Василь Коваль: "Диригувати Запорізьким симфонічним оркестром у свій ювілей — це щастя і особлива винагорода"

Переглядів: 532

15 січня 2024 17:30

Василь Коваль: Диригувати Запорізьким симфонічним оркестром у свій ювілей — це щастя і особлива винагорода фото

Прем’єра святкової програми “Ніч новорічна” мала відбутися у Запорізькій обласній філармонії, як видно з назви, напередодні Нового року - 30 грудня. Але з міркувань безпеки усі святкові мистецькі заходи -  концерти та новорічне дитяче шоу “ФеЄРічний дарунок” - тут перенесли на початок січня.

Для презентації нової яскравої святкової програми симфонічного оркестру обрали дату Старого Нового року - 14 січня. Згодом стало відомо і про додатковий концерт - 11 січня.

От так і вийшло, що музиканти Запорізького академічного симфонічного оркестру радували публіку у ювілейні дні народження:  філармонії, якій виповнилося 85 років, та головного диригента Василя Коваля, який майже вдвічі молодший від храму музики, в якому зараз має честь працювати - Маестро на Старий Новий рік відзначав своє 45-річчя.

За словами пана Василя, коли у філармонії визначали дату прем’єри програми “Ніч новорічна”, то про його особисте свято 14 січня ніхто не знав (насправді, керівництво було, як то кажуть, "у курсі").

- Я не планував і не сподівався, що так буде, - розповів Василь Коваль, який працює головним диригентом Запорізького академічного симфонічного оркестру з вересня минулого року. - Хочу сказати, що цей рік для мене є дуже особливий. У 2024 році у мене дві ювілейні дати - 45 років з дня народження і 20-річчя творчої діяльності як театрала, як театрального диригента, як оперно-симфонічного диригента (Василь Северинович майже 16 років працював у Львівському національному академічному театрі опери та балету, а з вересня 2022 року він - оперний диригент у Дніпровському академічному театрі опери та балету. - Авт.).

Зазначу, що у своє персональне свято бути у творчому тандемі з таким прекрасним колективом - Запорізьким академічним симфонічним оркестром,  це є особливе щастя, особлива винагорода для мене як для творчої людини.

Відзначити ювілей на сцені, у колі музикантів і глядачів — тобто, людей, які мене дуже надихають, надзвичайно приємно. Коли ти відчуваєш свою потрібність, то перебуваєш у такому творчому натхненному стані! Це окрилює, дуже підносить, дає ще більше сил творити, віддавати частинку себе, своєї творчої душі!

- Перед вашим дебютом на запорізькій сцені як головного диригента симфонічного оркестру, ви казали, що збулася ваша мрія бути не тільки оперним, а й симфонічним диригентом...

- Вона і зараз реалізовується. У вересні мрія збулася, так би мовити, фундаментально. Зараз я нею насичуюся. Є багато творчих задумів - і у “Дніпро - Опера”, і у Запорізькій обласній філармонії, які розкривати не хочу, хай це буде таємниця.

- Бажаю і надалі радувати запорізьких шанувальників оркестру яскравими прем’єрами та музичними сюрпризами!

 - Дякую!

До речі, святкуванням дня народження на сцені Василь Коваль продовжив багаторічну традицію у Запорізькій обласній філармонії: багато років поспіль головний диригент, народний артист України В'ячеслав Редя запрошував слухачів на  концерти симфонічного оркестру у своє особисте свято.

...І на другу презентацію програми “Ніч новорічна” зібрався майже повний зал. Слухачі насолоджувалися мелодіями творів Йогана Штрауса, Миколи Леонтовича, Марка Глентворта, Телоніуса Монка, Лероя Андерсона та Олександра Цфасмана.

- Ідея була зробити дуже яскраву святкову новорічну програму, - розповів Василь Коваль. - Твори Йогана Штрауса - вальси, польки асоціюються зі святом, з легкістю, тому ми долучили їх до програми. Їх у композитора, звичайно, набагато більше, ніж звучить у нашій програмі. Ми вибрали, на мою думку, найцікавіші. Підготували і гарні твори інших композиторів.

У концерті взяв участь і ще один улюбленець публіки - Дмитро Мітнік. Щоправда, пану Дмитру трошечки не пощастило - під час його диригування оголосили повітряну тривогу - у зв’язку з ракетною небезпекою. Оркестр дограв твір і усіх попросили перейти в укриття. Магія музики, очевидно, через Всесвіт передалася нашим охоронцям неба - титани з ППО швиденько збили ракету, яка летіла в бік Кривого Рогу, і відбій пролунав досить швидко.

Музиканти і диригент зайняли свої місця на сцені, глядачі - у залі і прекрасний концерт продовжився.

Бурхливими оплесками публіка дякувала митцям за подаровану феєрію емоцій та яскравих вражень. Шанувальники музики аплодували диригентам, лауреатам міжнародних і всеукраїнських конкурсів Василю Ковалю і Дмитру Мітніку, музикантам симфонічного оркестру, солістам — Артуру Остапчуку (рояль), Тарасу Пацернюку, Дмитру Княжицькому і Ігорю Гудзю (усі — труба), Івану Левченку (саксофон), заслуженому артисту України Віталію Солом’янчуку (вібрафон) та Станіславу Шинкаренку, який вразив грою за допомогою двох молотків, металевої тарілки і ковадла(!).

Звичайно, оплески дісталися ведучим - Світлані Холод та Миколі Петюку, які цікаво розповідали про композиторів і їх твори, які звучали в програмі. Окреме задоволення - гарний відеоряд, професійний звук і світло. До успіху програми, авжеж, причетні усі, хто її готував!

Після того, як прозвучав останній акорд, розпочалася церемонія привітання головного диригента Василя Коваля з ювілеєм.

Від імені дружної філармонійної родини керівниця, заслужена працівниця культури України Ірина Конарева  тепло привітала ювіляра, відзначивши його непересічний талант, вишуканий музичний смак та оригінальні новаторські проєкти. Ірина Конарева підкреслила вагомий внесок Василя Коваля у розвиток культури України, зазначивши, що він своєю творчістю доводить, що Мукачево, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Київ – це єдина та неподільна країна.

- Дякуємо вам, шановний Маестро, за творчу активність, завдяки якій репертуарна палітра нашого улюбленого академічного симфонічного оркестру збагачується чудовими концертними програмами та творчими проєктами, - зазначила Ірина Едуардівна. - Бажаємо козацького здоров’я, родинного благополуччя, творчого натхнення! І хай сторінка співпраці з Запорізьким академічним симфонічним оркестром щодня наповнюється світлом і радістю! З ювілеєм!

Ірина Конарева подарувала Василю Ковалю портрет, що віднині вже зайняв своє почесне місце улюблених митців в галереї філармонії.

Від колективу оркестру головного диригента привітав його колега Дмитро Мітник та подарував картину, яка символізує головний оберег Запоріжжя – Хортицю.

До привітань приєдналися і слухачі, які стоячи довго аплодували Василю Ковалю, дякували за талант, високу майстерність та відданість обраній справі.

Фото: Запорізька обласна філармонія




Схожі новини: