Боррель засудив псевдовибори в окупації, країни ЄС планують спільну заяву

Переглядів: 186

18 березня 2024 14:00

Боррель засудив псевдовибори в окупації, країни ЄС планують спільну заяву фото

Так звані "вибори президента Росії" на тимчасово окупованих територіях базувались на репресіях та залякуваннях.

Про це повідомив голова зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель, якого цитує Sky News.

Під час виступу перед засіданням міністрів закордонних справ Європейського союзу (ЄС), Боррель заявив, що псевдовибори, які проходили на тимчасово окупованих територіях, порушили український суверенітет. Також він відзначив, що вони не були вільними або ж справедливими, оскільки базувались на репресіях та залякуванні.

За словами Борреля, сьогодні, 18 березня, всі 27 членів ЄС випустять зі спільною заявою.

Речник Європейської Комісії Пітер Стано також відзначив, що ЄС засуджує незаконні "вибори", які "представляють собою ще одне явне порушення Росією міжнародного права". Він додав, що союз ніколи не визнає результати голосування на тимчасово окупованих територіях.

На території Росії "вибори" проходили протягом трьох днів - від 15 по 17 березня 2024 року.

За словами представника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Вадима Скібіцького, результати "виборів" вже заздалегідь були відомі в Кремлі.

Відповідно до результатів виборів, російський диктатор Володимир Путін нібито набрав 87,8% голосів.

Також глава європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що міністри закордонних справ ЄС на своїй зустрічі розглянуть збільшення Європейського фонду миру на 5 млрд євро для підтримки України та використання прибутків від російських заморожених активів.

"Я сподіваюсь що ми врешті решт ухвалимо сьогодні важливі рішення. Перше – український фонд підтримки з поповненням для Європейського фонду миру у розмірі 5 млрд євро, над чим дискутували тижнями. Я сподіваюсь, що сьогодні міністри точно це схвалять"

Деталі: Він також сказав, що сподівається на політичну згоду міністрів щодо використання доходів від заморожених активів РФ на підтримку України, зокрема – для збільшення можливостей фінансувати українську оборону. 

"Я сподіваюсь, що сьогодні буде досягнуто політичної згоди, аби нарешті перейти до дій щодо цього", – додав Боррель.

Також міністри мають намір ухвалити санкції у з’вязку зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального. 

Боррель повідомив, що участь у зустрічі дистанційно візьмуть міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен.

РБК-Україна та Українська правда

 

 




Схожі новини: