Сі Цзіньпін у Європі: FT розкрив очікування від візиту щодо питання війни в Україні

Переглядів: 150

5 травня 2024 20:55

Сі Цзіньпін у Європі: FT розкрив очікування від візиту щодо питання війни в Україні фото

Сі Цзіньпін прибуває до Європи з місією послабити ескалацію напруженості, яка може розпалити торговельну війну між Китаєм і ЄС. Крім того, велике значення під час цього візиту матиме тема війни в Україні, пише Financial Times.

Зазначається, що Сі Цзіньпіну належить вести важкі переговори у Франції з питань торгівлі та України. Після цього на нього чекає тепліший прийом у Сербії та Угорщині, де стрімке зростання китайських інвестицій підкреслює як переваги тісних зв’язків з Пекіном, так і розбіжності ЄС з міжнародних питань.

“Китай сповнений рішучості не допустити подальшого скочування своїх відносин з Європою в бік зв’язків зі США… Але це рівною мірою стане для ЄС жорстким попередженням про торговий протекціонізм”, – зазначив аналітик британського аналітичного центру Chatham House Юй Цзе.

За словами китайських чиновників, головним пріоритетом Сі Цзіньпіна під час його шестиденного візиту буде обмеження шкоди. Зокрема, президент має намір протидіяти введенню мит на електромобілі.

“Китай не може дозволити собі закриття європейського ринку. Головне питання, наскільки успішним може бути президент Сі у зміні нинішньої траєкторії відносин між Європою і Китаєм”, – заявила Абігаель Вассельє з берлінського аналітичного центру Merics.

Сі Цзіньпін їде до Європи – візит до Франції

Президент Франції Еммануель Макрон запросив голову Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн до Парижа, щоб разом зустрітися з Сі Цзіньпіном у понеділок, 6 травня.

“Фон дер Ляєн виступає за “зниження ризиків” у комерційних відносинах Європи з Китаєм і звинувачує величезний двосторонній торговельний дефіцит ЄС (291 млрд євро у 2023 році) частково через обмеження Пекіна на доступ до ринку для європейських компаній. Останніми роками ЄС відстав від Південно-Східної Азії і став другим за величиною регіональним торговельним партнером Китаю”, – ідеться в публікації.

За словами китайських чиновників і аналітиків, Сі має намір діяти жорстко. Нібито за очікуваною демонстрацією суспільної дружелюбності та обіцянками китайських інвестицій він попередить європейських лідерів, що будь-які мита на китайський експорт викличуть безкомпромісну реакцію.

“Китай може ввести обмеження на експорт матеріалів, необхідних для виробництва мікрочіпів”, – сказав один китайський аналітик на умовах анонімності.

Пекін також сигналізував про зростаючу готовність запровадити свої власні мита у відповідь. Очікується, що Макрон разом із Сі обговорить інтереси французьких виробників коньяку після того, як у січні Китай почав антидемпінгове розслідування щодо імпорту французького бренді. Французький бренді є найбільш імпортованим спиртним напоєм у Китай, і мита вдарять по прибутках таких відомих брендів, як Rémy Cointreau, Pernod Ricard і Hennessy, що належить LVMH, пише Financial Times.

Сі Цзіньпін у Європі – візит до Угорщини

Щодо візитів Сі до Сербії та Угорщини, то, за прогнозами офіційних осіб Китаю, вони мають надати “набагато позитивнішого тону”, заявили.

“Китай розглядає Угорщину як дійсно відданого друга в ЄС і обсипає країну інвестиційними обіцянками. За офіційними китайськими оцінками, накопичені прямі іноземні інвестиції китайських підприємств в Угорщину можуть сягнути 30 мільярдів євро до кінця цього року, що означає, що в стадії розроблення перебувають ще кілька мільярдів євро інвестицій”, – ідеться в статті.

Водночас візит Сі до Угорщини може викликати невдоволення багатьох лідерів Західної Європи, вказує FT.

“Угорщина вважається ізгоєм”, – сказав один високопоставлений західноєвропейський дипломат.

Війна в Україні – очікування від візиту Сі Цзіньпіня до Європи

Велике значення у зв’язку з поїздкою Сі до Європи матиме війна в Україні, впевнені у виданні.

Очікується, що Макрон спробує переконати китайського лідера використати свій вплив на Путіна, щоб змінити перебіг війни, хоча аналогічні зусилля під час візиту до Китаю минулого року не принесли плодів.

“Наша мета – спонукати Китай використати наявні в його розпорядженні важелі взаємодії з Москвою, щоб вплинути на розрахунки Росії і спробувати зробити свій внесок у вирішення цього конфлікту”, – заявив представник Єлисейського палацу.

Нагадаємо, раніше передбачалося, що Еммануель Макрон обговорить з Сі Цзіньпіном під час його візиту до Парижа скорочення торгового дисбалансу, а також можливе використання його впливу на Росію у зв’язку з війною в Україні.




Схожі новини: