Вчені відкрили у космосі гігантські структури. Одна з версій – це частини попереднього Всесвіту

Переглядів: 293

19 січня 2024 20:20

Вчені відкрили у космосі гігантські структури. Одна з версій – це частини попереднього Всесвіту фото

Аспірантка Ланкаширського університету у Великій Британії Алексія Лопес відкрила космічну структуру під назвою "Велике кільце", повідомляє Vice. Це скупчення галактик у характерній формі.

"Велике кільце" не поступається іншим величезним космічним структурам, які астрономи знайшли раніше (1,3 мільярда світлових років у поперечнику), але є малим, порівнюючи з найбільшою структурою під назвою "Гігантське кільце", яке має 5,6 мільярда світлових років у діаметрі.

Структура розташована приблизно за 9 мільярдів світлових років від Землі, тобто на п’ятій частині шляху до краю доступного для спостереження Всесвіту, у сузір’ї Волопаса. Там же знаходиться інша велетенська структура – "Гігантська арка".

"Жодну з цих двох надвеликих структур непросто пояснити в нашому поточному розумінні Всесвіту, — каже Лопес. – Їхні надвеликі розміри, характерні форми та космологічна близькість, безсумнівно, говорять нам про щось важливе, але що саме?"

Лопес та її колеги припускають, що "Гігантська арка" та "Велике кільце" разом утворюють ще більшу структуру. 

Однією з можливостей, яка могла б теоретично пояснити такі структури, є космічні струни — тріщини, які утворилися у давній історії Всесвіту після першого розширення. Ці тріщини можуть утворювати мережі або петлі, які сьогодні виглядають як надвеликі структури.

Інша можливість пояснення полягає в тому, що структури є частиною іншої космологічної моделі – конформної циклічної космології. Ця теорія стверджує: замість того щоб Всесвіт почався з Великого вибуху і закінчився Великим стисканням, він проходить через кілька циклів або еонів, які не обов’язково закінчуються стисканням. Кожен еон може залишити сліди у наступному еоні, ними й можуть бути ці надвеликі структури.

Лопес разом зі своїм колегою Роджером Клоузом і представником університету Луїсвілля Джерардом Віллігером виявили "Велике кільце", шукаючи надяскраві та наддалекі квазари.




Схожі новини: