"Тиждень сиділи в засідці". Буданов розповів ВВС, як збили російський Ту-22

Переглядів: 177

20 квітня 2024 12:15

Тиждень сиділи в засідці. Буданов розповів ВВС, як збили російський Ту-22 фото

"Довго чекали, готувалися, зрештою змогли", - так керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов коротко відповів на запитання ВВС Україна про те, як вдалося збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ, який цієї ночі брав участь у черговому ударі по Україні.

"Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж", - пояснив керівник ГУР.

Він заявив, що не хотів би розкривати деталі операції. Але уточнив, що літак вразили на відстані 308 км. І для його знищення використали "ті ж прийоми і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50".

За даними ГУР, у росіян ще є літаки такого виду. Але, наголосив Буданов, "це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні", від якого "Одесі буде трошки легше зараз".

Буданов пояснив, що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, "які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту".

За його словами, ці потужні і швидкі ракети "ніхто не міг перехопити".

Але, оскільки це ще радянська розробка, точність цієї ракети "не така вже велика".

А тому "більшу кількість цивільних будівель знищили саме ці ракети".

Тепер росіянам доведеться шукати нові пускові рубежі для запуску ракет, і вони будуть змушені застосовувати "тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря", каже Буданов.

"Х-22, я сподіваюся, більше не побачать", - припустив керівник ГУР в інтерв'ю ВВС Україна.

Перше збиття чи "технічна несправність"

Підпис до фото, На відео із соцмереж видно стрімке падіння Ту-22М3

Раніше українські військові заявили, що 19 квітня їм вперше вдалося збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Це носій крилатих ракет Х-22, якими він міг атакувати українські міста і цієї п'ятниці, під час чергового масованого удару.

Це була спільна операція військової розвідки та повітряних сил, повідомили в ГУР. Там опублікували відео, судячи з усього, зі штабу в момент ймовірного збиття літака.

"Все буває вперше. Ми вперше збили свого часу "Кинджал", вперше збили "Циркон". Зараз ось вперше збили Ту-22. Ну, чекаємо тепер на Ту-95", – сказав речник Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі "Радіо Свобода".

Удар по Дніпру - є загиблі та багато поранених. Україна вперше знищила російський Ту-22М3 і ракети Х-22

Україна оголосила про збиття унікального російського літака А-50У. Що відомо?

Україна таки збила унікальний російський "Кинджал". Як це сталося

Водночас у російському Міноборони заявили, що ракетоносець Ту-22М3 "розбився після бойового завдання". А причиною падіння могла бути "технічна несправність".

За повідомленнями російських ЗМІ, літак впав у Ставропольському краї в безлюдній місцевості.

"Пілоти катапультувалися, три члени екіпажу вже знайдені, тривають пошуки ще одного пілота", - повідомили в російському міноборони.

А російська державна агенція "РИА Новости" із посиланням на місцевого губернатора, пише, що принаймні один пілот загинув.

Законна ціль

Підпис до фото, Рівно рік тому генсек НАТО вперше відвідав Київ під час війни. Тоді очікували український контрнаступ. Зараз в Києві говорять про критичний брак зброї за загрозу нового наступу росіян

Коментуючи збиття російського бомбардувальника генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що це частина права України на самозахист.

"Ми маємо пам’ятати, що це військова агресія: Росія напала на Україну. Україна має право на самозахист. А це включає удари по законних військових цілях і поза (територією) України", - заявив Єнс Столтенберг на пресконференції після засідання Ради Україна-НАТО.

Засідання відбувалося на рівні міністрів оборони країн-членів. Ініціював засідання президент Зеленський, який попросив про це після останніх масованих російських обстрілів.

"Путіна треба спустити з неба на землю"

Виступаючи перед учасниками Ради у відеорежимі президент України Володимир Зеленський заявив, що "Путіна треба спустити з неба на землю".

Він повторив свою тезу про те, що "зробити українське небо безпечним" є цілком реальним завданням. Про це український президент говорить майже у кожному своєму виступі по тому, як Ізраїлю та союзникам вдалося знищити 99% із трьох сотень ракет та дронів, якими Іран атакував Ізраїль.

Удар Ірану по Ізраїлю. Як вдалось збити 99% ракет і дронів

"Це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники", - заявив Володимир Зеленський.

По завершенні засідання очільник НАТО заявив, що "допомога вже в дорозі", і що вже незабаром з'являться новини про надання Україні нових систем ППО та іншої зброї для протидії російській агресії.




Схожі новини: