"Серйозна ескалація". Що відомо про атаку безпілотників на ЗАЕС

Переглядів: 184

9 квітня 2024 16:20

Серйозна ескалація. Що відомо про атаку безпілотників на ЗАЕС фото

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про атаку безпілотників на Запорізьку атомну станцію, що вже два роки перебуває в окупації росіян. МАГАТЕ назвало ситуацію "серйозною ескалацією", а Росія - "безпрецедентною атакою". Україна свою причетність заперечує.

За даними міжнародних експертів, наліт декількох БПЛА відбувся 7 квітня. Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що найбільша атомна електростанція в Європі стала "прямою мішенню" військових дій вперше з листопада 2022 року.

"Це серйозна ескалація загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької атомної електростанції. Такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії і мають бути негайно припинені", – сказав він.

Удари трьох дронів

Російська державна корпорація "Росатом", що незаконно керує окупованою Запорізькою станцією, повідомляє, що на ЗАЕС прилетіло три безпілотники.

Перший удар був о 11:38 по території біля їдальні. Порання дістали троє людей, одна з них важке. За пів години безпілотник атакував район вантажного порту. Потім атаки дрона зазнав шостий енергоблок ЗАЕС - удар прийшовся на купол.

Інспектори МАГАТЕ, що прибули на місце події, встановили факт атаки дрона на корпус енергоблока. На їхню думку, ціллю безпілотника було обладнання спостереження та зв’язку.

"Перебуваючи на даху реактора, шостого блоку, російські війська відстрілялися по безпілотнику, що наближався. Після цього стався вибух біля корпусу реактора", - йдеться у повідомленні агентства.

Команда МАГАТЕ також спостерігала залишки дронів у цьому та двох інших місцях падіння на місці. На одному з них біля лабораторії вони побачили плями крові неподалік пошкодженого військового транспортну матеріально-технічного забезпечення. Це вказує на принаймні одну втрату серед росіян.

Експерти повідомили, що протягом дня на місці чули вибухи та стрілянину. Крім того, команда МАГАТЕ почула кілька снарядів артилерійського вогню поблизу заводу.

Українська влада заявила, що не причетна до жодних збройних інцидентів на ЗАЕС.

"Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів", – заявив представник Головного управління розвідки міністерства оборони Андрій Юсов.

За його словами, безпеку ЗАЕС можна гарантувати лише коли Росія виведе війська з усіх об’єктів станції.

Чи є небезпека?

МАГАТЕ і "Росатом" вказують на те, що атака безпілотників не призвела до серйозних пошкоджень і загрози ядерній безпеці.

Міжнародні інспектори виявили тільки незначні поверхневі опіки верхньої частини даху купола реактора шостого енергоблока і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари первинного зберігання підживлювальної води.

"Хоча пошкодження на 6-му блоці не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність захисної оболонки реактора", — зауважив генеральний директор Гроссі.

Українське міністерство енергетики також не повідомляло про загрозу ядерній безпеці через ситуацію на ЗАЕС. Єдине оновлення ситуації, про яке повідомили в міністерстві, стосується рівня води в спеціальному ставку, який використовується для охолодження ядерних реакторів.

"Рівень води у ставку-охолоджувачі незначною мірою знизився і становить 15,49 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції", - зазначили в Міненерго.

Водночас очільник науково-аналітичної секції Українського ядерного товариства Костянтин Сімейко сказав ВВС, що корпус реактора не міг зазнати серйозних пошкоджень від БПЛА.

"Хочу заспокоїти всіх, сама оболонка корпусу реактора дуже міцна і розрахована на падіння важкого літака, тому вона має стримувати удар безпілотника".

Але на території ЗАЕС, вказує фахівець, є об'єкти, які менш захищені і теоретично можуть постраждати від удару навіть безпілотника. Тим більш, якщо він нестиме достатню кількість вибухівки.

"Там є сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. І там, на жаль, немає такого захисту як на самому корпусі реактора", - зазначив Сімейко.

В такій ситуації не можна виключати витік радіації при пошкодженні оболонки цього сховища, наголошує експерт.

Загалом, резюмує він, інспектори МАГАТЕ, що мали б слідкувати за безпекою на ЗАЕС, не мають достатньо важелів впливу на росіян, які своєю поведінкою, зокрема, розміщенням військової техніки і боєприпасів, ставлять атомну станцію під постійну загрозу.

Російські війська окупували ЗАЕС на початку березня 2022 року.

Рада керуючих МАГАТЕ 8 березня 2024 року більшістю голосів підтримала проєкт резолюції із закликом до РФ терміново вивести свій персонал, включно з військовими, з української атомної станції.

Джерело: ВВС




Схожі новини: