"Ситуація критична". Як Росія намагається загнати ЗСУ в Авдіївську пастку

Переглядів: 276

7 лютого 2024 13:50

Ситуація критична. Як Росія намагається загнати ЗСУ в Авдіївську пастку фото

Російські війська ввійшли в Авдіївку, повідомило державне телебачення РФ. Українські аналітики кажуть про важке становище гарнізону ЗСУ і початок міських боїв. Що ж там відбувається?

"Російські сили змогли прорвати оборону супротивника та вийти на околиці населеного пункту", – повідомили в ефірі російського "Первого канала" 1 лютого про ситуацію в Авдіївці. Начебто війська РФ вже "відбили" 19 будинків на околиці.

За даними ВВС, група російських військових дійсно змогла ще орієнтовно 19 січня потрапити на крайні південні вулиці Авдіївки: Спортивну, Чернишевського, Лісову, Сєдова і Соборну.

Російський мілітарні блогери кажуть про "плацдарм" Росії в тому районі, за ресторанним комплексом "Царське полювання".

Вдень 6 лютого у телеграм-каналах росіян поширили відео підриву бронемашини "Бредлі" на вулиці Чернишевського. Начебто ЗСУ контратакували, щоб вибити противника з міста, але невдало.

Українська влада заперечувала початок "міських боїв" і заявляла, що російську диверсійно-розвідувальну групу на південних околицях вже витіснили.

"Я вже тут помиратиму". Репортаж ВВС про Авдіївку у напівоточенні

Авдіївка. У чому задум великого російського наступу на передмістя Донецька

Погіршення ситуації

Але вже 5 лютого український аналітичний портал DeepState повідомив, що ситуація в Авдіївці погіршується. Зокрема, росіяни почали активно атакувати не лише на південній, але й північній околиці міста, в районі дачного поселення біля Авдіївського коксохімічного заводу.

"Традиційно виникає багато питань до підготовки оборонних споруд, як довкола міста, так і в самому", – зауважує DeepState.

Український воєнний кореспондент і головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов, який відвідав Авдіївку 5 лютого, зауважив, що російські війська вже за 1,2 км від в'їзду до міста.

В ефірі телемарафону 6 лютого очільник військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш заявив, що ситуація стає "критичною".

"Ситуація напружена. Якщо ми декілька тижнів тому казали, що складно, але контрольовано, то зараз дуже складно, і навіть можна сказати, що десь місцями критична ситуація", – сказав він.

При цьому він наголошує, що вуличних боїв в місті немає, але окремі групи росіян намагаються прорватись.

За словами Барабаша, лише за добу армія РФ скинула на місто 37 авіабомб, було 50 обстрілів.

Начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Таврія" Дмитро Лиховій відмовився коментувати ВВС України повідомлення про початок боїв в міській забудові Авдіївки.

"Ми чули такі коментарі, які виходять від неофіційних джерел, але ми це не коментуємо, тому що ситуація не є сталою, вона постійно змінюється", - сказав речник.

Водночас він зауважив, що в останні дні російські війська наростили інтенсивність штурмових дій. Збільшилась кількість боєзіткнень, авіаударів і застосування FPV-дронів.

"Наші захисники і захисниці стійко тримають оборону, завдаючи ворогу комплексного вогневого ураження. При цьому ворог зазнає значних втрат і готує до введення в дію нові резерви", – заявив Лиховій.

Він наголосив, що логістичне постачання угруповання в Авдіївці стабільне, й ЗСУ вживають заходи для покращення оборони, встановлюючи додаткові вогневі позиції і спостережні пункти.

"Ситуація є складною, але контрольованою", – наголосив речник ОСУВ "Таврія".

Що задумали росіяни?

Задум російського командування доволі очевидний. Війська РФ витратили майже чотири місяці, зазнали суттєвих втрат в людях і техніці, але так і не змогли здійснити "широкий обхват" Авдіївки. Тобто їм не вдалося просунутись на південному і північному фланзі і зімкнути лещата за містом, перерізавши лінії постачання гарнізону.

В цій ситуації російські війська перейшли до іншого плану. В середині січня вони змогли, використавши підземний лаз, пробитися до української позиції біля ресторану "Царське полювання" на півдні міста.

Вочевидь наступна їхня мета – рухаючись на північ вздовж вулиць Соборна і Чернишевського вийти до району 9 і 5-поверхових будинків, так званого "9-го кварталу". Він на відстані 1,5-2 км і має важливе тактичне значення.

З іншого боку група російських військ намагається з півночі міста пробитись до перехрестя біля Авдіївської автобази і району ресторанного комплексу "Бревно", що поруч. Так вони зможуть перерізати головну логістичну артерію ЗСУ - трасу 00542.

Для цього армії РФ треба повністю захопити приватний масив садового товариства "Івушка" і подолати залізничні колії.

DeepState вказує, що частково це вже вдалося. Росіяни 4-5 лютого перемістили особовий склад до дачного масиву і спробували зайняти міст над залізничною колією.

Цей міст - за 500 метрів від автобази і за кілометр від позиції "Бревно".

Це все для того, щоб розрізати навпіл гарнізон в Авдіївці. Тобто або змусити українські війська на півдні і південному сході міста – в районі 9-го кварталу і позиції "Зеніт" – відійти, або ж оточити це угруповання, перерізавши шляхи постачання в районі Індустріального проспекту і траси 00542. Так само у важкій ситуації опиняться бійці ЗСУ, що утримують територію Авдіївського коксохімічного заводу на півночі міста.

"У разі навіть часткового успіху та утримання поточних позицій українські війська в місті вже будуть перебувати у набагато скрутнішому становищі і будуть змушені переміщувати свої лінії постачання від зручних вулиць, прикритих будинками, ближче до відкритих полів на заході", – пояснює мету цих дій російський телеграм-канал "Военный осведомитель" (585 тисяч підписників).

Що далі?

Український військовий аналітик Михайло Жирохов зауважує, що цілісну картину подій в Авдіївці скласти важко. Це пов'язано як з інтенсивністю бойових дій, так і з відсутністю стабільного телефонного зв'язку в місті.

"Поки що зрозуміло, що росіяни обходять з двох сторін (місто, – Ред.) і поки що зрозуміло, що до основної траси, яка йде на північ, їм ще залишається декілька сотень метрів. Тобто фактично вона зараз під вогневим контролем, але функціонує", – сказав експерт ВВС Україна.

Що стосується вуличних боїв, то Жирохов вказує на відмінність між Авдіївкою і Бахмутом. Якщо в останньому була рівнинна місцевість і щільна багатоповерхова забудова, то в Авдіївці все навпаки.

"В Авдіївці все інакше. Якщо росіяни візьмуть під контроль район 9-поверхівок, який називається "9 район" і який на височині, то подальші бої за Авдіївку не будуть мати значення. – каже аналітик. – Тому що звідти вже можна контролювати територію аж до сусідніх населених пунктів. Якщо вони його візьмуть, то це буде місце, де вони будуть розміщувати дрони, артилерію, і тоді українська оборона в місті не буде мати сенсу. Навіть Авдіївський коксохім буде як на долоні".

Тобто малоймовірне повторення ситуації, яка була в Бахмуті навесні минулого року, коли російські сили, переважно найманці ПВК "Вагнер" повільно, будинок за будинком, квартал з кварталом просувалися через міську забудову і врешті відтіснили український гарнізон на східні околиці.

Що робити українським військам? Михайло Жирохов каже, що є два варіанти: підсилювати гарнізон і завдавати контрудари в тил російським військам або поступово виводити угруповання ЗСУ з міста.

"Але я не бачу зараз маркерів ні підсилення угруповання, ні якихось контрударів. Це для мене дивно".

За його словами, резерви в ЗСУ є, їх можна зняти з інших більш спокійних напрямків. Таку тактику вже використовує РФ, яка активно перекидає резерви під Авдіївку з інших фронтів.

Якщо ж обидві сторони вирішать зав'язати в місті вуличні бої, то це буде викликом для особового складу.

"Щоб вести вуличні бої, потрібна мотивована і підготовлена піхота, просто мобілізовані цього не можуть робити. Це специфічний вид бойових дій", – вважає аналітик.

Якщо українська влада все ж вирішить виводити гарнізон з напівоточеного міста, то час для цього ще є. Але його не так багато, впевнений Жирохов.

"Точка неповернення ще не пройдена. Поступово по рубежах ще вивести можливо українське угруповання. Але вікно можливостей закривається. І швидко", – наголошує він.

Військове командування не коментує це питання, але наголошує, що життя українських військових - пріоритет.

"Як неодноразово стверджували керівники української держави та Збройних сил, за найскрутніших обставин на полі бою пріоритетом є збереження життів людей, захисників України", – заявив ВВС речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.




Схожі новини: