Хочу взяти песика з притулку. Що потрібно знати та як підготуватися

Переглядів: 381

21 грудня 2023 23:20

Хочу взяти песика з притулку. Що потрібно знати та як підготуватися фото

Тісний вольєр з не завжди привітними "сусідами", рідкісні прогулянки, відсутність людської турботи та постійний стрес від перебування в перенаселеному просторі - такою є реальність тисяч собак, які мешкають у притулках по всій Україні. 

Найкращий спосіб допомогти таким тваринам – дати шанс на життя в новому домі. 

Я готовий взяти собаку з притулку! Куди бігти?

Якщо ви наважилися взяти безпритульного собаку, то будьте певні, що точно зустрінетеся саме зі своїм псом.

Тварина може чекати на вас будь-де: оголошення в фейсбуці, притулок у вашому місті або персонально, випрошуючи шматочок смачненького біля магазину.

Шукайте собаку до душі на сайтах притулків, у групах з прилаштування в соцмережах, відвідуйте тематичні фестивалі адопції, які проводять волонтери, або їдьте в притулки та знайомтеся з місцевими мешканцями. 

Ой, який песик, хочу забрати саме його!

Людина, яка вперше опиняється в притулку, часто обирає собаку знаскоку, емоційно, мовляв: "Він так на мене дивиться!" Проте не поспішайте з рішенням. Прогуляйтеся притулком, познайомтеся з усіма мешканцями та вирішуйте зважено.

Якщо вам сподобався певний собака, не поспішайте забирати його додому одразу. Відвідайте пса у притулку хоча б кілька разів, беріть його на прогулянку, грайтеся разом.

Це дасть собаці час звикнути до вас та розкрити ті грані характеру, які ви могли не помітити під час першого знайомства. А також допоможе зрозуміти, чи сумісні ваші темпераменти. Адже рішення взяти активного, допитливого собаку людині, яка надає перевагу пасивному відпочинку, може призвести до негативних змін у поведінці пса і, як наслідок, чергової зради в його житті. 

Хочу породистого собаку. У вас є цуценя шпіца?

Майже щороку виникає мода на певні породи собак, частина з яких згодом неодмінно опиняється в притулках. Хаскі, алабаї, китайські чубаті собаки, вівчарки, мопси — список може бути довгим і містити дуже рідкісні породи. Все через те, що собак купують, перш ніж дізнатися про особливості породи, а зіткнувшись зі складнощами, йдуть найпростішим шляхом — лишають чи віддають до притулків.  

Прилаштовуючи таких тварин, робітники притулків ще прискіпливіше ставляться до вибору майбутньої домівки, щоб убезпечити собак від ще однієї зради. Якщо ви серйозно налаштовані взяти породистого собаку зі вже наявною історією, то насамперед ознайомтеся з особливостями породи та ухвалюйте рішення відповідально.

Йому вже 8 років? Старий. Краще візьму цуценя

Обираючи компаньйона на щонайменше 10-15 років, важко встояти перед пухнастими милими цуценятами. Втім, і цей крок необхідно робити зважано й обережно. 

Виховання цуценяти потребує багато часу та повної залученості людини. Часті годування і вигули, привчання до амуніції, соціалізація в місті та серед інших собак тощо. Якщо ви розумієте, що не матимете часу для маленького члена родини, то не бійтеся розглянути варіант адопції дорослого собаки. 

Дивлячись на собаку 1,5-2 років, вже можна з упевненістю сказати, якого він буде розміру, що полегшить вибір, якщо ви не хочете, щоб із "хом’ячка виріс ведмідь". Собаки 7-8 років, яких часто хибно вважають літніми, вже більш врівноважені та спокійні, й за умови належного догляду проведуть з вами ще багато щасливих років. Адже пес, який дожив у притулку до поважного віку 10+, напевно, має добре здоров’я. 

Тож вибираючи тварину, приділіть більше уваги не її віку, а аналізу своїх власних очікувань та можливостей.

Собака з притулку безплатний, що там на нього витрачати

На жаль, ще й досі багато людей вірять у стереотипи на кшталт "дворняжки невибагливі та їдять все", "дуже розумні, з ними не треба займатися", "будуть вдячні за домівку та ніколи не нашкодять" тощо. 

Насправді ж витрати на утримання собаки з притулку нічим не відрізняються від витрат на породистого пса. Він так само потребує належного піклування. 

Тож, на що витрачатимуться кошти, коли у вас з’явиться чотирилапий друг: 

Якісне харчування (сухий корм – приблизно 800-1000 грн на місяць) 

Дворняжки дійсно їдять все, так само як і породисті собаки, — це особливість їхнього виду. Однак недоїдки як основа раціону обов’язково позначаться на їхньому здоров’ї. Тож гарний корм або натуральне харчування, яке містить м’ясо, субпродукти, овочі, — це запорука того, що відвідувати ветеринара не доведеться частіше, ніж того потребує протокол. 

Персональне спальне місце (від 500 грн для маленьких та від 1700 грн для великих собак)

Лежанка, а краще декілька, які можна розташувати в різних куточках оселі, щоб собака мав змогу вибирати комфортне місце для відпочинку. 

Іграшки  (від приблизно 100 грн)

Для поліпшення зв’язку між людиною і собакою для хатнього улюбленця має бути час для ігор та вибір хоча б з 3-4 різних за призначенням іграшок: м’ячики, перетяжки тощо.

Щомісячні оброблення від бліх та кліщів (від приблизно 200 грн)

Зміни клімату стали причиною активності кліщів, які переносять небезпечні хвороби, навіть взимку. Тож собака має бути захищений від них всі 12 місяців року. 

Інтелектуальні іграшки (від приблизно 700 грн)

Такі іграшки підтримають розвиток і загальний добробут собаки. Нюхальні килимки, кульки та головоломки не дадуть псу нудьгувати (а отже, врятують цінні речі від собачих зубів) та підтримають його розумову активність, що, зокрема, дуже корисно для немолодих хвостатих.

Послуги кінолога (від приблизно 2000 грн)

Хоч скільки років собаці, якого ви забираєте з притулку, звернення до кінолога не буде зайвим. Гарний спеціаліст допоможе вам порозумітися з псом, щоб адаптація до нової оселі та оточення пройшла якомога гладше і швидше.

Послуги ветеринара (від приблизно 2500 грн)

Щорічні обов’язкові щеплення, а також повний ветеринарний огляд з аналізом крові, УЗД органів та іншими супутніми маніпуляціями — це той мінімум, який рекомендують ветеринари та на який ви маєте розраховувати свій бюджет.

Відповідальність за життя і добробут хвостатого — це складно, але ваші зусилля неодмінно окупляться безмежною собачою любов’ю. 

Джерело: Ліга




Схожі новини: