Український винахідник створив “Капсулу життя”, здатну врятувати під час обстрілів: як працює бункер у квартирі

Переглядів: 334

10 січня 2024 20:40

Український винахідник створив “Капсулу життя”, здатну врятувати під час обстрілів: як працює бункер у квартирі фото

В укритті можуть сховатися до шести людей.

Киянин Сергій Захарін створив “Капсулу життя”, яка здатна захистити від наслідків ракетних ударів. Це збірна сталева конструкція, розроблена для квартири багатоповерхівки, приватного будинку, офісної будівлі та інших приміщень, де немає можливості встановити монолітну конструкцію.

Від чого здатна захистити “Капсула життя”, які характеристики має та скільки коштує — винахідник розповів у коментарі сайту ТСН.ua.

Хто розробник

Сергій — інженер-конструктор і розробник, він має невеличке підприємство з виготовлення деревопереробного обладнання у столиці. Ідея створити “Капсулу життя” з’явилася 2015 року, після початку війни на сході України.

“Я сидів у себе у квартирі і ставив собі запитання, як я себе врятую, якщо, наприклад, до мене увірвуться. Одразу прийшла ідея зробити таку капсулу. Але як її помістити до квартири? Було рішення зробити її розбірною. Потім ідея переросла в те, що капсула має бути здатна врятувати від землетрусу. І на той момент вона не дуже була актуальна. І я поклав цю ідею на полицю”, — розповів Сергій.

Чоловік повернувся до ідеї після початку повномасштабного вторгнення, 2023 року. Він виготовив перший екземпляр і випробував його на собі.

Що таке “Капсула життя”

“Капсула життя” — це збірна сталева конструкція, розроблена для квартир багатоповерхівок, приватних будинків, офісних будівель і приміщень, де немає можливості встановити монолітну конструкцію.

Є два варіанти укриття: для трьох і шести людей. Сергій порівнює “Капсулу життя” зі шкафом купе — її можна встановити в будь-якому місці, доступному за площею.

Розміри укриття:

ширина — 1 м (для трьох людей), 1,40 м (для шістьох)

довжина — 2 м

висота — 2 м

Найважча деталь “Капсули життя” важить 45 кг. Сергій каже, деякі скептики вважають, що після встановлення укриття у квартирі воно може обвалитися до першого поверху багатоповерхівки.

“Ні. Плити витримують навантаженння від 800 кг до 1200 кг на м². Капсула тисне вагою 380 кг на м². І найважливіше те, що вона встановлюється впритул до опорної стіни. Тобто навантаження на плиту-перекриття зменшується, а більше передається на стіну. А вона витримує досить багато”, — розповів Сергій.

Капсула не пропускає мобільний звʼязок. Але має аварійні люки з трьох боків, якими можна скористатися, якщо двері заблокує. А також вентиляційний отвір і можливість встановити автономну вентиляцію.

Випробування

“Капсулу життя” Сергій тестував двічі. Перший раз на конструкцію скинулу бетонну плиту вагою 1100 кг з висоти 9,3 м. У цей момент винахідник перебував всередині.

Під час другого випробування укриття витримало навантаження у 43 тонни. Від такої ваги конструкція просіла лише на 15 міліметрів, а коли плити зняли — вирівнялася до свого початкового стану.

Це означає, за словами Сергія, що конструкція настільки міцна, що в разі, якщо складеться будинок, а капсула буде на першому поверсі, вона витримає на собі вагу уламків. Вогнетривкість капсули — до 30 хвилин.

Відео випробування можна подивитися на сторінці Сергія в Instagram.

“Вона здатна захистити, судячи з консультації з військовими, від дрібних уламків до 5 міліметрів. Зараз у розробці протиуламковий бар’єр, який спроможний витримати постріл калібру 7,62 для цієї капсули. 99%, що вона врятує, якщо складеться будинок. Це наразі для мене найважливіше. Тому що, наприклад, для приватної будівлі можна зробити укриття. А як зробити укриття в багатоповерхівці?” — каже Сергій.

Скільки коштує “Капсула життя”

Укриття, розраховане на трьох людей, коштує 70 тисяч гривень. На шість осіб — 80 тисяч гривень.

“Собівартість капсули на трьох осіб — 53 тисячі гривень. Додатково з 70 тисяч я сплачую податок 5%”, — розповів винахідник.

Він каже, що зараз планує організувати волонтерську організацію, яка називатиметься “Капсула життя”, щоб робити збори для родин військових.

“Вони захищають нас там — я хочу захистити їхні сім’ї тут”, — розповів Сергій.

 




Схожі новини: