Як зростуть влітку тарифи на комунальні платежі - роз'яснення

Переглядів: 218

Цього літа українці будуть змушені суттєво більше заплатити за користування комунальними послугами. Головною причиною цього стало підвищення вартості споживання електричної енергії для населення. Є також ряд інших причин, які можуть вплинути на суму у платіжках. Тож, населенню прийдеться “затягнути появи” та шукати додаткові джерела доходу. Гарним варіантом у такій ситуації виглядає додатковий онлайн-заробіток. Зокрема, в онлайн казино можна отримати 400 грн за реєстрацію без депозита.

Чому підвищуються платежі

З 1-го червня тариф на оплату “за світло” населенням збільшився майже вдвічі. Раніше, він становив 1,44 та 1,68 гривні/кВт-год - в залежності від обсягів споживання. Тепер, вартість кВт на годину встановлена на рівні 2,64 гривні для всіх категорій населення. Повідомлялося, що Нацкомісія виступала за встановлення для населення ринкових цін за енергетичні послуги. В такому разі, вартість кіловата за годину становила б 5,5 гривень.

Уряд не пішов на таку непопулярну міру. Зараз відповідний документ засекречено. Також під час війни діє мораторій на припинення надання комунальних послуг за несплату. Це означає, що українцям не можуть “відключити” електрику, газ, воду - навіть, якщо громадянин не в змозі сплатити за них борг.

Як зменшити суми у квитанціях

Як зазначають спеціалісти ГК “Нафтогаз України”, відповідальне споживання електроенергії допоможе покращити ситуацію. Зазначається, що саме підвищене використання електричних приладів влітку є другою причиною для збільшення витрат на комуналку. Тарифи змінити не вдасться, але позбутися випадкових витрат можна запросто. Особливо важливо звертати увагу на використання кондиціонерів, інших охолоджувальних систем. Адже саме вони споживають багато електрики. Спеціалісти рекомендують дотримуватися наступних заходів:

  1. Вмикати прилади та освітлення лише у тих кімнатах, де знаходяться люди.
  2. Регулювати температуру у житлових приміщеннях природними способами - щільно закривати вікна та двері під час жаркого періоду дня, повісити на вікна сітловідбивальні ролети, жалюзі, щоб запобігати нагріванню кімнати.
  3. Використовувати кондиціонер на видув оптимальних +25 градусів за Цельсієм. Це приємна для людини температура, для встановлення якої використовується помірна кількість електрики. Якщо встановлювати на приладі низькі температури - це не тільки потребує більшої кількості електроенергії. Але може призвести до простудних захворювань. Особливо, коли людина знаходиться на шляху повітряного потоку, часто переходить знадвору у кондиціоновану кімнату і навпаки.
  4. Кондиціонер має вільно видувати повітря до кімнати, шляху видуву не мають перешкоджати фіранки, інші речі. За таких умов, охолодження відбувається швидше, можна включати прилад на коротші проміжки часу.
  5. У нічний час рекомендовано використання економічних режимів роботи, на зразок Sleep. Чи взагалі відключення кондиціонера за умов, коли температура це дозволяє.

Ці заходи допоможуть скоротити кількість “світла”, яка споживається - а значить, цифри у платіжках.