Слухайте кардіологів. ТОП-7 продуктів, які вбивають ваше серце

Переглядів: 311

8 січня 2024 14:40

Слухайте кардіологів. ТОП-7 продуктів, які вбивають ваше серце фото

Кардіологи називають найнебезпечніші продукти для тих, хто хоче забезпечити максимальне здоров’я свого серця.

Більшість із нас знають, що деякі звички просто є жахливими для нашого серця.

Наприклад, куріння вже навіть не потрібно обговорювати. Усім відомо, що це — прямий шлях до передчасних недуг, зокрема й серцево-судинної системи.

Малорухливий спосіб життя також не потребує реклами — усі знають, що він вас доконає рано чи пізно.

Однак є безліч продуктів, які належать до так званої «сірої» зони. Наприклад, той самий бекон, який більшість дієтологів не ризикне назвати корисним, проте фігурує в популярній кето-дієті.

Якщо ви дбаєте про здоров’я серця (а ми всі маємо це робити, бодай трішки!), ви можете ознайомитися з рекомендаціями Американської асоціації серця щодо харчування та способу життя. Або, коли ви дійсно хочете перейти до справи, ви можете дізнатися, яких продуктів уникають найкращі кардіологи в 99% випадків.

7 продуктів, які є найбільш шкідливими для вашого серця

Хоча жоден із цих продуктів не вб'є вас, якщо вживати їх час від часу, кардіологи, опитані авторитетним виданням Huffington Post, стверджують, що саме ці продукти вони ніколи або дуже зрідка вживають.

Рубана печінка

Доктор Елеонора Левін, кардіолог зі Стенфордського університету, запевняє, що ніколи не вживає печінку.

«Печінка — це червоне м’ясо, в якому забагато жиру», — пояснює Левін.

За її словами, там дуже багато насичених жирів і трансжирів, а насичені жири не лише шкідливі для серця, а й можуть спровокувати остеопороз. Печінка є надто шкідливою, бо це також орган, який фільтрує токсини, тому будь-які токсини зазвичай залишаються в ній.

«У дитинстві я вживала в їжу рубану печінку, та коли стала кардіологом, взагалі її не вживаю», — констатує Левін.

Сосиски на сніданок

Доктор Елізабет Клодас, кардіолог із Міннеаполіса, каже, що вона уникає сосисок на сніданок за будь-яку ціну.

«У них багато натрію (що сприяє підвищенню кров’яного тиску), і вони є неабияким джерелом насичених жирів, які підвищують рівень холестерину», — стверджує Клодас.

Клодас також зазначає, що всі оброблені м’ясні продукти, включно із сосисками, шинкою і беконом, були класифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я як канцерогени.

Маргарин

Якщо ви досі їсте підроблене вершкове масло, час зупинитися, тому що маргарин просто категорично шкідливий для вас.

«Теоретично маргарин видається чудовою ідеєю, але, як виявилося, він так само шкідливий, як і вершкове масло», — каже доктор Хармоні Рейнольд, кардіолог із Нью-Йорка.

За її словами, нещодавнє дослідження показало, що з кожною столовою ложкою маргарину на день люди на 6% частіше помирали протягом 16 років дослідження.

Оливкова олія краща, і кожна столова ложка оливкової олії асоціювалася з 4%-м зниженням ризику смерті.

«З огляду на це, я раджу своїм пацієнтам вживати оливкову олію завжди, коли це можливо, навіть для приготування яєць чи тостів, — каже Рейнольд. — Коли нічого, окрім смаку вершкового масла, не підходить, все ж таки краще використовувати переважно оливкову олію з невеликим шматочком вершкового масла для смаку».

Стейки

«Я уникаю дуже жирного червоного м’яса, наприклад, стейка з високим вмістом мармуру, тому що в ньому дуже багато насичених жирів», — каже доктор Леонард Ліллі, керівник кардіологічного відділення лікарні Бріггем і Фолкнер у Бостоні (штат Массачусетс).

За його словами, клінічні дослідження засвідчили, що споживання насичених жирів пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, раку та діабету.

Ліллі зазначив, що більшості людей може зійти з рук вживання невеликої кількості практично всього в рідкісних випадках, тож він сам винен у тому, що часом вживає стейк.

Бекон

Доктор Франсуаза Марвел, кардіолог з Університету Джона Гопкінса, запевнила, що вона зазвичай уникає бекону на сніданок.

«Бекон — це взірець переробленого червоного м’яса, яке містить велику кількість насичених жирів і підвищує рівень поганого холестерину, пов’язаного з підвищеним ризиком інфаркту та інсульту», — зазначає Марвел.

Вона пояснює, що бекон обробляється шляхом «в’ялення» свинини, що зазвичай передбачає додавання солі, цукру і нітратів.

Велика кількість солі (або натрію), що використовується під час такої обробки, може підвищувати кров’яний тиск і затримку рідини, змушуючи серце працювати інтенсивніше, щоб пришвидшити рух крові по організму.

Підвищений кров’яний тиск, або гіпертонія, також є одним із основних факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Смажена у фритюрі курка

Смажена курка може бути модною стравою в меню сьогодення, але вона не дуже корисна для вашого серця.

«Регулярне вживання смаженої їжі підвищує ризик серцевих недуг та інсульту, оскільки збільшує кількість насичених і трансжирів в організмі», — каже доктор Санджай Маніар, кардіолог із Х’юстона.

Ці нездорові жири можуть підвищити рівень ЛПНП (поганого холестерину) та знизити рівень ЛПВП (хорошого холестерину), які слугують будівельним матеріалом для утворення жирових відкладень (атеросклерозу) в кровоносних судинах організму, зазначає Маніар.

«Ви можете отримати чудовий смак, додавши свіжі трави і приготувавши курку на грилі або запікаючи її, а не обсмажуючи у фритюрі», — каже Маніар. — Ви збережете смак, проте заощадите калорії".

Пончики

За словами доктора Джейна Моргана, кардіолога з Атланти (штат Джорджія), пампушки зазвичай смажаться на олії, що містить трансжири, а це робить їх шкідливими для серця.

«Трансжири підвищують рівень холестерину і цукру в крові, сприяючи розвитку діабету другого типу, серцевих захворювань та інсульту», — каже Морган.

До того ж трансжири часто-густо «маскуються» на етикетках як частково гідрогенізовані масла, тож читайте етикетки й уникайте їх, підказує кардіолог.

Наостанок

Коли ви один раз з'їсте омлет із беконом або побалуєте себе пончиками, ви, авжеж, не помрете.

Однак варто дослухатися до думки кардіологів і не вживати вищезгаданих шкідливих для серця продуктів постійно.

Джерело: NV




Схожі новини: