Що таке васабі і навіщо його подають до суші

Переглядів: 217

Хто не любить роли і суші? Причому, з незмінною парочкою - васабі і маринованим імбиром - все люблять полоскотати свої рецептори. Тільки от справжнього васабі в багатьох суші-ресторанах і в руках не тримали. Що ж за зелену пасту ми їмо? У ресторанах lutsk.smaki-maki.com ви можете спробувати найсвіжіші суші зі справжнім васабі.

Що таке васабі

В ідеалі зелену пасту васабі роблять з кореня однойменного рослини, яке також називають евтрема японська (Brassicaceae) або японський хрін. Але хроном васабі ніяк не є, хоча обидва рослини належать одному сімейству Капустяні. Зовнішній вигляд, текстура, аромат, та й ступінь гостроти у цих коренів різні.

Справжній васабі дуже примхливий - в Японії він росте в прохолодних і вологих місцях, в основному, на березі гірських річок, адже корені необхідні особливі природні умови - проточна вода температурою 10-17 ° C. Мало хто з виробників береться за вирощування васабі в промислових масштабах з відтворенням таких умов, тому смакові якості виріс в полупрітопленном стані і на землі васабі можуть значно відрізнятися, але існують ферми в Китаї, Кореї, США та інших країнах.

Навіщо до роллів подають васабі

В японській кухні досить часто використовують пасту з васабі - корінь натирають на особливій тертці з пухирчатою шкіри акули. Роблять це згідно з древньою традицією, адже вживати васабі в їжу почали ще в XIV столітті, і призначалася гостра приправа для сьогуна і його наближених.

Сьогодні васабі в Японії рідко подають окремо до страв зі свіжої риби і морепродуктів, а додають по чуть-чуть безпосередньо в самі суші і роли. Наприклад, крапля тертого васабі може сховатися в суші між рисом і скибочкою свіжого тунця. Гостро-пряний васабі розкриває смак риби і допомагає денатурувати сирої рибний білок. Але свіжий корінь васабі коштує дуже дорого, тому з ним часто відбуваються різні маніпуляції.

Дізнатися, з чого ваша паста до суші, просто: розведіть невелику кількість в соєвому соусі - якщо вона розчинилася без залишку, то зроблена з порошку, а якщо залишилися шматочки натурального зеленого кольору - це натуральний васабі. Якщо є можливість, зверніть увагу на склад продукту на етикетці - зазвичай виробники не приховують цю інформацію.

Ще один продукт, який видає себе за васабі, - це готова паста в тюбиках і пляшечках, яка продається в магазинах. Вона буває різної консистенції і кольору - від ніжно зеленого до кислотного. Тут, навіть на відміну від порошкового японського хрону, виробники додають до складу продукту набагато більше інгредієнтів для здешевлення, більш яскравого кольору і солодко-гострого смаку: кукурудзяний крохмаль, лимонну кислоту, цукор, соняшникова олія і т.д. У такому продукті порошок з сухого васабі, звичайно, теж буде присутній, але в дуже невеликій кількості.