І для любителів м’яса теж. П’ять найкращих рецептів із броколі на будь-який смак та гаманець
20 січня 2024 09:00
Броколі — це хрестоцвітний овоч, який вирізняється особливим смаком і текстурою, який робить його неймовірно універсальним. Пропонуємо п’ять оригінальних рецептів з броколі для приготування вдома
Цей овоч добре відомий своїми поживними властивостями. Броколі багатий на вітаміни та мінерали, пов’язані зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. смак овоча може варіювати від злегка солодкого до трав’янистого і гіркуватого, залежно від сорту і способу приготування.
Броколі зараз доступний у різному вигляді: від цілих головок до попередньо нарізаних суцвіть, які можна придбати у свіжому та замороженому вигляді, що полегшує його приготування: від супів і салатів до смаження та запіканок. Щоб гідно оцінити смак броколі, пропонуємо спробувати приготувати ці оригінальні п’ять страв. Кожна з них може бути повноцінним обідом або корисною вечерею, яка не обтяжить наслідками у вигляді зайвої ваги.
Броколі зі смаженим тофу: рецепт
Через різноманітність смакових якостей броколі, овоч чудово поєднується з інгредієнтами веганської кухні та запашними травами
Інгредієнти:
1 ст.л. рисового оцту
2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
2 ст.л. соєвого соусу
2 ст.л. кленового сиропу
2 зубчики часнику
Шматочок потертого на тертці імбиру
Сіль і перець за смаком
1 ст.л. оливкової олії
300 г тофу екстра-твердого сорту, нарізаного кубиками
1 ст.л. кунжутної олії
1 червоний болгарський перець
½ головки броколі,
1 велика морква
Додаткові інгредієнти:
Зелена цибуля
Кунжут
Спосіб приготування:
1. Змішайте оцет з 1 столовою ложкою кукурудзяного крохмалю. Додайте соєвий соус, кленовий сироп, часник та імбир, посоліть та поперчіть за смаком.
2. Посипте тофу кукурудзяним крохмалем, що залишився, і посоліть та поперчіть за смаком.
3. Розігрійте оливкову олію у воку або сковороді на середньому вогні.
4. Смажити тофу протягом 6−8 хвилин, поки він не стане золотистим і хрустким зовні. Виймаємо його зі сковороди і додаємо кунжутну олію.
5. Обсмажте, порізані грубими скибками овочі: червоний болгарський перець, броколі та моркву протягом 5 хвилин, поки вони злегка не обвугляться і не стануть м’якими.
6. Додайте тофу назад у сковороду і перемішайте з соусом. Смажте підливу протягом 2 хвилин. За бажанням подавайте страву з рисом або локшиною, з зеленою цибулею та/або кунжутом як гарнір.
Простий рецепт салату з броколі
Завдяки пікантній овочевій заправці, яка також виконує роль маринаду, цей салат набуває вишуканого та незвичного смаку.
Інгредієнти:
1 склянка несоленого сирого мигдалю
1 ст. л. соєвого соусу
2 ст. л. кленового сиропу
¼ ч. л. копченої паприки
¼ склянки оливкової олії
3 ст. л. майонезу
3 ст. л. яблучного оцту
2 ч. л діжонської гірчиці
1 зубчик часнику
½ ч. л. солі
500 г броколі, нарізані
¼ склянки червоної цибулі
1 склянка фіолетової капусти
½ склянки подрібненої моркви
½ склянки сушеної журавлини
Спосіб приготування:
1. Розігрійте духовку до 350 градусів. У невеликій мисці змішайте мигдаль з соєвим соусом, 1 столовою ложкою кленового сиропу та копченою паприкою.
2. Викладіть мигдаль на застелене пергаментом деко і випікайте 12 хвилин. Вийміть з духовки і дайте охолонути.
3. У невеликій мисці змішайте оливкову олію, майонез, яблучний оцет, діжонський оцет, часник, сіль і кленовий сироп, що залишився.
4. У великій мисці змішайте броколі, червону цибулю, капусту, моркву, сушену журавлину та мигдаль. Полийте салат заправкою і подавайте до столу.
Куряче філе з кунжутом, запечене з броколі та рисом
Цей рецепт поєднує в собі смак курки та броколі з ароматними спеціями та соусами, що нікого не залишать байдужими.
Інгредієнти:
3 ст. л. соєвого соусу
3 ст. л. сиропу агави
1, 5 ст. л. підсмаженої кунжутної олії
1 ст. л. томатної пасти
1 ст. л. часникового соусу
1 ст. л. шрірача (таїландський соус)
1 ст. л. охолодженого імбирного пюре (або тертого свіжого імбиру)
2 зубчики часнику
3 морквини середнього розміру
2 ст. л. пресованої олії
4−6 курячих стегенець зі шкірою без кісток
4 склянки суцвіть броколі
2 ст. л. кунжуту
3 склянки гарячого вареного білого або коричневого рису
Подрібнена свіжа кінза та зелена цибуля для подачі
Спосіб приготування:
1. Змішайте всі інгредієнти в невеликій мисці. Зберігайте в холодильнику під кришкою до 1 тижня.
2. Розігрійте духовку до 200 градусів. Викладіть очищену нарізану моркву з 1 столовою ложкою олії на велике деко з бортиками.
3. Додайте на деко курячі стегенця. Запікайте 15 хвилин. Вийнміть з духовки.
4. Покладіть суцвіття броколі на деко і полийте їх олією, яка залишилася. Поверніть в духовку і запікайте, поки курячий сік не стане прозорим, а броколі майже м’якою, 20−25 хвилин.
5. Ложкою вилийте соус на курку та овочі. Перемішайте, щоб все гарно просочилося. Посипте кунжутом. Смажте, один раз перемішуючи овочі, поки вони не стануть глазурованими, 10−15 хвилин.
6. Викладіть курку з овочами на 3 склянки вареного рису; ложкою політь соком, що виділився на сковорідці. Щедро посипте кінзою та зеленою цибулею.
Броколі з часником і пармезаном: рецепт
Цей рецепт броколі може стати вашим улюбленим способом приготування цього різновиду капусти.
Страва може стати ідеальним гарніром не лише на щодень, а й на святкові дати. Особливого смаку їй додає часник і пармезан.
Інгредієнти:
Броколі — приблизно пів кілограма
Оливкова олія — 2 ст.л.
Сіль — ½ чайної ложки
Чорний мелений перець — ¼ чайної ложки
Подрібнений часник — 1 і ½ чайної ложки
Цибуля, натерта на дрібній тертці/подрібнена кухонним комбайном — 1 ч. л.
Мелена солодка паприка — ½ ч. л.
Сухарі для панірування — 2 ст. л.
Натертий сир пармезан — 2 ст. л.
Читайте також:
Ідеальна в усіх відношеннях. Як отримати максимальну користь від броколі
Спосіб приготування:
1. Броколі розділяємо на суцвіття та кладемо в глибоку ємність. Поливаємо оливковою олією та ретельно вимішуємо руками. Змішуємо сіль, чорний перець та паприку і посипаємо приправами броколі. Тоді додаємо часник і цибулю, вимішуємо та посипаємо почергово сухарями і пармезаном. Головне, все ретельно вимішати.
2. Перекладаємо броколі на деко, попередньо змащене олією. Головне, щоб суцвіття було відокремлене одне від одного. Печемо страву приблизно 20 хвилин, рекомендована температура — 220° С. Смачного.
Джерело: NV