Telegram відзначає 10-річний ювілей - це лише початок?

Переглядів: 140

14 серпня 2013 року світ побачив мобільний додаток Telegram, який заснував підприємець Павло Дуров. На той час месенджери лише починали ставати популярними та селилися у смартфонах по всьому світу, а українці активно освоювали Viber. За 10 років існування Telegram стати найпопулярнішим додатком для спілкування та бізнесу в країні, охопивши аудиторію у 800 млн. користувачів на місяць.  

Ключові етапи становлення

Станом на початок 2023 месенджер Telegram став другим за популярністю додатком для спілкування у світі за словами Павла Дурова. Першість досі тримає WhatsApp, проте безпосередньо для українських користувачів Telegram став сьогодні не лише засобом спілкування, а й повноцінним новинним ресурсом.

На жаль, цьому сприяв початок повномасштабної війни, який перетворив додаток на нескінченний потік новин з фронту. Окрім цього його охоче використовують і у якості бізнес інструмента, підприємці будь-яких масштабів мають власні телеграм-канали - від магазинів техніки до індустрії азартних розваг з Elslots казино.

Згідно зі статистикою, лише у перший місяць свого існування аудиторія Telegram збільшилась до 100 тисяч користувачів, а вже на початку 2016 року розробники заявляли про те, що аудиторія складає 100 млн.За рік після своєї появи у Telegram було додано можливість створювати псевдоніми, а вже у 2015 році з'являється, мабуть, найважливіше оновлення - публічні канали та можливість створювати ботів. На цьому фоні поява стікерів відійшла на другий план, хоча це також стало візитівкою додатка.   За тематикою найпопулярнішими Telegram-каналами є наступні напрями:

  • Новини - 82%;
  • Розваги і політика - 59%;
  • Освіта - 55%.

До речі, найдорожчим нікнеймом у Telegram вважається @news - свого часу він проданий майже за 1 млн доларів.   Наступним кроком у 2016 році стала можливість редагувати відправлені повідомлення, а згодом і видаляти їх. В останні роки найпомітнішим оновленням стала поява сторонньої реклами та платної підписки.  

Чого чекати у майбутньому?

Статус одного з найпопулярніших додатків у всьому світі вимагає від Telegram постійного розвитку та вдосконалення. Власне, саме завдяки цьому і вдається зберігати цю популярність. У 2023 році ми маємо змогу спостерігати за тенденцією, яка поступово розмиває кордони Telegram, перетворюючи його на повноцінну соціальну мережу.

На честь 10-річчя Telegram його засновник Павло Дуров наголосив, що наступні 10 років стануть періодом, за який додаток зміє розкрити свій справжній потенціал. Серед планів зазначається саме перетворення Telegram на певний гібрид соціальної мережі, що, звичайно ж, допоможе змінити людство на краще. Наступним кроком має стати вихід додатка за рамки простого обміну повідомленнями.

Поки що на це прямо натякає нещодавнє оновлення разом з яким у месенджері з'явилися stories по аналогії з Instagram. Певний часом вони будуть доступні лише Premium-користувачам, проте вже до кінця літа функція стане доступна для усіх користувачів. Очевидно, що варто очікувати на певні обмеження. Наприклад, простим користувачам дозволено буде публікувати не більше 3 історій на день, а ліміт на місяць складає 30 публікацій.