Вчені виявили, коли варто снідати, щоб знизити ризик серцево-судинних хвороб

Переглядів: 351

21 грудня 2023 16:45

Вчені виявили, коли варто снідати, щоб знизити ризик серцево-судинних хвороб фото

Науковці виявили, що люди, які вечеряли після 21:00, мали на 28% вищий ризик цереброваскулярних захворювань, порівняно з тими, хто їв востаннє до 20:00

Нове дослідження, опубліковане в Nature Communications, виявило, що пізні сніданки та вечері пов’язані із вищим ризиком серцево-судинних захворювань. Цей ефект був сильнішим у жінок, ніж у чоловіків, пише Healthline.

У дослідженні науковці вивчали зв’язок між тим, коли люди їли протягом дня, та ризиком серцево-судинних захворювань.

У дослідженні взяли участь 103 389 дорослих. Середній вік учасників був близько 42 років, і майже 8 з 10 були жінками. Науковці слідкували за тим, коли і як часто люди їли протягом дня. Вони спостерігали за учасниками близько 7 років.

Результати показали, що за кожну годину, коли людина відкладала сніданок, ризик розвитку серцево-судинних захворювань збільшувався на 6%. Отже, якби одна людина їла перший раз о 7 ранку, а інша – о 10 ранку, то друга людина мала б на 18% вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань протягом життя.

Зокрема, дослідження показало, що люди, які їли останній раз після 21:00, мали на 28% вищий ризик цереброваскулярних захворювань, порівняно з тими, хто їв востаннє до 20:00.

Цереброваскулярними називають захворювання, що характеризуються порушеннями мозкового кровообігу: інсульти, стенози, аневризми, енцефалопатії, тромбози тощо.

Дослідження також виявило зв’язок між меншим ризиком цереброваскулярних захворювань і більш тривалим періодом голодування між вечерею та сніданком наступного дня. Крім того, те, скільки разів люди їли протягом дня, не вплинуло на ризик серцево-судинних захворювань.

"Наші результати свідчать про потенційну користь від більш ранніх сніданку та вечері, а також тривалого нічного періоду голодування, а не пропуском сніданку, для профілактики [серцево-судинних захворювань]", – пишуть дослідники в статті.

Одним із потенційних пояснень нижчого ризику серцево-судинних хвороб у разі раннього сніданку чи вечері є вплив часу вживання їжі на циркадні ритми в органах.

Циркадні ритми — це приблизно 24-годинні цикли, які формують внутрішній годинник організму. Одним із найвідоміших із них є цикл сну та неспання, який пов’язаний із циклом дня та ночі.

Джерело: Ліга




Схожі новини: