Смакуй і донать: у запорізькому кафе виготовляють смаколики, які точно розлютять ворога

Переглядів: 269

24 лютого 2024 08:45

Смакуй і донать: у запорізькому кафе виготовляють смаколики, які точно розлютять ворога фото

Запорізьке кафе Orman•G до 29 лютого проводить акцію “Х*й, а не Запоріжжя”.

Суть акції: придбай десерт — допоможи захисникам на Запорізькому напрямку! Вам смачно - оркам жарко!

Ідея акції з досить креативною назвою належить співвласниці кафе, відомій запорізькій волонтерці Тетяні Дроботі.

- У грудні минулого року, коли вийшла стаття у Billd про те, що Путін не відмовився від своїх планів по захопленню України, що до 2026 року вони планують захопити наше місто, перша асоціація, чесно, була така - “Х*й вам, а не Запоріжжя”. Це перше, що я подумала, - розповідає Тетяна. - Поговорили з моєю партнеркою Вітою, що було б непогано якось привернути увагу до цього.

Бо наразі я бачу таку тенденцію, що люди за 2 роки адаптувалися до життя у прифронтовому місті. З одного боку, це нормально. З іншого, це є загрозливим. Ми маємо пам’ятати, що фронт суперблизько до нашого міста. І ми не маємо думати, що все вже позаду, адже росія не відмовилася від своїх планів.

І ми почали думати, як має виглядати десерт, який запропонуємо нашим відвідувачам. Його пропрацювання зайняло певний час.

- Чому вирішили, щоб він виглядав як статевий чоловічий орган?

- Ми мали дві мети. По-перше, це має бути “наглядно” - щоб завірусилося у соцмережах. Це була наша ціль.

По-друге, щоб це було недорого в собівартості. Краще щоб був недорогий смаколик, за 50 гривень, який купило би багато людей, ніж дорогий, за 500 гривень, який купили би одиниці. Хотіли, щоб було просто і ефектно.

І тому ми декілька разів тестували десерт. Були різні ідеї і в кінці кінців зупинилися на тому, що зробимо  ванільний бісквіт, на якому прошарок солодкого крему з крем-сиром. А зверху лежить натуральний малиновий “пісюн”. Взяли свіжу малину, перебили в пюре, додали желатин. Тобто це абсолютно натуральний смаколик. Додали ягоди, розмарин, кумкват — щоб було ще більш симпатично. Вартість десерту — 50 гривень.

- Наступного дня в акції з’явився і тортик, прикрашений відповідним надписом...

- Це цікава історія. Спочатку ми не планували його робити, але він у нас з’явився. Коли я принесла останній, фінальний, варіант десерта додому і запропонувала своєму чоловікові його скуштувати, він сказав: “Я не буду таке їсти. Не думаю, що будь-який нормальний чоловік буде це їсти”. Вирішила запитати своїх знайомих. Вони посміялися і сказали, що толерують думки Юрія.

І тоді я сказала - добре, зроблю щось таке саме, але не такої анатомічної форми. Наразі бачимо, що “цюцюрки” купують дівчата, а чоловіки або просто залишають донати, або купують тортик. Він серйозно дорожчий у собівартості, важить 300 гр, там багато крему, тому і коштує дорожче - 150 гривень. А у людей є вибір: торт чи маленький смаколик.

- З повідомлень у соцмережах відомо, що всі кошти за десерти-донати ви відправите захисникам, які воюють на Запорізькому напрямку.

- Коли почалися атаки на Роботине, Вербове, коли з’явилися новини про прорив фронту, про те, що на Запорізькому напрямку зосереджено 50 тисяч росіянців, я побачила у фейсбуці шалену активізацію потреб. Волонтери збирають на все - на спальники, каремати, дрони, тепловізори. Всі нагальні потреби стали актуальними. Ми зрозуміли, що час запускати акцію - щоб привернути увагу до подій.

Плануємо, що вона триватиме до 29 лютого. Якщо набере обертів, то, можливо, продовжимо. Зібрану суму або поділимо між волонтерами, які напряму працюють з військовими, або закриємо конкретний збір.

До акції можуть доєднатися і не запоріжці, адже для збору коштів ми відкрили банку. Моя подруга живе в Нью-Йорку і в перший день скинула донат. Тобто, хтось може придбати смаколик і таким чином задонатити, а хтось може просто скинути гроші на банку або картку.

Основна мета - щоб люди зрозуміли необхідність підтримувати військових. Бо ворог дуже підступний, він не відмовився від захоплення нашого міста, воно для нього дуже спокусливе. Ми не можемо жити у прифронтовому місті так, наче війни немає.

Днями я була у 5-й лікарні і там саме привезли військових, які були вражені невідомою хімічною речовиною. Росіяни травлять нас на нашій землі. І ми не маємо права про це забувати. Тому я хочу, щоб люди активно долучалися до нащої акції і ми вигнали ворога якомога скоріше. Робимо все, що у наших силах.

Смачні десерти і тортики - то справа рук Богдани Щербак.

- Спочатку ми придбали формочки і думали, який десерт будемо робити, - розповідає Богдана. - Перепробували бісквіти, безе, а потім з’явилася ідея - маленький бісквітик, крем-чиз з крем-сиру, а зверху - желе, зроблене з малинового пюре.

Але, як виявилося, не усім подобається смаколик - “цюцюрка”, тому вирішили робити тортики з символічним надписом. Самі придумали рецепт. Повітряний, ніжний ванільний бісквіт з тоненькими нотками кардамону та гвоздики. Приємної кислинки додасть крем-чиз з лимонним курдом, довершать симфонію смаків цілі ягоди вишні, і напис, що гріє душу.

Повідомлення про акцію “Х*й, а не Запоріжжя” її організатори розмістили у соцмережах, додавши яскраві світлини. І народ, як то кажуть, потягнувся.

В перший день, акція розпочалася 20 лютого, продали 22 смаколика, було також багато надходжень на картку. На банці було 2925 гривень.

Як розповіла Богдана Щербак, всі гроші, які надходять в касу за продаж смаколиків (на цінниках так і вказано “донат - 50 грн” і “донат - 150 грн.), власниці кафе докидають на банку, щоб люди бачили, скільки зібрано коштів. Станом на 16:00 23 лютого на банці було 7820 грн. Долучайтеся! Куштуєш смаколик - допомагаєш захищати рідне Запоріжжя.

Дата

Сьогодні  друга річниця повномасштабного вторгнення росії в Україну.  Російсько-українська війна триває вже 10 років

 




Схожі новини: