Лицарі боротьби зі злочинністю

Сторінки історії
Декретом Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 30 липня 1920 року була створена Олександрівська губернія (з 23 березня 1921 року – Запорізька), а 31 грудня 1920 року – Управління Олександрівської губернської робітничо-селянської радянської міліції.

На екстреному засіданні Олександрівської губернської ради 31 грудня 1920 року в цілях найбільш раціональної боротьби з бандитизмом, зміцненням Радянської влади було вирішено розбити Олександрівську губернію на 19 районів. Одним з них був Царекостянтинівський.

Документи держархіву Запорізької області не дають підстав говорити про якусь роботу Царекостянтинівської райміліції у 1920 році. Перші документи про діяльність райміліції датуються 1921 роком і пов’язані з Гуляйпільською повітовою міліцією. Справа в тому, що територія нашого району з 1920 року ввійшла до Гуляйпільського повіту, а Попівська волость (села Попівка, Водяне, Вершина Друга) – до Бердянського. Територія нашого теперішнього району в 1920 році ввійшла до Гуляйпільського повіту. До повітової міліції входила також міська міліція Гуляйполя, резервна рота, винищувальний загін, взвод зв’язку і господарська команда.

В Царекостянтинівській райміліції налічувалося: командний склад – 3 чоловіки, кінних – 3, канцелярських працівників – 4, обмундированих міліціонерів – 10, не обмундированих – 106, гвинтівок – 9, шабель – 10, державних коней – 3, приватних – 3 . На одного міліціонера припадало 622 жителя, працювали 10 постів.

Зміна генерацій фахівців
Сьогодні наш район обслуговує 70 співробітників райвідділу, з них 63 працівника атестованих та 7 вільнонайманих. Протягом року за досягненням пенсійного віку з райвідділу звільнилося двоє працівників, але на зміну прийшло молода генерація. До служби приступили п’ять молодих фахівців, повних сил, бажання і натхнення служити українському народові.

Працівниками райвідділу протягом 2010 року за скоєння дрібних правопорушень до адміністративної відповідальності було притягнуто 920 осіб. Найбільш поширеними правопорушеннями є поява в громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння, порушення паспортного режиму, насилля в сім’ї. За розглядом адміністративних справ, 651 особу попереджено, 273 оштрафовано, 6 піддано адміністративному арешту.

За відпрацьований рік правоохоронцям довелося працювати над багатьма складними справами, але найбільше зусиль доклали під час розкриття особливо тяжкого злочину, який було скоєно в Вершині Другій, та розкриття ряду крадіжок на території смт Куйбишеве. Працівники, які проявили себе найактивніше, отримали нагороди від керівництва області.

Щоб міліціонери постійно були в гарній фізичній формі, вони щотижня проводять заняття з фізичної підготовки та зі стрільби з табельної зброї. В обласному центрі серед працівників райвідділів регулярно проводяться змагання з різних видів спорту, і працівники нашого райвідділу мають призові місця. Це оперуповноважений карного розшуку І. Сидоренко (перше місце), та інспектор патрульної служби О. Рудяк (друге місце).

Відзнаки кращим службовцям
З нагоди ювілею тепло поздоровили присутніх у залі працівників міліції, ветеранів, пенсіонерів МВС та членів їх сімей із професійним святом та 90-річчям Куйбишевської міліції організатори заходу, представники обласної та районної рад, начальник районного відділу ГУМВС України у Запорізькій області підполковник міліції Андрій Акіменко. Відомчі відзнаки отримали Андрій Котовенко, Геннадій Круть, Євген Левченко, Сергій Криничний та інші.

Почесні грамоти обласної, районної державної адміністрації, обласної та районної ради отримали Андрій Акіменко, Тетяна Шупта, Ольга Загоря, Олексій Надобних, Андрій Супруненко, Ігор Сидоренко і багато інших. Відзнаки получили також пенсіонери МВС України Петро Вонярха, Юрій Наливайко, Сергій Сидоренко, Віктор Щербань, Петро Позняков, Олександр Фурса.

Чудовий концерт підготували працівники районного будинку культури й учасники художньої самодіяльності. У програмі – пісні про міліцейські будні, про найвищі людські чесноти, про рідний край...