Полювання на пекаря і любов до кулінарії. Шість фільмів про їжу, які отримали кінопремію Оскар

Переглядів: 275

21 лютого 2024 22:20

Полювання на пекаря і любов до кулінарії. Шість фільмів про їжу, які отримали кінопремію Оскар  фото

11 березня відбудеться вручення найпрестижнішої нагороди в кінематографі США - Оскар. NV Food підготував огляд кінострічок про їжу, які в різний час вже її отримали.

У фільмах йдеться про людей, що захоплюються кулінарією, про масштабні проблеми, пов’язані з розвитком харчових технологій. Також про полювання маніяка на міського пекаря і про, здавалося б банальну ситуацію в кав’ярні, коли ти забув гаманець. Або ж про казкового щура-кухаря та про боротьбу за визволення, де також було місце для пишнимх бенкетів.

Джулі та Джулія (JULIE & JULIA)

2009 рік

CША

Режисерка: Нора Ефрон

Стрічка знята за мотивами книги Джулії Чайлд Моє життя у Франції та роману Джулі Пауелл Джулі та Джулія. Це американська біографічна драмедія, створену на основі записів у власному блозі. У фільмі йдеться про життя двох жінок, що належать до різних епох і соціальних верств, але однаково захоплених кулінарією і постійною роботою над собою.

Стрічка отримала Оскар в категорії Найкраща жіноча роль.

Корпорація Їжа (Food, Inc)

2008 рік

США

Режисер: Роберт Кеннер

Це документальний фільм, що досліджує виробництво різних продуктів у США. Там йдеться про те, що майже всі продукти в магазинах Америки продаються споживачам за надмірно завищеними цінами, а самі при цьому екологічно небезпечні та шкідливі для здоров’я людини. У стрічці змальовують жахливу картину того, як виробляють їжу в США, і що змушує фермерів, які вирощують кукурудзу, озброїтися.

Кінострічка у 2010 році отримала Оскар у номінації Найкращий документальний повнометражний фільм.

Воллес і Громіт. Справа смертельної випічки (A Matter of Loaf and Death)

2008 рік

Велика Британія

Режисер: Нік Парк

Це короткометражний анімаційний фільм є четвертою короткометражною анімаційною стрічкою, у якій знялися його герої Уоллес і Громіт, перший з часів фільму A Close Shave у 1995 році. У кіно йдеться про серійного вбивцю, який полює на міських пекарів.Стрічка номінована на премію Оскар у категорії короткометражних фільмів.

У 2010 році кіно отримало Оскар у номінації Найкращий анімаційний короткометражний фільм.

Французька печеня (French Roast)

2008 рік

Франція

Режисер: Фабріс Жубер

Ця короткометражна анімація розповідає про бізнесмена, який заходить до кав’ярні на філіжанку кави. Він виявляє, що у нього немає гаманця, коли він збирається платити. йому доводиться шукати способи знайти гроші, щоб оплатити рахунок.

Оскар кіно отримало у номінації Короткометражних фільмів у 2010 році.

Рататуй (Ratatouille)

2007 рік

США

Режисер: Бред Берд

Повнометражний комедійний анімаційний фільм. Головний герой історії — щуреня Ремі, що живе в підвалі сільського будинку зі своїм численним кланом. Він бачить телепередачу про книгу одного з найкращих кухарів Франції і мріє стати справжнім кухарем.

Стрічка отримала Оскар у 2008 році відразу у кількох номінаціях: Найкращий анімаційний повнометражний фільм, Найкраща музика до фільму, Найкращий оригінальний сценарій, Найкраще мікшування звуку, Найкращий звуковий монтаж.

Бенкет Бабетти (Babette’s Feast)

1987 рік

Данія

Режисер: Габріель Аксель

Фільм знятий за мотивами новели Ісака Дінесена, він розповідає історію Бабетти, яка рятуючись від війни, що відбувається в Парижі (у 19 столітті) доходить до віддаленого датського села, де домінують пуританізм та жорстка освіта. Бабет виграє приз у лотереї та хоче подякувати людям за прийом, приготувавши свято французької кухні. Хоча всі приймають подарунок, вони погоджуються бути скромними за вечерею, виходячи з тих жорстких правил, до яких вони звикли.

Кіно отримало Оскар у номінації Найкращий закордонний фільм у 1987 році.

Оригінальний матеріал та відео можна подивитися за посиланням




Схожі новини: