Повідомили код і втратили усі гроші: за вихідні запоріжці віддали телефонним шахраям 238 тисяч гривень

Переглядів: 242

11 березня 2024 16:25

Повідомили код і втратили усі гроші:  за вихідні запоріжці віддали телефонним шахраям 238 тисяч гривень фото

Аферисти в інтернет-мережі продовжують вдаватися до всіх можливих засобів, аби нажитися на довірливих громадянах.

Так, за вихідні запоріжців ошукали на 238 тисяч гривень. Тільки у двох  випадках шахрайства потерпілі втратили майже 180 тисяч гривень. Поліція Запоріжжя закликає громадян бути обачними. 

9 березня до чергової частини поліції № 4 (Комунарський) Запорізького райуправління звернулася схвильована 49-річна місцева жителька.

Заявниця пояснила, що в одній з груп у месенджері «Telegram» побачила інформацію про можливість отримати грошову допомогу. Перейшовши за посиланням, запоріжанка ввела особисті дані та реквізити банківських рахунків. Згодом їй зателефонував невідомий та, представившись працівником кіберполіції, зазначив, що її кошти намагаються списати. Він додав, що для недопущення цього необхідно виконати певні інструкції, на що жінка погодилась.

За вказівкою зловмисника вона сфотографувалась з банківською карткою, надіслала фотографію в чат-бот і назвала код, який надійшов в смс-повідомленні. Внаслідок цих дій жінка втратила понад 112 тисяч гривень.

Інший випадок шахрайства, який також закінчився значними збитками, стався наступного дня. До відділу № 4 (Комунарський) Запорізького РУП надійшло повідомлення від 51-річного чоловіка. В месенджері «Viber» він отримав сповіщення від однієї з мереж магазинів з пропозицією оформлення картки покупця.

Громадянин перейшов за посиланням та ввів дані особисті та банківського рахунку, а також повідомив код, що надійшов смс-повідомленням. Після цього з картки потерпілого декількома транзакціями були списані гроші в сумі 65000 гривень.

Запорізькі поліцейські вкотре звертаються до громадян – будьте обережними з будь-якими «привабливими» пропозиціями в інтернеті, пов’язаними з фінансовими операціями! Не поспішайте погоджуватися на них – саме вони і можуть бути пастками аферистів. Завжди перевіряйте джерела інформації про виплати та акції, прохання про допомогу та можливість легкого заробітку, а також:

  •  уникайте сумнівних гіперпосилань;
  • не повідомляйте конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім особам.
  •  щоб запобігти зламу сторінок у соцмережах, створюйте складні та унікальні паролі для кожного облікового запису. Налаштуйте двофакторну автентифікацію скрізь, де це можливо;
  • нікому не повідомляйте свої логіни й паролі, не вказуйте їх на незнайомих та підозрілих сайтах.

Якщо ви все ж стали жертвою зловмисників або маєте такі підозри –телефонуйте в поліцію за номером 102.

Джерело: відділ комунікації поліції Запорізької області




Схожі новини: