Можна не всім. Що варто знати про червоний буряк: вплив на здоров’я та як отримати найбільшу користь

Переглядів: 260

29 січня 2024 12:22

Можна не всім. Що варто знати про червоний буряк: вплив на здоров’я та як отримати найбільшу користь фото

Червоний буряк у раціоні не лише прикрашає тарілку своїм забарвленням, але й покращує здоров’я. Та вживання популярного коренеплоду рекомендовано не всім.

Буряк містить цілий ряд вітамінів, мінералів і клітковини, а також поживніі речовини, що захищають від ряду недуг. Одна чашка вареного буряка містить близько 3 грамів білка, 17 грамів вуглеводів і 3,4 грама клітковини. Коренеплід особливо багатий на фолати, а також мінерали (мідь, марганець і калій).

Листя буряка також їстівне і є хорошим джерелом вітамінів-антиоксидантів (С і бета-каротину), а також вітаміну К, який необхідний для здорового згортання крові. Найбільша поживна цінність коренеплоду криється у вмісті беталаїнів.

Користь буряка для здоров’я

На думку науковців, буряк може знизити ризик недуг, таких як хвороби серця та рак. Беталаїни, які містяться в соці коренеплоду, можуть зменшити запалення в організмі та захистити ДНК від окислювального пошкодження, пише Nutrients. Крім того, деякі речовини, що містяться в буряку, допомагають підтримувати здорові та еластичні кровоносні судини.

Окрім антиоксидантів, коренеплід також містить нітрати, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Він допомагає поліпшити кровообіг по всьому тілу і в мозку. Вживання буряка або його соку може допомогти зберегти здоров’я мозку та когнітивні функції з віком.

Ймовірно, найбільш вивченою користю буряка для здоров’я є його здатність знижувати кров’яний тиск. Науковці виявили, що користь коренеплоду для артеріального тиску зумовлена нітратами, а також іншими корисними фітохімічними речовинами, пише Advances in Nutrition.

Побічні ефекти вживання буряка

Для більшості людей споживання великої кількості буряка є здоровим і безпечним, а побічні ефекти, такі як зниження кров’яного тиску або антиоксидантний захист — корисними. Та деякі люди страждають від алергії на цей коренеплід. Зазвичай це легка реакція на пилок фруктів та овочів.

Симптоми алергії на буряк можуть включати почервоніння, набряк або свербіж у роті, на язиці або в орлі. У більшості людей вона проходить легко. Та бувають і більш важкі випадки що можуть призвести до анафілактичного шоку.

Ще один побічний ефект від вживання буряка — бетурія. Це коли темно-червоні пігменти, що містяться в буряках, забарвлюють сечу в червоний або рожевий колір. Це трапляється приблизно у 10−14% людей, пише Medical News Today. Вони також можуть забарвити випорожнення в темно-червоно-чорний колір через день або два після вживання коренеплоду. Ці стани не є шкідливими.

Оскільки буряк містить багато щавлевої кислоти, його слід уникати, якщо ви дотримуєтеся низькооксалатної дієти. У деяких людей вживання продуктів з високим вмістом оксалатів може спричинити утворення каменів у нирках, особливо якщо ви їсте коренеплід у великих кількостях.

Отримання максимальної користі від буряка

Щоб отримати максимальну користь для здоров’я від вживання буряка, важливо намагатися зберегти його поживні речовини. Купуючи коренеплід, обирайте свіжий, твердий буряк і уникайте м’якого, з синцями або зморщеного. Ви можете зберігати його в холодильнику, але намагайтеся використати протягом трьох тижнів.

Буряк можна їсти сирим або вареним, але через те, що беталаїни руйнуються під впливом тепла, не варіть його надто довго. Замість цього наріжте коренеплід невеликими шматочками і швидко приготуйте на пару, приблизно 15 хвилин. Якщо ви віддаєте перевагу пити буряковий сік, зберігайте його в холодильнику відповідно до інструкцій виробника.

Джерело: NV




Схожі новини: