Знімав облогу Маріуполя: уродженець Бердянська отримав Національну премію імені Тараса Шевченка

Переглядів: 267

10 березня 2024 00:30

Знімав облогу Маріуполя: уродженець Бердянська отримав Національну премію імені Тараса Шевченка фото

У день 210-річчя з дня народження Кобзаря у столиці відбулося вручення  Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Серед удостоєних головної премії країни  - переможець престижних міжнародних конкурсів Євген Малолєтка, фотограф із Бердянська.

Фотограф Євген Малолєтка із Бердянська з колегами зробив серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя, за що і отримав Пулітцерівську премію в номінації «За служіння суспільству».

Євген  після початку повномасштабного вторгнення понад два тижні залишався у Маріуполі разом із Мстиславом Черновим і продюсеркою Василісою Степаненко. У березні 2022 року Євген фотографував наслідки російських авіаударів по пологовому будинку у Маріуполі. Знімок він зробив 9 березня 2022 року. З цією світлиною Євген Малолєтка вже отримав перемогу  у найавторитетнішій премії для фотожурналістів - World Press Photo 2023.

Також серед нагороджених  - художник Андрій Єрмоленко за серію  «Ukrainian resistance // Український опір» - його роботи запоріжці бачили на вуличній виставці з серії «Плакати воєнного часу», а ще він зробив цікаву серію про Шевченка «Шевченкініана».

Під час війни важливими є люди культури, які розповідають про Україну, зберігають пам’ять про все, через що проходить український народ, і відроджують те, що дає людям сили. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський у виступі на церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року. Про те, як відбувалася церемонія нагородження лауреатів, повідомляє сайт Офісу Президента України.

«У час війни – навіть більше, ніж у час миру, – ми всі маємо пам’ятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну. Озвучує те, що на серці. Зберігає все, через що ми йдемо. Відроджує те, що могло бути забутим, але – оновлене – дає людям сили, дає емоції», - сказав Президент.

Глава держави зазначив, що українці пройшли довгий шлях, щоб стати нацією, творцями своєї культури, держави та власної долі.

«Щоб людська спільнота стала нацією й державою, у найкращих характерів у країні мають бути такі серця, яким мало жити тільки для себе. Такі серця промовляють до тих, хто поруч. Дбають. Вчать – вчать розуміти. Об’єднують. Захищають. Коли треба – рятують. І в підсумку ми всі впізнаємо одне одного, чуємо одне одного, відчуваємо, що ми українці, українки», – наголосив Глава держави.

На переконання Володимира Зеленського, це стало можливим завдяки не лише силі нашої зброї, а й силі сердець наших людей.

«Які в Маріуполі у найстрашніші дні розуміють: те, що вони бачать, вони повинні відзняти, зберегти для того, щоб потім розповісти всьому світові. Чи людина, яка не хоче, щоб людська памʼять втратила побачене десь дорогою на Бахмут чи пережите у Скадовську, зараз тимчасово окупованому. І яка відчуває: повинна записати це, римувати цю мить, римувати цей біль. Чи митець, який вірить, що люди України, убиті на цій війні, збережуться в емоціях тих, хто живий. І який своєю музикою говорить про це. Щоб кожен живий в Україні пам’ятав, про що ця земля, про що її люди, про що думки мами, яка тут, в Україні, чекає сина чи доньку», – акцентував Президент.

Володимир Зеленський висловив вдячність кожному й кожній, хто живе не лише для себе, а й дбає про людей і всю Українську державу.

«Я дякую вам, дякую всім, хто зараз на фронті та з тими, хто на фронті. Хто з Україною та береже її й розвиває», – сказав Глава держави.

Офіційно

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №143/2024

Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка

На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю:

1. Присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року:

ДЖАМАЛАДІНОВІЙ Сусані Алімівні (Джамалі), артистці, — за альбом «QIRIM»;

ЄРМОЛЕНКУ Андрію Івановичу, художникові, — за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір»;

ЛАЗУТКІНУ Дмитру Михайловичу, поетові, — за книгу поезій «Закладка»;

МАЛОЛЄТЦІ Євгену Костянтиновичу, ЧЕРНОВУ Мстиславу Андрійовичу, СТЕПАНЕНКО Василисі Іллівні, журналістам, — за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»);

ЦЕПКОЛЕНКО Кармеллі Семенівні, композиторці, — за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5;

ЧОРНОГУЗ Ярині Ярославівні, поетесі, — за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]»;

УРИВСЬКОМУ Івану Сергійовичу, режисерові-постановнику, ОВСІЙЧУК Тетяні Володимирівні, художниці-постановниці, КАРПЕНКО Сусанні Євгеніївні, хормейстерці, — за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

2. Установити на 2024 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка 429 тисяч гривень кожна.

Раніше ми повідомляли, що Джамалу на церемонії нагородження привітали Сумська і Єфросиніна.




Схожі новини: