ТОП-10 вітамінів, які найбільше потрібні вам навесні. Як отримати їх за допомогою приємної та легкої дієти

Переглядів: 199

26 березня 2024 16:25

ТОП-10 вітамінів, які найбільше потрібні вам навесні. Як отримати їх за допомогою приємної та легкої дієти фото

Навесні всім не вистачає вітамінів. Але боротися із сезонним авітамінозом не так складно, як може здатися. Достатньо всього лише дотримуватися рекомендацій медиків.

Весна — найнесприятливіший період з точки зору правильного харчування. Запаси поживних продуктів з минулого сезону до цього часу, як цього часу, як правило, закінчуються. А нові сезонні овочі та фрукти — основне джерело вітамінів — у масі своїй ще не приспіли.

Як правильно харчуватися навесні, щоб забезпечити себе максимальною кількістю вітамінів?

Давайте подивимося на те, що говорять нещодавні дослідження про причини весняної нестачі вітамінів і методів боротьби з цим явищем.

Чому навесні нам не вистачає вітамінів?

Зимові місяці часто позбавляють нас різноманітних свіжих фруктів та овочів, які є найважливішими джерелами необхідних вітамінів.

Обмежена кількість сонячного світла в цей період також може перешкоджати здатності організму виробляти достатню кількість деяких вітамінів, таких як вітамін D.

Крім того, стрес, викликаний холодною погодою і скороченням тривалості світлового дня, може швидше виснажити наші запаси вітамінів, що призведе до їхнього дефіциту з настанням весни.

У міру того як зима минає, а весна розквітає, наші організми жадають підживлення поживними речовинами, щоб адаптуватися до зміни сезонів.

Відсутність свіжих продуктів у холодні місяці може призвести до дефіциту необхідних вітамінів.

У підсумку, ми почуваємося млявими, схильними до хвороб і нездатними функціонувати на повну силу.

На щастя, разом із приходом весни у нас з’являються і нові можливості в галузі корисного харчування.

10 вітамінів, необхідних навесні

Ось список із 10 найнеобхідніших для здоров’я вітамінів, яких нам, як правило, не вистачає навесні. І способи виправлення цієї проблеми за допомогою правильного харчування.

У цій статті ми спираємося на публікації медиків з Гарвардської школи медицини, а також британської дієтологині Керрі Ракстон, яка розкрила секрети правильної весняної дієти для видання Express.

Вітамін C

Роль: вітамін С — потужний антиоксидант, який підтримує імунну функцію, вироблення колагену і загоєння ран. Він також сприяє засвоєнню заліза, необхідного для здорових червоних кров’яних тілець.

Найкращі джерела: цитрусові (апельсини, грейпфрути, лимони), полуниця, болгарський перець, броколі та ківі.

Вітамін D

Роль: вітамін D регулює засвоєння кальцію і фосфору, сприяючи зміцненню кісток і зубів. Він також підтримує імунну функцію і може допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань.

Найкращі джерела: сонячне світло (частіше гуляйте на свіжому повітрі у світлий час доби), жирна риба (лосось, тунець, скумбрія), яєчні жовтки та збагачені продукти, як-от молоко і крупи.

Вітамін Е

Роль: вітамін Е — це антиоксидант, який захищає клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Він також підтримує здоров’я шкіри, волосся та нігтів і може сприяти здоров’ю серцево-судинної системи.

Найкращі джерела: горіхи та насіння (мигдаль, фундук, насіння соняшнику), авокадо, шпинат, а також рослинні олії, такі як зародки пшениці та соняшникова олія.

Вітамін B1 (тіамін)

Роль: тіамін відіграє найважливішу роль у перетворенні їжі на енергію та підтримує здорове функціонування нервів і м’язів.

Найкращі джерела: цільне зерно (коричневий рис, зародки пшениці), бобові, свинина, насіння і горіхи.

Вітамін B2 (рибофлавін)

Роль: рибофлавін необхідний для росту, виробництва червоних кров’яних тілець і перетворення їжі на енергію. Він також підтримує здоров’я шкіри, волосся і нігтів.

Найкращі джерела: молочні продукти, яйця, листові зелені овочі, гриби та мигдаль.

Вітамін B3 (ніацин)

Роль: ніацин сприяє травленню, роботі нервової системи, виробленню статевих гормонів і гормонів, пов’язаних зі стресом. Він також допомагає регулювати рівень холестерину.

Найкращі джерела: м’ясо, риба, горіхи, бобові та збагачені зернові.

Вітамін B6

Роль: вітамін B6 бере участь у білковому обміні, виробництві еритроцитів та імунній функції. Він також підтримує здорове функціонування нервів і мозку.

Найкращі джерела: птиця, риба, картопля, банани і збагачені злаки.

Фолат (вітамін B9)

Роль: фолат необхідний для росту і ділення клітин, особливо під час вагітності. Він також підтримує здорове утворення червоних кров’яних тілець і може допомогти знизити ризик деяких вроджених дефектів.

Найкращі джерела: листові зелені овочі (шпинат, салат-ромен), бобові, цитрусові та збагачені зернові.

Вітамін A

Роль: вітамін А підтримує здоровий зір, імунну функцію та здоров’я шкіри. Він також відіграє роль у зростанні та відтворенні кісток.

Найкращі джерела: морква, солодка картопля, листові зелені овочі, канталупа і молочні продукти.

Вітамін K

Роль: вітамін K необхідний для згортання крові та здоров’я кісток. Він також підтримує роботу серцево-судинної системи і може допомогти запобігти деяким видам раку.

Найкращі джерела: листові зелені овочі (кейл, шпинат, капуста), броколі, соєві боби та ферментовані продукти, такі як натто.

На закінчення

Яскраве розмаїття свіжих продуктів, доступних у весняний сезон, — це простий і ефективний спосіб поповнити організм необхідними вітамінами. І компенсувати їхню нестачу після зимових місяців.

Включаючи до свого раціону різноманітні фрукти, овочі, цільні злаки, пісні білки і корисні жири, ми можемо забезпечити оптимальне споживання цих життєво важливих поживних речовин.

Це підтримає наше загальне здоров’я і благополуччя. І дасть нам енергію та життєві сили, необхідні для того, щоб повною мірою насолодитися омолоджувальною красою весни.

Джерело: NV




Схожі новини: