Із салом та грибами. Як пригоготувати традиційну українську страву — капусняк із незвичними інгредієнтами

Переглядів: 319

13 січня 2024 19:07

Із салом та грибами. Як пригоготувати традиційну українську страву — капусняк із незвичними інгредієнтами фото

У холодні зимові дні багато хто хоче зігрітися та посмакувати чимось ситним і смачним. Для цього чудово підійдуть перші страви на наваристому бульйоні з овочами або іншими ситними складниками, як варіант, росолянка.

Основою цього супу є квашена капуста, яку легко зберігати всю зиму. Можна додавати і свіжу. Щоб пом’якшити смак капусти, її можна попередньо обдати окропом. Як правило, капусняк готують досить жирним, тому використовують свинину та сало. Страву також можна варити на курячому або грибному бульйоні. Окрім картоплі, цибулі та грибів, до нього можна додати корінь селери, моркву та брюссельську капусту. Для класичного українського капусняку використовують пшоно, але замінити його можна рисом. Суп готують і без жодних крупів.

Пропонуємо приготувати росолянку за рецептом шеф-кухаря і ресторатора Євгена Клопотенка.

Капусняк із салом і грибами: рецепт

Інгредієнти:

  • 50 г сала
  • 1 цибуля
  • 200 г печериць
  • 500 г квашеної капусти
  • 3 картоплі середнього розміру
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 2 лаврові листи
  • 1 ч. л. сіль
  • 1 ч. л. суміші сухих пряних трав

Cпосіб приготування:

1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування капусняку з квашеною капустою.

3. Візьміть 3 картоплі, очистьте та поріжте невеликими кубиками. Викладіть в каструлю відповідного розміру, залийте 2 л води, додайте 2 лаврові листи й 3 горошини духмяного перцю. Поставте варитись на середньому вогні. Залежно від того, який суп вам подобається, ви можете трохи зменшити або збільшити кількість картоплі.

4. На розігріту пательню викладіть 50 г сала, попередньо очищеного від шкіри та порізаного невеликими смужками. Дайте салу трохи стопитися, але не більше 2 хвилин на невеликому вогні.

5. Додайте на пательню із салом одну цибулину, порізану дрібним кубиком. Обсмажуйте протягом декількох хвилин, доки цибуля не стане прозорою. Але не засмажуйте цибулю.

6. Візьміть 200 г печериць, помийте та поріжте невеликими шматочками. Додайте гриби до пательні з обсмаженою цибулею та тушкуйте протягом 3−4 хвилин на середньому вогні, не закриваючи кришкою і періодично помішуючи.

7. Візьміть 500 г квашеної капусти. Якщо готували самі та капуста в розсолі, відіжміть його, але не виливайте. Квашену капусту додайте на пательню з овочевою засмажкою та тушкуйте 4−5 хвилин. Наприкінці приготування додайте 1 ч. л. сухих пряних трав на ваш смак.

8. Додайте овочеву засмажку в каструлю з картоплею, приправте сіллю до смаку та варіть ще 5 хвилин. Спробуйте. Якщо хочете додати ще кислинку, влийте 50 мл капустяного розсолу. Зніміть із вогню та дайте трохи настоятися. Подавайте зі сметаною. Також за бажанням можна додати свіжу зелень — петрушку та кріп.




Схожі новини: