ЗАЕС знову за крок до блекауту: працює лише одна лінія живлення

Переглядів: 287

21 лютого 2024 17:30

ЗАЕС знову за крок до блекауту: працює лише одна лінія живлення фото

Візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на найбільший атомний об’єкт в Європі – ЗАЕС – не спонукав російських окупантів припинити створювати загрози ядерній та радіаційні безпеці.

Внаслідок обстрілів армії рф відключилась одна з двох наявних ліній електропередачі ПЛ-330кВ «Феросплавна-1».

"Наразі в роботі залишається єдина зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ  «Дніпровська», що з'єднує ЗАЕС із об’єднаною енергосистемою України та забезпечує живлення власних потреб станції.

У разі відмови цієї лінії найбільша АЕС в Європі отримує черговий повний блекаут, що є тяжким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії!

«Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома. росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.  Об'єкт також повинен покинути некомпетентний російський технічний персонал. Його мають замінити фахівці з України, відповідно до ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання»,
 наголошує в.о. голови правління Енергоатома Петро Котін.

Нагадаємо, від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії", - говориться у повідомленні пресслужби Запорізької АЕС.

В тему

  • Після чергового обстрілу росіян, пошкоджено лінію, яка забезпечувала енергоживлення Запорізької атомної станції. Фахівці «Укренерго» встановили характер ушкоджень.  Оскільки в районі йдуть бойові дії, аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від безпекової ситуації та з дозволу військових.
  • Наразі зв’язок ЗАЕС з енергосистемою забезпечується лише по одній лінії електропередачі.
  • Загальна пропускна здатність високовольтних мереж «Укренерго» достатня для покриття наявного попиту.
  • Загалом через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишаються 358 населених пунктів. Є нові пошкодження в мережах обленерго Донецької, Запорізької, Сумської, Харківської, Херсонської областей, - повідомляє Укренерго.



Схожі новини: