Ігнат розповів, скільки Кинджалів збито за весь час, і прокоментував статтю NYT про проблеми з постачанням ракет до Patriot

Переглядів: 245

7 січня 2024 16:26

Ігнат розповів, скільки Кинджалів збито за весь час, і прокоментував статтю NYT про проблеми з постачанням ракет до Patriot фото

Від початку повномасштабної війни Росія випустила по Україні 63 аеробалістичні ракети Кинджал. 25 з них вдалося збити з моменту як Україна отримала перший ЗРК Patriot.

Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

«Зараз маємо 63, запущені Кинджали з початку повномасштабного вторгнення. Це інформація офіційна. 25 — знищено, починаючи з 4 травня [2023 року]. Саме тоді ми з весни минулого року отримали Patriot і отримали можливість знищувати аеробалістичні ракети», — сказав Ігнат.

Він також прокоментував нещодавню статтю New York Times в якій сказано, що США попередили Україну, що не зможуть довго постачати ракети до ЗРК Patriot — єдиної системи, що здатна збивати Кинджали.

Речник повітряних сил зазначив, що ракети до ЗРК стають дефіцитними при таких масованих атаках як були 29 грудня і 2 січня, коли зокрема Patriot збив усі 10 Кинджалів, запущених по Києву. Тому, додав він, потрібно раціонально використовувати озброєння, яке постачають західні партнери.

«Дефіцит ракет у нас був, є і буде завжди. Росія атакує величезною кількістю засобів повітряного нападу. Це, і дрони — до сотні інколи доходить за добу — і ракети», — зауважив речник.

Він заявив, що тому українське вище військово-політичне керівництво звертається до партнерів, щоб ту потребу, яка є після якогось періоду, поповнювати для відбиття нових повітряних нападів.

Водночас Ігнат не підтвердив інформацію The New York Times.

Він заявив, що йде «нормоване постачання ракет», але додав, що очевидно через дві нещодавні масштабні атаки було витрачено певні запаси з наданого партнерами озброєння.

«Ідуть зараз процеси щодо того, щоб забезпечувати й надалі Україну тою нормою ракет, яка необхідна для відбиття повітряного нападу. Мені іноді дивно спостерігати за тими статтями й матеріалами [західних ЗМІ]: яка мета, для кого ця інформація. Зрозуміло, що уряд США та всі наші союзники прекрасно поінформовані щодо стану нашої ППО, забезпечення ракетами і т.д.», — сказав речник.

«Я не думаю, що Україна залишиться наодинці з агресором, що нам перестануть допомагати. Лише треба натякати й нагадувати заходу, що Росія не збирається пом’якшувати ті напади і навпаки вони можуть бути посилені. Тому ми потребуємо більшого постачання», — додав він.

Юрій Ігнат зізнався, що західна преса часом дивує його й згадав також учорашнє повідомлення данської газети Berlingske про те, що Данія передасть Україні літаки F-16 на пів року пізніше. Це повідомлення він спростував ще вчора ввечері заявивши, що офіційних заяв від Данії про затримку постачання F-16 наразі не було.




Схожі новини: