Путін про історію – нудна маячня старого діда. Яна Матвійчук про історичні ляпи інтерв'ю Карлсона з путіним

Переглядів: 224

10 лютого 2024 16:10

Путін про історію – нудна маячня старого діда. Яна Матвійчук про історичні ляпи інтервю Карлсона з путіним фото

У інтерв'ю Такеру Карлсону путін читав брехливу, але дуже нудну лекцію з історії України. Я закінчила історичний факультет Університету Шевченка, тому давайте розбирати найголовніші пропагандистські тези про історію від цього старого маразматичного діда.

Для початку поділюся своїми враженнями.

Інтерв'ю було дуже нудне. Путін постійно брехав і робив це дуже нудно.

Як кажуть – "українці забули всю свою історію, а росіяни вигадали всю свою історію".

Путін почав з того, що російська держава почалась в Новгороді (сучасна росія), у 862 році, коли місцеві жителі запросили вікінга Рюрика царювати.

Це брехня і ось чому:

- Майбутня столиця Московського князівства була заснована 1147 року (на 285 років пізніше), а те, що можна назвати праобразом Московської держави утворилось 990 року – заснування Володимира на Клязьмі та утворення Володимиро-Суздальського князівства, як далекої колонії Києва.

- В районі майбутньої Московії жили в основному фіно-угорські племена, слов'ян було мало. В Києві жили в основному слов'яни, тому ми етнічно різні з росіянами.

- Московія завоювала Новгород тільки в 1456 році, коли московський князь Василь ІІ Темний на річці Русса розбив новгородське ополчення. До цього Новгород був республікою. Відразу після перемоги московські війська влаштували там геноцид, масові депортації та вбивства. Те саме, що ми бачили в Бучі або інших українських містах, які захопила росія.

Путін каже, що хрещення росії відбулось 988 року. Але ніякої росії чи навіть москви тоді ще не існувало. Хрещення відбулось в Києві.

Путін каже, що Русь була захоплена монголами, але північні міста (Володимир на Клязьмі, Москва) разом з Володимиро-Суздальським князівством зберегли часткову автономію.

Це брехня. Київ і більша територія сучасної України звільнились від монголів на 118 років раніше – 1362 року в результаті битви на Синіх водах. До речі, звільнення відбулось за рахунок західної допомоги – Литви, Польщі, німців. А Московія звільнилась від монголів 1480 року. До речі, саме під час монгольського правління зміцнилась москва і стала столицею окремого автономного району в монголській імперії. Тому, сучасна росія є нащадком Золотої орди – імперії монголів.

Путін каже, що об'єднана російська держава з'явилась під час монголського правління. Чому ж так вийшло? Тому, що московські правителі були найвідданішими слугами монгольських ханів, збирали найбільше податків з місцевого населення для монголів, тому монголи підтримували московію.

Путін постійно називає українські землі "росія". Сам термін "росія" почав використовуватись в 17-18 столітті. До того ж українські землі називались "Русь". Московське князівство чи навіть Новгород "Руссю" ніколи не називались. Так що не треба плутати термін "Русь" і "росія".

Путін каже, що козаки воювали за приєднання до росії. Це неправда. Козаки разом з Богданом Хмельницьким воювали за свої права і вольності, а не за приєднання до Росії. Московський цар просто скористався ситуацією.

Намагання путіна поширювати своє деформоване розуміння історії є не новиною. Він робить це постійно разом з іншими кремлівськими пропагандистами. Наше завдання зараз – розрізняти історичні факти від брехні і поширювати правдиву інформацію і серед українців, і серед країн Заходу.

Нам добре зіграло на руку те, що нудний дід путін у інтерв'ю Такеру Карсону ніс повну маячню. Навіть сам журналіст ледь стримував сміх. До того ж, путін постійно перестрибував між століттями, тисячоліттями та історичними подіями. Його маразм є корисним для нас зараз, оскільки інтерв'ю не було сприйняте аудиторією у англомовних країнах. Ба більше, ті, хто вагався яку сторону підтримати – Україну чи росію – на власні очі побачив, що путін несповна розуму. Він фанатик, який не мав підстав вторгатися в Україну.

Провокативне інтерв'ю Такера Карслона з путіним наробило добрячого галасу, але навіть сам Карлсон не очікував таких нісенітниць. Я вважаю, що путін впав у очах західних еліт, які вагалися. Це добре.

Проте сам факт того, що таке інтерв'ю було проведено, означає тільки одне – Україна недопрацьовує у інформуванні західних країн. Ми маємо говорити не лише з політиками та керівниками держав, але й переконувати звичайних громадян у тому, що правда на нашому боці. Тільки так ми отримаємо підтримку, матимемо шанс перемогти росіян і відновимо історичну правду.

Блог автора – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст блогу не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ньому піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора блогу.

Яна Матвійчук, Підприємиця, член Ради Women's Aid International




Схожі новини: