В аптеках можна буде зробити щеплення не тільки від грипу, а й іншими вакцинами - МОЗ

Переглядів: 182

3 квітня 2024 13:10

В аптеках можна буде зробити щеплення не тільки від грипу, а й іншими вакцинами - МОЗ фото

В аптеках можна буде зробити щеплення не тільки від грипу, а й іншими вакцинами, які не входять в Національний календар щеплень.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Ще до початку повномасштабного вторгнення ми тестували проведення вакцинації від грипу в аптеках на рівні Києва. Цей пілот зводився до вакцинації проти грипу, тому що це сезонна хвороба і цю вакцину часто купують в аптечній мережі. Це було дуже зручно, тому що людині не треба було думати про дотримання холодового ланцюга, як доставити вакцину з аптеки до закладу охорони здоровʼя. Тому ми поки що розглядаємо можливість проведення вакцинації позакалендарними щепленнями. Це і вакцина проти вірусу папіломи людини, пневмококової інфекції, грипу. Якщо в наявності (в аптеці - ред.) є вакцини, які поза календарем щеплень, то люди також зможуть робити в аптеці і ці щеплення. Це широка вакцинація усіма позакалендарними вакцинами, які можуть знаходитися в роздрібній торгівлі в аптечній мережі", - сказав Кузін.

Водночас він зазначив, що поки не йдеться про рутинну вакцинацію в аптеках, оскільки вакцини для щеплень за Національним календарем щеплень закуповуються коштом державного бюджету або надаються як гуманітарна допомога.

"Тут не працює звичний для нас принцип реімбурсації, коли держава компенсує вартість якогось препарату. Тим більше, що певна частина вакцин зараз є гуманітарна. Якщо по сучасному законодавству аптеці передати гуманітарну вакцину, то вона буде втрачати статус комерційного субʼєкта господарювання. Тому є певні юридичні складнощі по тому, щоб розширити послуг вакцинації в аптеках і на рутинні щеплення. Але ми будемо дивитися за підсумками цього першого етапу, наскільки буде користуватися попитом ця послуга, наскільки вона буде поширена і який асортимент пропонуватиме аптечний бізнес", - підкреслив Кузін.

Він зазначив, що запровадження вакцинації, зокрема від грипу, в аптечних закладах має на меті демедикалізацію послуги з вакцинації.

"Якщо подивитися на європейський, світовий досвід, то до процесу вакцинації дуже рідко залучається лікар. Найчастіше це питання медсестринської або фельдшерської справи. І вакцинація в аптеках, в торговельний центрах все більше поширюється, і ковід виступив одним з драйверів, який показав ефективність і зручність центрів вакцинації населення", - підкреслив Кузін.

За його словами, наразі ухвалена Кабінетом Міністрів постанова, яка відкриває доступ до вакцинації в аптеках, ще не набрала чинності, уряд ухвалив першу частину нормативно-правових актів, тому поки невідомо, яка кількість аптечних закладів готова буде надавати послуги з вакцинації.

"Заклади аптечної мережі мають отримати ліцензію на надання медичної допомоги, мають виконати певний набір вимог по наявності кадрів, доступу до медичної інформаційної системи, архітектурних рішень. В аптеці мають бути окрема кімната, зона очікування та деякі інші норми. Після оформлення такої ліцензії аптечний заклад може за спрощеним механізмом надавати таку послугу", - сказав Кузін.

На початку березня МОЗ повідомило про ухвалення Кабінетом Міністрів постанови, яка відкриває доступ для вакцинації від сезонного грипу в аптеках. Рішення уряду набуває чинності через три місяці після його опублікування. За цей час буде змінена нормативна база, щоб забезпечити реалізацію проєкту, проведені консультації та верифікований перелік суб’єктів господарювання, які виявлять бажання отримати ліцензію та проводити вакцинацію фармацевтичними працівниками.

Пілотний проєкт із вакцинації проти грипу в аптеках пройшов в Києві у листопада 2023 року. Також проєкт з вакцинації проти грипу в аптеках пройшов у Рівному.




Схожі новини: