Вітамін «Н». Дослідження довели, що їжа має бути смачною, і ось чому

Переглядів: 266

18 січня 2024 12:00

Вітамін «Н». Дослідження довели, що їжа має бути смачною, і ось чому фото

Насолода від їжі, на перший погляд, сприяє переїданню та зайвим кілограмам. Дослідження показали зворотнє. NV пропонує розібратися, що впливає на наше ставлення до їжі.

Для багатьох їжа є однією з найбільших насолод у житті. У деяких випадках отримання достатньої кількості «вітаміну Н» так само важливе, як і вміст вашої тарілки.

Учені протягом багатьох років вивчали, що стоїть за їжею для задоволення. Фізіологічно, насолода від їжі відбувається як у роті, так і в мозку і призводить до вивільнення дофаміну в мозку", — пояснює терапевт і дієтолог Алета Сторч. «Дофамін часто називають „гормоном гарного самопочуття“, оскільки він активує шляхи винагороди в мозку, що сприяє підвищенню рівня щастя, спокою, мотивації та зосередженості», — каже вона.

Деякі дослідження 2011 року вказують на те, що у людей з ожирінням може бути порушена чутливість до дофаміну, що змушує їх переїдати, щоб отримати достатнє задоволення від їжі. Однак, воно може призвести до фізичних переваг, коли хімія мозку працює належним чином.

«Коли ми насолоджуємося їжею і стимулюємо дофамін, ми ефективніше перетравлюємо і засвоюємо її, — каже Сторч. Їжа для задоволення сприятиме здоровому харчуванню. У великому систематичному огляді 2020 року було проаналізовано 119 досліджень про зв’язок між задоволенням від їжі та здоровим харчуванням. 57 відсотків досліджень виявили сприятливий зв’язок між задоволенням від їжі та результатами дієти.

«Існує думка, що «здорова» їжа має бути прісною або несмачною, але це не так, — каже дієтолог і сертифікований консультант з інтуїтивного харчування Сара Голд Анзловар. «Коли ми їмо їжу, яка нам подобається, задоволення від неї зростає, що насправді може поліпшити якість харчування і зменшити ймовірність переїдання або запоїв».

Чим корисне задоволення від їжі

1. Задоволення від їжі зміцнює соціальний зв’язок

Яка ж вечірка чи сімейна зустріч без смачненького? Згідно з дослідженням соціальних спільнот Таїланду, проведеним 2015 року, люди насолоджуються їжею разом з іншими, і це часто сприяє підвищенню відчуття щастя.

2. Задоволення від їжі забезпечує фізичний та емоційний комфорт

Комфортна їжа з дитинства, яку готувала мати чи бабуся, або улюблений десерт, який завжди вчасно, викликають приємні емоції та спогади. Така їжа піднімає наш настрій і «іноді навіть заспокоює наприкінці складного дня, що багато хто асоціює з негативним емоційним харчуванням, — каже Анзловар.

3. Задоволення від їжі руйнує упередження в харчуванні

Поширеним меседжем від суспільства про культуру дієти стало те, що ви маєте сказати «ні» їжі, яку ви любите, особливо якщо вона калорійна або багата на жири. А насправді усвідомлений вибір насолоди від того, що ви їсте, допомагає зламати цю шкідливу упередженість.

«Коли всі продукти дозволені без правил, включно з найсмачнішими, організм вчиться довіряти тому, що він отримає те, що йому потрібно, — каже Сторч, — Створення дозволу на ті продукти, що були позначені як „погані“ або „заборонені“, є важливим кроком у процесі зцілення й може допомогти людині відчути більше спокою, упевненості та свободи у спілкуванні з їжею».

4. Насолода від їжі пов’язує нас із нашою культурною спадщиною

Дослідження показують, що відчуття приналежності до чогось більшого є життєво важливим для психічного здоров’я. Одним із таких місць є сім'я та культурна спадщина батьківщини. І тут насолода відіграє важливу роль.

«Культура і традиції слугують формою зв’язку з іншими і з самим собою, — розповідає дієтолог Сторч. „Обмеження або відмова від продуктів, які сприяють цьому зв’язку, може призвести до відсторонення і самотності. Відмовляючись від культурної їжі, ми говоримо не тільки про те, що їжа „погана“, а й про те, що ідентичність, яка асоціюється з цією їжею — „погана““». Однак не варто плутати легке і безпристрасне ставлення до улюблених страв з емоційним харчуванням.

Звернення до їжі, щоб впоратися зі складними емоціями, як-от стрес, гнів чи смуток, часто призводить до бездумного споживання і створює складні стосунки з їжею. «Емоційне харчування — це коли люди використовують їжу як спосіб впоратися з позитивними або негативними емоціями, — каже Анзловар. «Харчування заради задоволення — це вибір їжі для того, щоб насолодитися її смаком, текстурою і відчуттями, наприклад, коли ви виходите на вулицю по морозиво влітку або їсте яблуко прямо з дерева в яблуневому саду».

Інша суттєва відмінність між цими двома типами поведінки — це зв’язок із продуктами. «Часто, хоча й не завжди, коли люди їдять емоційно, вони не відчувають зв’язку з їжею, — пояснює Анзловар. «Коли ми їмо для задоволення, зазвичай існує справжній зв’язок і насолода».

Звісно, визначити чіткі межі між емоційним харчуванням і харчуванням заради задоволення складно, оскільки час від часу відносини можуть перетинатися. Один зі способів визначити, який вид харчування маєте ви — це відповісти на запитання «Як я почуваюся після їжі?» Якщо насолода від їжі була усвідомлена, то у вас не залишиться почуття провини чи сорому. Якщо воно є, спробуйте почати з малого. Терапевт Алета Сторч радить: «Коли ви готуєте собі страву чи перекус, подивіться, чи можливо зробити їх хоча б на 10 відсотків приємнішими. Іноді, підігрівши тістечко, додавши гарної зелені в суп, трохи сиру на сендвіч або посипавши каву корицею у формі серця, ви можете змінити враження від їжі з „бе“ на „так“!»".

Джерело: NV




Схожі новини: