"Штурмова бригада або повістка". Як у Дніпрі розпустили полк поліцейських, які не хотіли воювати

Переглядів: 282

9 лютого 2024 11:15

Штурмова бригада або повістка. Як у Дніпрі розпустили полк поліцейських, які не хотіли воювати фото

Керівники Нацполіції вирішили розформувати полк особливого призначення у Дніпропетровській області після появи у соцмережах відео, де поліцейські висловлюють обурення тим, що їх хочуть перевести в штурмову бригаду "Лють".

Про це заявив заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

"Полку такого не буде існувати", - сказав він. - "Всі без винятку співробітники полку будуть переведені у бригаду "Лють".

Він додав, що поліцейських, які відмовляться переходити у штурмову бригаду, звільнять з врученням повістки.

Він повідомив, що один із керівників головного управління області, який був на відео у соцмережах, після розголошення ситуації написав рапорт - його переведуть у штурмову бригаду на одну з керівних посад.

У січні 2023 року МВС почало формувати штурмові наступальні бригади – прикордонників об'єднали в бригаду "Сталевий кордон", поліцейських – в "Лють".

Бригада виконувала завдання біля Кремінної, Сватового та в Донецькій області, зокрема на гарячому Лиманському напрямку. Відомо, що "Лють" була також на Бахмутському напрямку – президент хвалив їхню роботу в своєму вечірньому зверненні.

За словами Фацевича, зараз склалася "унікальна ситуація", коли поліцейські особливого призначення під час воєнного стану мають право виконувати задачі з оборони держави.

Він пояснює, що зараз є завдання поповнювати "Лють", і що будуть розгорнуті штурмові батальйони, які у першу чергу комплектуватимуть поліцейськими з полків особливого призначення, але й іншими поліцейськими також.

"Це - кремінь, це найбільш підготовлені наразі поліцейські, вони мають бути взірцем. У нас до бригади "Лють" відкритий конкурс - і цивільної молоді, і бригад поліцейських", - сказав Фацевич.

Бунт поліцейських

Проте, схоже, такі зміни подобаються не всім спецпризначенцям.

Ввечері 2 лютого соцмережами розлетілося відео зборів поліцейських Дніпропетровської області, де йшлося про їхнє переведення до штурмової бригади "Лють".

Чоловіки, як видно з відео, не погоджувалися.

"Поліцейський що, ухвалює рішення - тут хочу, тут не хочу? Тут буду захищати, тут не буду захищати?" – звертався поліцейський до своїх колег.

"Покажи власним прикладом", "Як воно нас стосується, бойове розпорядження?" – відповідали йому чоловіки, а також дискутували про "конституційні права".

У ході суперечки поліцейські згадали події Революції гідності.

"Ти згадай підрозділ, з якого приїхав. Ти гнида з Майдану", - заявили вони колезі. На що той відповів: "Я гнида з Майдану, а ти гнида звідки?"

На іншому відео один із поліцейських каже: "Скільки з Майдану пацанів загинуло? Ти не скажеш їм, що вони не герої? 18-річні хлопчики, яких убивали там, які були строковиками, яких гранатами закидували біля Верховної Ради".

Спікер нагадав про 107 загиблих - імовірно, йдеться про цивільних, які загинули під час розстрілів на Майдані. На що чоловік відповів: "А що, з боку міліції менше? Спитай у Верховної Ради".

Перша реакція

Спочатку у Нацполіції відреагували на інцидент по-іншому.

Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич нагадав, що поліцейські з перших днів великої війни стали на захист держави "як у протидії ДРГ, евакуації та порятунку людей, так і до безпосереднього збройного спротиву ворогу".

З 2014 року зведені загони поліцейських служили в зоні АТО та ООС, додав він, а ще були створені добровольчі батальйони. І ось тепер у Нацполіції з'явилася штурмова бригада "Лють".

"Саме тому, окрім постійного набору до штурмової бригади, відбувається реорганізація структурних підрозділів Національної поліції, аби створити найбільш ефективну систему у складі Сил безпеки і оборони України. Хто хоче воювати - йде на фронт. Для решти є також чимало поліцейських завдань", - додав він.

Але слова Фацевича про те, що "хто хоче воювати – йде на фронт", а для інших будуть інші завдання, розізлила деяких військових.

З однієї сторони є "нормальні" поліцейські з "Люті", для яких штурмувати посадки – це теж "непрофільна справа", написав заступник командира 3-ї штурмової бригади, екскомандир полку Азов Максим Жорін.

"З іншої сторони - полк нелюстрованої беркутні з Дніпра, який воювати не хоче взагалі", - додав він.

Військовий закликав розформувати полк і розкидати бунтівників по різних підрозділах ЗСУ. "Там вони вже не зможуть поводити себе так нахабно. І принесуть хоч якусь користь державі".

Ексначальник Кам’янського відділу поліції ГУНП у Дніпропетровській області Сергій Лукашов вступився за колег.

"Але поліцейські зовсім не бажають їхати на фронт. Вони не навчені, воювати повинні військові, а в поліції інші функції. Ну і на відео ще можна почути багато інших "аргументів", – зазначив він.

Нацполіція пообіцяла з'ясувати всі обставини "бунту", а через три дні вийшла із заявою, що полк розформують, а всі його поліцейські ввійдуть до "Люті".

Заступник керівника Нацполіції Олександр Фацевич каже, що інцидент у Дніпропетровській області - "одиничний і неприпустимий факт". Сам Фацевич має великий досвід бойових дій на фронті.




Схожі новини: