Реклама

Своєчасне проведення планово-технічного обслуговування систем газопостачання є запорукою безпеки користування газом у побуті

Переглядів: 773

24 липня 2020 14:11

Своєчасне проведення планово-технічного обслуговування систем газопостачання є запорукою безпеки користування газом у побуті фото

Технічне обслуговування грунтується на планово-попереджувальній системі робіт, яка включає: планово-технічний огляд, планову перевірку щільності споруд ВБСГ та газового устаткування. Перевірка щільності внутрішніх газопроводів будинку відбувається шляхом відключення газу та контрольним опресовуванням системи тиском, більшим ніж робочий тиск газу, який подається у систему. При цьому якщо газопроводи герметичні, тоді не відбувається падіння тиску
через з’єднання газових труб, зварних стиків та кранів.

За статистикою, працівники «Мелітопольгазу» при проведенні обслуговування внутрішньобудинкових мереж у будинках і квартирах виявляють до 40% випадків витоків газу.

Кожен з цих випадків є потенційно небезпечним і створює пряму загрозу безпеки для життя власників та їх оточення - членів сімей і сусідів. Газ не пробачає халатного ставлення до нього. Якщо перевірити статистику аварій, пов’язаних із побутовим газом за минулі роки, то на сьогодні кількість вибухів збільшилась.

У попередні періоди планове технічне обслуговування ВБСГ здійснювалось виключно спеціалізованими підприємствами газового господарства за рахунок тарифів на постачання природного газу. Безкоштовне проведення планово-технічного обслуговування систем газопостачання та обладнання втратило чинність згідно з Постановою КМУ від 13.07.2016 року № 442 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

З прийняттям низки законодавчих актів, а саме Закону України «Про житлово-комунальні послуги», наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, наказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 року, Кодексу газорозподільних систем, послуга з технічного обслуговування ВБСГ стала ринковою.

Відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання», затверджених наказом Міненерговугілля України від 15.05.2015 № 285 власники внутрішньобудинкових систем газопостачання (побутові споживачі, співвласники будинку, балансоутримувачі, управителі) відповідають за експлуатацію та стан цих систем, забезпечують їхню належну експлуатацію згідно з чинним законодавством. Умови для технічного обслуговування газового обладнання забезпечуються власником, а обслуговування та ремонт газового обладнання виконуються підприємством, що має відповідний дозвіл на виконання таких робіт.

Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки у випадку незабезпечення цих вимог.

Адміністрація ПрАТ «Мелітопольгаз».




Схожі новини: