Знімає стрес і прискорює детокс. Сім корисних властивостей кореня петрушки — та як його використовують у французькій кухні

Переглядів: 343

4 лютого 2024 13:15

Знімає стрес і прискорює детокс. Сім корисних властивостей кореня петрушки — та як його використовують у французькій кухні фото

Хоча цей коренеплід виглядає як щось середнє між морквою та пастернаком, його смакові властивості є досить унікальними, оскільки в ньому відчуваються нотки трав’янистої петрушкиНезважаючи на близьку спорідненість, його не варто плутати з більш популярними сортами листової зеленої петрушки, яку ви можете вирощувати у своєму саду або використовувати як пряну траву. Він походить від підвиду садової петрушки, відомого під науковою назвою Petroselinum crispum Tuberosum. Хоча її листя їстівне, цю культуру вирощують заради товстих бульбоподібних коренів, пише Healthline.

Сім переваг вживання кореня петрушки

Багатий на поживні речовини

Корінь петрушки багатий на поживні речовини. Сира порція вагою 100 грамів містить 55 калорій, 12 грамів вуглеводів, 4 грами клітковини, 2 грами білка, 0,6 грама жиру. Також 55% від добової норми вітамін С, 45% від денної норми вітаміну B9. Ще в корені є калій, магній цинк, фосфор, залізо.

Більше того, він містить майже 20% денної норми клітковини, але при цьому має низький вміст калорій і жирів, що робить його чудовим варіантом з високим вмістом поживних речовин для різноманітних дієт.

Корінь петрушки містить корисну клітковину / Фото: nanka-photo/depositphotos

Містить потужні антиоксиданти

Корінь петрушки містить потужні антиоксиданти, які можуть сприяти його потенційній користі для здоров’я. Антиоксиданти зменшують стрес і борються з вільними радикалами — високоактивними частинками, які пошкоджують клітини, збільшують стрес і можуть сприяти розвитку захворювань, якщо їх рівень у вашому організмі стає занадто високим.

Корінь петрушки також містить значну кількість вітаміну С, поживної речовини, яка функціонує як антиоксидант і може допомогти запобігти різним захворюванням.

Може боротися із запаленням

Корінь петрушки відомий кількома протизапальними властивостями. Хоча запалення є природною реакцією організму на стрес, надмірний його прояв може підвищити ризик захворювання. Корінь петрушки містить кілька сполук, які мають як антиоксидантну, так і протизапальну дію.

Крім того, деякі вітаміни та мінерали, такі як вітамін С, цинк і магній, регулюють запальну реакцію організму. Включення кореня петрушки в збалансований раціон поряд з іншими багатими на поживні речовини овочами може зменшити запалення і допомогти запобігти певним хронічним захворюванням, включно з хворобами серця, раку і остеопорозу.

Може пришвидшити детоксикацію

Різні ферменти в печінці допомагають виводити токсини, які можуть потрапляти в організм з ліками, їжею або забруднюючими речовинами. Результати дослідження свідчать про те, що сік кореня петрушки значно збільшує кількість ферментів детоксикації в тканині печінки мишей, які отримували високотоксичні ліки. Цей результат свідчить про те, що сік кореня петрушки може захищати від впливу шкідливих сполук.

Однак, оскільки ці результати можуть не стосуватися людей, необхідно провести додаткові дослідження.

Може підвищити імунітет

Корінь петрушки — чудове джерело клітковини та вітаміну С, двох поживних речовин, життєво важливих для здорової імунної системи. Вітамін С необхідний для міцної імунної системи, оскільки він бореться з чужорідними бактеріями, стресом і запаленням. Більше того, він допомагає тканинам шкіри та травного тракту формувати міцний бар'єр проти бактерій та інших шкідливих речовин.

 

Корінь петрушки корисний для підвищення імунітету / Фото: bhofack2/depositphotos

Водночас клітковина підтримує ріст здорових бактерій у вашому травному тракті. Дослідження показують, що здорова міклофлора кишкових бактерій захищає від інфекцій.

Може мати протиракові властивості

Деякі дослідження показують, що корінь петрушки може боротися з певними видами раку. Цей овоч містить багато клітковини, що пов’язано зі зниженням ризику раку товстої кишки, яєчників, голови та шиї. Крім того, одне дослідження показало, що екстракт кореня петрушки пригнічує ріст і розвиток клітин раку молочної залози.

Хоча ці дані є обнадійливими, для кращого розуміння впливу цього корені на онкозахворювання, необхідні провести додаткові дослідження на людях.

Читайте також:

Альтернатива салату і м’ясним бургерам. П’ять рецептів з сочевиці, в які ви точно закохаєтесь

Легко додати до раціону

Корінь петрушки універсальний, його можна їсти як сирим, так і приготованим та легко додати до раціону. Намагайтеся вибирати коренеплід бежевого кольору, а також твердий та без синіх плям. Бадилля повинно бути насичено зеленим і не зів'ялим.

Коренеплід смакує як самостійний перекус або додаток до інших страв / Фото: Gicku91/depositphotos

Почніть приготування кореню із видалення зелених листків, їх можна використовувати як гарнір або приготувати песто. Добре вимийте коренеплід, але не очищайте. Насправді, шкірка овочів часто є концентрованим джерелом клітковини та інших поживних речовин.

Ви можете нарізати корінь петрушки паличками і насолоджуватися ними просто так або з улюбленим мигдальним, квасолевим чи овочевим соусом. В іншому випадку, спробуйте подрібнити його для прикраси салатів або бутербродів.

Його також можна готувати на пару, смажити або пасерувати. Він добре поєднується з іншими коренеплодами і дуже смакує в запеченому вигляді або додається до овочевого асорті зі смажених овочів. Крім того, ви можете приготувати корінеплід на пару і зробити з нього пюре, яке можна використовувати як основу для м’ясної печені або овочевої випічки, або ж подрібнити і додати до супів чи рагу.

Корінь петрушки входить до білого мірпуа — суміші цибулі та духмяних коренів, яка надає смак бульонам, овочевим, м’ясним та рибним стравам і є широко вживаною у французькій кухні.

Попри корисні властивості кореню петрушки вживати його можна далеко не всім. До групи ризику входять вагітні, адже він може зашкодити плоду та спричинити самоаборт. Також люди з каменями в нирках (коренеплід містить оксалати, які можуть кристалізуватися в рідинах організму).

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.




Схожі новини: