Може спричинити загибель частини озимих: запорізькі агрометеорологи під снігом виявили притерту льодяну кірку

Переглядів: 279

11 січня 2024 23:00

Може спричинити загибель частини озимих: запорізькі агрометеорологи під снігом виявили притерту льодяну кірку фото

Під час проведення снігомірної зйомки на полях з посівами озимих культур на території Запорізького району, агрометеорологи Запорізького ЦГМ під снігом виявили притерту льодяну кірку.

Як повідомляє Запорізький обласний центр з гідрометеорології, вона утворилась внаслідок випадіння опадів у вигляді дощу та різкого зниження температури повітря до від’ємних значень 7-8 січня 2024 року.

"Під кіркою порушується газообмін, рослини відчувають нестачу кисню. Через проблеми з диханням крижана кірка товщиною 25-30 мм може спричинити загибель понад 30% рослин вже через 10 днів", - зазначається на фейсбук-сторінці центру.

Нагадаємо,  7 січня  на територію Запорізької області "завітав" добре насичений вологою південний циклон. У другій половині дня пішов  дощ, інтенсивність якого посилилася вночі 8 січня. Місцями пройшли значні дощі, які поступово перейшли в мокрий сніг. А вже вдень 8 січня опади були переважно у вигляді снігу.

Надходження холодного повітря у тиловій частині циклону призвело до зниження температури до 0-5 градусів морозу.

Згодом  інтенсивність снігу та хуртовин послабшала, а через деякий час опади зовсім припинилися. А от температура і далі знижувалась  - до відміток від 5 до 10 градусів морозу. Кульмінація холодної погоди припала на 10 січня, коли нічний мороз сягав 10-15 градусів.

Фото: фейсбук-сторінка Запорізького обласного центру з гідрометеорології




Схожі новини: