Зона ризику: чимало запорізьких підприємств платять податки в інших регіонах

Переглядів: 301

9 лютого 2024 14:45

Зона ризику: чимало запорізьких підприємств платять податки в інших регіонах фото

Після окупації частини території Запорізька область стала трактуватися банківськими установами країн Європейського Союзу як "зона ризику".

І ця обставина особливо впливає на діяльність підприємств, які працюють з іноземними партнерами.

Щоб продовжувати працювати і розвивати свій бізнес після початку повномасштабної війни понад сотня підприємств у Запоріжжі була змушена змінити своє місце реєстрації.

"Є вкрай лякаюча статистика: за два роки 114 підприємств-експортерів перереєстрували свої місця реєстрації із Запоріжжя. Податки цих підприємств "переїхали" із Запорізької області, і це проблема", - зазначив журналістам голова ЗОДА Іван Федоров.

Вкрай складна ситуація для бізнесу пов'язана також і з логістикою — зокрема, втратою доступу до морів.

"Вся експортна продукція, яка раніше вироблялася на території Запорізької області, здебільшого експортувалася безпосередньо через Азовське або Чорне море, і це був основний логістичний шлях. На сьогодні, на жаль, ці шляхи перекриті, і в цьому є нагальна проблема", - підкреслив очільник облдержадміністрації.

За словами Івана Федорова, економічний розвиток стане одним з пріоритетів у роботі обласної влади. «З одного боку, ми маємо виграти цю війну військовим шляхом, з іншого боку — економічним. І для нас, для держави, це точно не менший пріоритет, ніж здобування перемоги на лінії фронту», - вважає посадовець.

"Всі валютні операції на рахунки підприємств, які знаходяться на території Запорізької області, проходять надскладно і це продовжується досі. Ми хочемо, щоб завдяки нашій співпраці з Міністерством економіки, Національним банком і Міністерством закордонних справ були знайдені шляхи, де треба поставити "вимикач" або "вмикач", щоб валюта заходила у Запорізьку область", — поділився планами Федоров.

Ще одне питання, яке планують вирішити - це надання пільгового кредитування підприємцям у Запорізькій області.

"Я впевнений, що всі державні банки пріоритетно мають кредитувати виробництво та бізнесменів на території, наближеної до ведення бойових дій, тому що ці підприємці є героями.

Тому найближчим часом разом з чотирма основними державними банками ми зустрінемося з нашими підприємцями і також будемо шукати шляхи щодо видачі їм на пільгових умовах додаткового кредитування", - резюмував Іван Федоров.




Схожі новини: