Допомога психолога: чому це важливо

Переглядів: 556

Сьогодні психологічна допомога є постійним супутником багатьох людей. Темп сучасного життя, робоче навантаження та сімейні взаємини привносять багато проблем, які важко вирішити самостійно. Тут слід знайти психолога, який допоможе віднайти себе у складні часи. Що слід знати про психологічну допомогу та консультації спеціаліста?

Психологічна допомога

Є як мінімум три форми психологічної допомоги. Це:

  • психотерапія;
  • психологічне консультування;
  • кризове втручання.

Психотерапія — це окремий вид допомоги, який може займати досить тривалий проміжок часу і потребує залучення спеціаліста з медичною освітою.

Психологічне консультування

Як випливає з назви, це форма допомоги, в якій психолог радить, як вирішити труднощі, з якими стикається людина, яка звертається за порадою.

Психологічне консультування має свої безперечні переваги, але також недоліки. Перевага — прямий та професійний розгляд проблеми. Наприклад, якщо хтось не знає, які правила слід застосовувати для виховання дітей та поділу їх обов'язків та вільного часу, психолог може допомогти сформулювати правило, яке задовольнить обидві сторони, тобто батьків та дітей. У консультуванні є правило невеликих кроків – слід дивитися на конкретні проблеми та шукати конкретне рішення крок за кроком.

Недолік консультування в тому, що порада іноді буває абсолютно неефективною. Досить часто зустрічається «Так, але…», що перешкоджає виконанню поради. У такій ситуації може виникнути спокуса звернутися за іншою порадою. Варто подумати про способи вирішення цієї проблеми таким чином, щоб знайти точні та універсальні правила. Проте також треба пам'ятати про іншу точку зору — в якийсь момент слід перестати шукати поради та подумати про те, що відбувається, чому наступні, начебто, хороші ідеї не працюють.

Кризове втручання

Кризове втручання — це форма інтенсивного та короткострокового психологічного впливу, пов'язаного з індивідуальною, сімейною чи системною кризою (наприклад, у групі людей, які співпрацюють одна з одною). Воно полягає в підтримці в мобілізації всіх ресурсів, сильних сторін людей, які користуються цією допомогою, щоб впоратися з раптовою подією, що часто травмує, — смертю, війною, хворобою, розкриттям драматичної таємниці, злочином і т.д.

Втручання в сімейну кризу найближче до психотерапії, коли спеціальні психологи допомагають членам сім'ї, які пережили особливо болючі та раптові події, відновити рівновагу.