Лебідь, щука і рак. Яна Матвійчук про полярні підходи до політики Гетманцева та Федорова

Переглядів: 200

27 лютого 2024 21:20

Лебідь, щука і рак. Яна Матвійчук про полярні підходи до політики Гетманцева та Федорова фото

5% податку для великого бізнесу – це добре, для ФОПів – надто мало.

Данило Гетманцев суперечить сам собі і не помічає абсурд у своїх твердженнях. Як шкодить податкова політика Гетманцева і чи дійсно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров краще розуміється на податках? Читайте у цій статті.

Український політичний простір як густий мішаний ліс. Тут вам і старі дуби, які вистоять при будь-якій владі; і колючі плющі, які тільки вихопили нагріте місце і вже займаються здирництвом; і рускіє бєрьозки, які так і хиляться у бік північного сусіда. Цей ліс різний, але він якось існує, навіть попри те, що з його підпалив ненаситний сусід.

Як і в будь-якій біосистемі, у лісі є епідемії та шкідники. Наш ліс заражений соціалізмом і комунізмом. Він сидить у кожному – від звичайної людини і до чиновника. Соціалізмом насичене все.

В Україні шкідником є терміт-соціаліст Данило Гетманцев. А на противагу йому діє активний і справедливий, як Робін Гуд, Михайло Федоров. Їхні підходи до політики та влади є абсолютно полярними і це помітно неозброєним оком. Але чий підхід ефективніший? Читайте далі.

Політика Гетманцева

Данило Гетманцев постійно відзначається своїми "новаторськими" = соціалістичними підходами до оподаткування. Він постійно каже, що всі ухиляються від сплати податків, а тому треба ці податки піднімати. Гетманцев робить все, аби годувати цілу армію податківців і чиновників. Проте політика Гетманцева шкідлива. Через неї з лісу скоро повтікають і робочі мурахи, і трудолюбиві бджілки, і навіть ситі пацюки.

У 2019 році Гетманцева обрали Головою податкового комітету Верховної Ради. Гетманцев, як соціаліст, думає лише про те, щоб добре було деревам – захищеним чиновникам, які мають невичерпний доступ до ресурсів. А мешканців він сприймає як рабів, які ці дерева мають доглядати і обслуговувати. Данило Гетманцев цілеспрямовано уникає запровадження вільної економіки, бо це загрожує тим, що його термітник – Податкова – стане непотрібним і його звідти викинуть разом з поплічниками.

У своїх намаганнях здерти побільше податків Гетманцев не помічає як починає брехати. Або ж у пана Гетманцева біполярний розлад особистості – це вже вирішувати фахівцям. Протиріччя у словах Гетманцева має підтвердження. Нещодавно Гетманцев дав інтерв'ю Interfax Україна.

"От у нас є дуже цікавий приклад ринку горілки, де п'ять виробників сплачують податкове навантаження 5,5% відсотків без урахування акцизу: "Неміров", "Баядера", "Хортиця" та ще два середніх-ближче до маленьких, а є чотири ухилянти, які сплачують від 0% до 0,4%. Ну про що тут можна говорити! Так, там святих нема, такий в нас бізнес, але ж, вибачте, є ж різниця?! І ось ті, хто платять 5,5% приходять і питають, а навіщо ми це робимо, якщо можна платити 0,4% і далі працювати?" – сказав Гетманцев.

Пан Гетманцев цими словами фактично підтверджує те, що його влаштовує коли бізнес платить близько 5% податку. Але тут треба пригадати іншу особистість Гетманцева, яка намагається винищити "спрощенку" і радикально виступає проти спрощення оподаткування. Тобто, якщо великий бізнес платить 5% податків, то Гетманцева це влаштовує, але коли мова йде про ФОПи, малий та середній бізнес – для них 5% замало. То у чому ж логіка пана Гетманцева? Чому не запровадити єдиний податок для всіх у розмірі 5%?

Думаю, і сам пан Гетманцев не може розібратися. Ну, або якась з його особистостей не може це зробити.

Михайло Федоров – Робін Гуд української політики

Михайло Федоров є абсолютною протилежністю Гетманцеву. Чи не єдиний молодий політик, який прийшов до влади і дійсно реалізує круті ідеї. Очевидно, що найпотужнішим продуктом, який реалізував Федоров, є Дія – перший у світі подібний застосунок.

Окрім того, Федоров, запровадив податковий режим Дія.City у межах дії якого компанії платять податок 5%. Завдяки Дія.City компанії-виробники дронів, фактично, змогли обійти чинне законодавство і змогли будувати дрони для військових – законом це заборонено. Це надзвичайно важливо в умовах сучасної війни, оскільки військовим потійно треба дрони, щоб нищити ворога. І поки держава ніяк не може налагодити достатнє виробництво – цим вже почали займатися приватні компанії. Вже понад 80 виробників дронів зареєстровані у Дія.City і активно працюють.

Михайло Федоров – це один з небагатьох чиновників, які дійсно дбають про збереження і порятунок екосистеми цілого лісу, який зараз переживає далеко не найкращі часи.

Федоров зараз буквально протистоїть терміту Гетманцеву. У інтерв'ю Forbes Михайло Федоров сказав, що не бачить сенсу у існуванні Податкової:

"Наприклад, я не бачу сенсу в існуванні Податкової. Податок повинен бути транзакційний. Тобто відразу списуватися, без тисячі людей, накладних тощо".

Федоров розуміє, що чиновникам-термітам це не подобається і вони намагаються всіляко протистояти зменшенню податкового навантаження на бізнес та українців.

"Жоден консервативний чиновник не зможе зупинити "Дія.City" – сказав Федоров у інтерв'ю.

Отже, український політичний простір – це дійсно велика екосистема, яку руйнують і зовні, і зсередини. І якщо протистояння зовнішньому ворогові доволі зрозуміле і очевидне, то знайти ворогів всередині – значно складніше. Внутрішні вороги сидять у головах людей і перекликаються з травмою соціалізму, від якої ми досі не змогли позбутися.

Якби всі чиновники поводили себе як Михайло Федоров – ми вже давно би перемогли. Але, на жаль, гетьманцевоподібних чиновників у нас більшість і вони не думають про країну – вони дбають лише про свої ситі пуза і тепленькі чиновницькі крісла.

ЯНА МАТВІЙЧУК

Підприємиця, член Ради Women's Aid International

Джерело: Українська правда




Схожі новини: