Гайда до Прикарпаття!

Екстремальна столиця

Столиця України - Київ, а у Прикарпаття є своя столиця - Яремче. Туди ми й поїдемо!

Кажуть, що першим тут оселився серед гір бідняк Ярема. А від його імені й пішла назва Яремче. Місцина ця оточена горами й пагорбами, що обросли глицевими та листяними лісами. Восени там класно збирати гриби та ягоди.

Курортне місто Яремче та найближчі села приваблюють до себе гірськолижників, сноубордистів і просто всіх охочих відпочити та набратися яскравих вражень. Почнемо з того, що у Яремчі часто-густо проходять фестивалі, свята, концерти. Тільки заради них варто відвідати цей гостинний край! Останньою великою подією став фестиваль вертепів «Карпатія», що відбувся 23-24 січня. На подію приїхали 18 народних колективів з різних областей, багато відомих діячів культури і політики, телевізійні та радіокореспонденти. Два дні поспіль у Яремчі не нудьгував ніхто. І такі свята тут - звичайна справа.

Валіза вражень

А наша подорож продовжується. І наступна зупинка - гірськолижний комплекс «Буковель». Звивистою дорогою між засніженими смереками поспішаємо на схили гір Буковель, Чорна Клева, Довга. Чекаємо не дочекаємося, коли понесемося вниз прикарпатськими трасами. Це просто незабутнє враження: стаєш на дошку або лижі і - тільки сніговий пил з-під кантів!

До речі, не обов´язково бути професійним спортсменом, щоб отримати справжнє зимове задоволення. Можна кататися на санчатах, ковзанах, сноут’юбах - великих надувних «бубликах», верхи або в санях, запряжених кіньми. Можна замовити прогулянку на гелікоптері (правда, якщо твої батьки мільйонери, бо те задоволення не з дешевих).

А з яремчанського сувенірного ринку вже точно ніхто з порожніми руками не піде! Ложки, ляльки, святковий національний одяг та взуття, посуд - все, що тільки можна собі уявити, роблять народні майстри. Щонайменше, магнітика на холодильник треба прихопити обов´язково.

На шляху зустрічається багато сіл. Чепурні дерев’яні будиночки особливо ціняться тим, що їх побудовано з екологічно чистих матеріалів. Після життя у місті видається справжнім щастям відчувати аромат деревини та насолоджуватися красою природи. Господарі будиночків хизуються один поперед одним прикольними баштами, вогниками, декоративними елементами своїх домівок. Аякже, треба ж зустріти туристів якнайкраще!

Карпатські таємниці

Затамуйте подих - в Івано-Франківській області є справжній діючий вулкан Старуня! Цей грязевий вулкан є єдиним у своєму роді не тільки в Карпатському регіоні, але й у всьому світі. У 1907 році німецькі дослідники знайшли там залишки мамонта. А в 1929 році польські науковці витягли з надр земних волохатого, теж добре збереженого носорога.

Особлива річ - страви місцевої кухні! Порції величезні: однією прикарпатською «тарілочкою» грибної юшки можна нагодувати двох-трьох зголоднілих ненажер. Мазурки, тушкована риба, крученики, деруни, голубці, гуцульський банош… В колибах гостей пригостять по-королівськи, навіть не сумнівайтеся!

У Карпатах так швидко летить час, наче гірськолижник-ас «чорною» трасою… І ось знову потяг вистукує свою пісню - мандрівка добігає кінця, шлях веде додому. До побачення, Яремче! До нових зустрічей, Карпати!