Єрусалимський артишок. П’ять переваг топінамбура для здоров’я та як його правильно їсти

Переглядів: 269

8 лютого 2024 21:10

Єрусалимський артишок. П’ять переваг топінамбура для здоров’я та як його правильно їсти фото

Топінамбур дуже корисний для здоров’я (Фото:ahundov/depositphotos)

Це коренеплід, який сміливо можна назвати справжнім суперфудом. Він дуже ситний, сприяє схудненню і підтримує постійний рівень цукру в крові.

Топінамбур — це різновид соняшникa з коричневою бульбою, що нагадує імбир. Англійською назва коренеполоду звучить як Jerusalem artichoke, хоч з артишоком ця рослинна культура не має нічого спільного.

Його біла м’якоть має горіховий присмак, солодкий і хрусткий смак і є високим джерелом заліза. В Європі топінамбур вирощують переважно у Франції, Німеччині та Нідерландах. Цей овоч походить від італійського слова, що означає соняшник, girasole. Топінамбур можна їсти сирим або вареним. У вареному вигляді овоч має кремоподібну консистенцію і може використовуватися як картопля, пише Yoursuper.

П’ять переваг топінамбура для здоров’я

Топінамбур створює відчуття ситості

Коренеплід містить багато харчових волокон, таких як інулін, який розбухає в шлунку і кишечнику і таким чином створює відчуття ситості. Це також допомагає підтримувати постійний рівень цукру в крові, тому у тяги до солодкого немає жодного шансу.

Корисні чіпси з топінамбура, що є справжньою вітамінною бомбою / Фото: simona171/depositphotos

Топінамбур — вітамінна бомба

Овоч містить багато важливих вітамінів групи В, С і D, а також біотин. Він також багатий на мікроелементи, калій (400 -800 мг/100г) і на 3% складається з білка. Це також робить його ідеальним для тих, хто дотримується рослинної дієти.

Топінамбур підтримує м’язи в тонусі

Залізо необхідне для сильних м’язів, воно допомагає постачати їм кисень. Без достатньої кількості заліза м’язи втрачають еластичність, що може призвести до їхньої слабкості. Топінамбур також містить достатню кількість тіаміну, який важливий для вироблення нейромедіатора ацетилхоліну. Він передає сигнали між нервами та м’язами.

Топінамбур — антивіковий засіб

Він містить мідь, а це один з найпотужніших антиоксидантів, який допомагає захистити клітини від вільних радикалів. Вони можуть атакувати різні органи та клітини і прискорювати старіння. Сирий топінамбур містить 0,21 мг міді, що становить 23,33% від рекомендованої добової норми споживання.

Топінамбур підтримує здоров’я кишечника

Топінамбур багатий на інулін. Цей тип харчових волокон належить до пребіотичних, водорозчинних харчових волокон. Пребіотичні харчові волокна не розщеплюються в тонкому кишечнику людини і тому досягають нижніх відділів кишечника неперетравленими. Там вони слугують їжею, зокрема, для корисних біфідобактерій. Один штам біфідобактерій виробляє біфідин, антибактеріальний токсин, який пригнічує розмноження шкідливих бактерій у кишковій флорі та підтримує її баланс. Біфідобактерії також відповідають за вироблення антитіл і регулювання рівня рН у кишечнику (таким чином запобігаючи кислотному рефлюксу).

Враховуючи поживну цінність топінамбура — на кожні 100 грамів припадає близько 73 ккал — варто зважати на те, як його правильно вводити в раціон. У сирому вигляді коренеплід можна використовувати для приготування смачних салатів. З іншого боку, у вареному вигляді він підходить для супів, м’ясних страв і гарнірів.

Що стосується протипоказань, то корінь топінамбура не варто їсти у великих кількостях, оскільки він містить інулін, який може викликати кишкові проблеми, такі як діарея та біль у шлунку. Контакт з рослиною може спричинити сильний алергічний дерматит.




Схожі новини: