Скільки грошей потрібно Україні для відновлення?

Переглядів: 214

Війна завдає колосальних збитків для України загалом, з якими у майбутньому належить боротися, відновлюючи економіку, інфраструктуру та зруйновані об'єкти. Нещодавно в ООН було названо конкретні цифри - Україні знадобиться близько 411 млрд. доларів на відновлення інфраструктури. На жаль, це лише проміжні підрахунки, адже агресія з російської сторони не вщухає, що тягне за собою нові руйнування.

Пріоритетні завдання

Економіка України зазнала серйозних втрат і пережила болісний удар у перші місяці війни - багато підприємств опинилися в зоні бойових дій, ще більше змушені були фактично перезапускатися на нових місцях. Підтримувати її функціонування було одним із пріоритетних завдань для уряду навесні та влітку 2022 року, тому було введено додаткові заходи регулювання. Для прикладу можна навести ту саму сферу азартних ігор, для якої на деякий час були створені спеціальні умови, що дозволили галузі впоратися з новими труднощами.

У результаті наземні заклади, автомати онлайн на гроші та букмекери до кінця 2022 показали гідні цифри бюджетних відрахувань.   Загалом економіка України очікувано переживає найскладніші часи. Тільки до кінця 2022 року ВВП впав більш ніж на 30%, щоправда, 2023 року потроху почало демонструвати незначне зниження цього показника. Тільки у 2023 році Україні знадобиться щонайменше 6,5 млрд доларів, щоб покрити першочергові завдання щодо відновлення. Все це не може не бити по кишенях простих українців – вже за підсумками першого місяця літа населення отримає квитанції за електроенергію з новим тарифом, який збільшився майже вдвічі.

Енергосистема перенесла, мабуть, найсильніші руйнування внаслідок російських атак.   Бюджет України передбачає таку статтю витрат - на неї закладено 3,3 млрд доларів на 2023 рік. До них іноземні партнери надають гарантії ще на 4,3 млрд, що має допомогти усунути хоча б найактуальніші проблеми на першому етапі відновлення.

Масштаби катастрофи

Лише станом на початок 2023 року понад 4500 об'єктів соціальної сфери пошкоджено чи зруйновано. У тому числі – це школи та лікарні. Тільки на компенсацію цих збитків потрібно 10,5 млрд доларів.   Названі цифри відповідають лише найскромнішим оцінкам, адже розуміння про руйнування на тимчасово окупованих територіях просто немає. Логічно, що необхідний бюджет збільшиться ще не раз. Вже зараз зрозумілі постраждалі сфери:

  • Житловий фонд;
  • Транспорт;
  • Промисловість;
  • Енергетика.

Все це вимагатиме не лише фінансової підтримки, а й матеріально-технічної бази.   Очевидно, що для країни, яка перебуває на стадії активної війни, подолати таку кількість проблем самотужки просто неможливо, але вже сьогодні багато країн Європи працюють над тим, щоб надати максимальну підтримку. Експерти говорять про те, що Україна виглядає для західних партнерів привабливим полем для інвестицій та повоєнному відновленню, адже для багатьох це буде способом прикласти руку до перемоги у безглуздій та нещадній війні.