Удвічі менше: у Запорізькій обласній раді суттєво скоротять не тільки працівників апарату, а й заступників голови

Переглядів: 178

5 квітня 2024 16:15

Удвічі менше: у Запорізькій обласній раді суттєво скоротять не тільки працівників апарату, а й заступників голови фото

З чотирьох керівників Запорізької облради свої посади збережуть двоє: голова Запорізької обласної ради Олена Жук і один з її заступників, а з 90 працівників апарату залишаться працювати 45.

Про таку “оптимізацію” органу місцевого самоврядування, повноваження якого припинені на час військового стану і ще 30 днів після його закінчення, журналістам сьогодні повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Нагадаю, 21 березня за поданням Президента України Володимира Зеленського Верховна Рада України ухвалила рішення про передачу повноважень Запорізької обласної ради Запорізькій обласній військовій адміністрації на період воєнного стану. Народні депутати передали керівнику ОВА повноваження щодо прийняття управлінських рішень з кадрових, господарських та земельних питань.

Бюджетні повноваження облради Запорізькій ОВА були передані ще на початку повномасштабного вторгнення відповідно до Закону "Про правовий режим воєнного стану", що дозволило забезпечити безперервне фінансування зарплат, соціальних виплат, енергоносіїв та допомагати Силам оборони України.

Як розповів Федоров, у понеділок він, керівник обласної військової адміністрації, був зареєстрований як основний підписант по усім рішенням обласної ради. І вже на цьому тижні було прийняте рішення про масове скорочення працівників. Хто із заступників Олени Жук залишиться на посаді, голова ОДА розкривати не став.

- Це дозволить у цьому році зекономити щонайменше 14 мільйонів гривень, які ми можемо направити на оборону і на підтримку ЗСУ, - розповів посадовець. - Один заступник голови облради обходиться бюджету громади області щонайменше в 2 млн гривень на рік. А 2 мільйони — це 1000 FPV-дронів. Тому наша політика є зрозумілою.

За словами Івана Федорова, на наступному тижні розпочнеться об’єднання та реформування комунальних закладів Запорізької обласної ради. На сьогодні у підпорядкуванні ЗОР знаходиться близько 150 підприємств, установ та закладів.

Зокрема, в системі соціального захисту комунальних закладів близько 15.

- Їх треба реформувати. Чому? Тому що з 15 установ лише в чотирьох є люди, яким надають послуги. З усіх інших їх вивезли на захід України ще навесні 2022 року. Але сьогодні усі заклади, які стоять порожніми, повністю фінансуються. Абсурдна ситуація! - вважає очільник області. - Саме тому будемо об’єднувати заклади, скорочувати адмінперсонал, скорочувати видатки обласного бюджету. Щоб направити більше коштів на підтримку ЗСУ.

Реорганізація торкнеться і медичних закладів.

- Сьогодні бачимо велику кількість закладів, які не можуть функціонувати без реформ, ще у 2019 році запроваджених НСЗУ і Міністерством охорони здоров’я України. Заклади будемо об’єднувати. Основні напрямки, які будуть втілюватися — допомога дорослому населенню, дитячому населенню і лікування “спеціальних” хвороб, - зазначив керівник ОВА.

Як приклад Іван Федоров навів проблеми з наданням допомоги у фтізіатричних закладах. Якщо не помиляюсь, ця служба була розвалена саме після започаткування глобальних реформ у медичній галузі.

- З одного боку, є великий запит ЗСУ на надання такої допомоги, з іншого ми не можемо її надавати на території Запорізької області. І з цим будемо швидко розбиратися, - констатував очільник ОДА. - Будемо реформувати медицину через призму найбільш якісного надання медичної допомоги мешканцям Запоріжжя і, звичайно, військовослужбовцям, які знаходяться на території Запорізької області.

Розбиратися будуть і з обласною МСЕК, яка нещодавно “прославилася” на усю країну. Правоохоронці прийшли з обшуками до керівництва установи, після чого відділ комунікацій ГУНП в Запорізькій області інформував, що при обшуках у фігурантів були знайдені величезні суми у національній та іноземних валютах.

 




Схожі новини: