«Зіб'є тиск» та внормує холестерин. Топ-8 переваг часнику для здоров’я та кому краще виключити його з раціону

Переглядів: 309

9 лютого 2024 16:50

«Зібє тиск» та внормує холестерин. Топ-8 переваг часнику для здоров’я та кому краще виключити його з раціону фото

Користь часнику для здоров’я знали та використовували китайська, єгипетська та римська цивілізації. Його вживання має численні переваги для здоров’я організму.

Часник допоможе зміцнити імунітет

Імунітет — це те, що в першу чергу захищає організм від хвороб, а також допомагає боротися з ними, коли цього вимагає ситуація. Часник зміцнює імунну систему, допомагаючи запобігти застуді та грипу. Діти хворіють на застуду від шести до восьми разів на рік, тоді як дорослі — від двох до чотирьох. Вживання сирого часнику може захистити від кашлю, лихоманки та застуди. З'їдати по два подрібнених зубчики часнику щодня — найкращий спосіб отримати користь від нього.

Часник сприяє зниженню високого кров’яного тиску

Інсульти та інфаркти є двома найбільш серйозними проблемами охорони здоров’я в усьому світі. Високий кров’яний тиск є значним фактором ризику серцевих захворювань. Вважається, що він є причиною близько 70% інсультів, інфарктів та хронічної серцевої недостатності. Високий кров’яний тиск є причиною 13,5% смертей у всьому світі. Оскільки це одна з найважливіших причин смерті. Надзвичайно важливо боротися з однією з її основних причин — високим кров’яним тиском.

Навіть якщо ви не любитель часнику, прийом добавок із його вмістом все одно принесе користь для здоров’я, наприклад, зниження високого кров’яного тиску, лікування лихоманки та багато іншого. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж почати приймати будь-які добавки.

Часник допоможе знизити рівень холестерину

Холестерин — це жировий компонент крові. Існує його два види холестерину: ЛПНЩ і ЛПВЩ. Занадто багато холестерину ЛПНЩ і недостатня кількість ЛПВЩ може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Доведено, що часник знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ на 10−15%.

Крім того, вживання часнику не впливає на рівень холестерину ЛПВЩ або хорошого холестерину. Якщо у вас є сімейна історія серцевих захворювань або ви самі страждаєте на серцеві захворювання, вам слід розглянути можливість додавання часнику до свого раціону.

Часник може допомогти у профілактиці раку

Згідно з дослідженнями, споживання свіжого часнику може допомогти зменшити ризик раку товстої кишки. За даними дослідження здоров’я жінок в Айові, США, жінки, які регулярно їли часник разом з іншими овочами та фруктами, мали на 35% менше шансів захворіти на рак товстої кишки. Однак дослідники сходяться на думці, що в цій галузі все ще потрібні додаткові дослідження.

Часник має властивості, наближені до дії антиибіотиків

Часник містить аліцин — це біоактивний антибіотик, який може допомогти боротися з інфекціями та бактеріями в нарізаних, роздавлених або нарізаних кубиками зубчиках. Доведено, що екстракти часнику пригнічують ріст грибкових елементів, найпростіших мікроорганізмів, вірусних інфекцій, численних бактерій, наприклад, сальмонели

Аліцин є життєздатною заміною антибіотиків. Він також допомагає у поєднанні зі звичайними антибіотиками, що призначаються лікарем.

Часник може допомогти запобігти хворобі Альцгеймера та деменції

Часник має високий вміст антиоксидантів, які допомагають запобігти будь-яким окислювальним пошкодженням в організмі.

Ці антиоксидантні властивості можуть допомогти запобігти певним когнітивним захворюванням, таким як деменція та хвороба Альцгеймера. Однак лікувальні властивості часнику можуть покращити здоров’я лише до певної межі.

Часник допомагає детоксикації організму

Детоксикація — це процес позбавлення від зайвих для організму речей. Це важлива складова міцного здоров’я та довгого життя.

Живучи в сучасному світі, ми щодня стикаємося з широким спектром хімічних речовин і сполук. Багато з цих сполук не є корисними для здоров’я і навіть можуть бути шкідливими для організму. Це стосується довкілля, води та їжі: пестициди та хімікати, що використовуються в сільському господарстві. Також це і радіація від атомних електростанцій, шкода від засобів особистої гігієни, що містять хімікати і т. д.

Часник — потужний детоксикаційний продукт, який сприяє виробленню глутатіону різними ферментами печінки. Він також містить інші важливі детоксикаційні компоненти, зокрема численні біологічно активні сполуки селену та сірки.

Щодо того, як правильно вживати часник, то краще їсти його в сирому вигляді. Його можна навіть злегка підсмажити, але не відварювати, оскільки висока температура може вбити антиоксидантну сполуку, яка міститься в цьому продуктові. Вона відповідає за зміцнення імунітету. Тому не готуйте його при температурі вище 60 градусів за Цельсієм, якщо хочете повністю насолодитися його користю.

Кому краще відмовитися від часнику

Для тих, хто має проблеми з кислотністю, вживання часнику може призвести до печії. Тому їм слід уникати його. Ще гірше, коли люди з підвищеною кислотністю їдять його натщесерце.

Людям із проблемами шлунку також варто уникати часнику, адже він може спровокувати його розлади, зокрема діарею. Якщо у вас проблеми з диханням і запахом тіла, то тедж краще утримуйтеся від цього продукта. Утриматися від вживання часнику також потрібно людям, що вживають препарати для розрідження крові.




Схожі новини: