих музичних шкіл до студентів консерваторії.

«Містерія Нова» серйозно готувалася до участі у дуже важливому для їх творчого колективу конкурсі, який, по суті, став їх творчим дебютом на «великій сцені».

"Готувалися довго, починаючи з вересня, я вважаю, що у нас гарна програма, все у нас вивчено", — розповідала Суспільному учасниця колективу Катерина Моноґошева.

Конкурс баяністів-акордеоністів тривав три дні, оцінювали виступи учасників п’ять членів журі, серед яких був і запоріжець Сергій Пелюк.

Переможці (І, ІІ, ІІІ місця в категоріях) отримали дипломи лауреатів, сувеніри та «Призи родини Щегельських». Володарі Гран-прі конкурсу отримали ще й грошову премію.

Історія створення ансамблю «Містерія Нова»

До початку повномасштабної війни у цьому комунальному закладі Запорізької обласної ради був квінтет “Містерія” під керуванням директора Сергія Пелюка. Професійні викладачі виступали з концертами навіть у зоні АТО/ООС, де їх мистецтвом насолоджувалися військові і місцеві мешканці.

З початком збройної агресії колектив припинив своє існування, оскільки двоє учасників виїхали із Запоріжжя. У минулому році, під час воєнного стану, у коледжі створили новий ансамбль, який хтось із студентів запропонував назвати “Містерія Нова”. Його керівником також є Сергій Пелюк.

Презентація нового колективу відбулася у грудні 2023 року на сцені коледжу. Свідками створення нового музичного колективу стали студенти, викладачі, рідні та друзі музикантів, які прийшли на перший концерт підтримати виконавців. Кожен виступ ансамблю завершувався бурхливими оплесками і вигуками “Браво!”.

У його складі - 12 студентів коледжу: Костянтин Івасенко, Анастасія Підварська, Софія Фадіна, Катерина Моногошева (усі — скрипка), Павло Макєєв (баян), Герман Матвєєв і Іван Василенко (акордеон), Артем Щербинка (баян-бас), Ася Свістунова (рояль), Михайло Косарєв (гітара-бас), Олена Безродна і Любов Хіхлова (обидві — ударні інструменти).

На  XIV Міжнародному конкурсі баяністів-акордеоністів Intersvitiaz accomuzik–2024   у Луцьку  Любов Хіхлову, яка не змогла поїхати,  замінив Федір Алєксов.

- Сергію Олександровичу, як виникла ідея створити ансамбль у прифронтовому місті, та ще й під час повномасштабної війни? - запитувала авторка цих рядків у Сергія Пелюка після презентації ансамблю "Містерія Нова"..

- Багато наших дітей взяли академвідпустку у зв’язку з воєнним станом і виїхали за кордон. Вони бояться знаходитися в прифронтовому місті.Так, якщо до початку вторгнення у нас навчалося 230 студентів, то зараз 125, тобто стало майже вдвічі менше. Але ж навчальна програма залишилася — і її треба виконувати.

Згідно держстандартів освітньої програми, на різних спеціалізаціях повинні бути оркестри. Раніше у нас так і було. Але, на жаль, зараз у коледжі немає стільки дітей, які навчаються на народних інструментах, щоб з них зробити оркестр. Немає і стільки “струнників”, щоб і вони грали у своєму оркестрі.

Щоб оркестр був, я пішов на такий крок — зібрав усіх в один оркестр: 4 скрипки, 4 баяни, гітара, фортепіано, на ударних грають бандуристка і домристка, їх інструменти були б недоречні у цьому складі.

Знайшов репертуар, який був би цікавим для усіх. Переклав партитури з симфонічного та камерного оркестрів саме для такого складу. Вони розучували твори, ходили на репетиції. І сьогодні усі бачили результат.

Чому ансамбль, а не оркестр? У оркестрі має бути великий склад, диригент. А я, маючи великий досвід саме ансамблевого виконавства, привчив їх, що вони грають без мене. У них все відпрацьовано: вони знають, на кого подивитися у цій частині, на кого — в іншій.

А ще від оркестру він відрізняється тим, що в ансамблі — усі солісти. Ансамбль — це музично-інструментальний театр.




Схожі новини: