Досі не віддали тіла: родини вбитих окупантами у Бердянську підлітків вже півроку не можуть їх поховати

Переглядів: 358

28 грудня 2023 11:00

Досі не віддали тіла: родини вбитих окупантами у Бердянську підлітків вже півроку не можуть їх поховати фото

Про обставини трагедії та про нинішню ситуацію розповіла начальниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина.

«Наприкінці червня 2023 року окуповане місто Бердянськ та всю Україну сколихнула трагедія, рівня цинізму якої ми не знали з часів нацистської окупації 1941-1943 рр. Серед білого дня посеред міста російськими окупантами були вбиті 2 підлітки-школярі.

Майже півроку до трагедії діти та їхні сім’ї піддавалися переслідуванню. Згодом одного з них, Тиграна Оганнісяна, викрали з дому. Його жорстоко допитували та піддавали катуванням із застосуванням електричного струму.

Водночас за декілька днів до вбивства підлітки отримали обвинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. Їм загрожувало до 20 років позбавлення волі.

Зі своєї сторони Бердянська військова адміністрація, директор та педагоги школи у якій навчався Тігран Оганнісян, намагалася також допомогти родині, звертаючись до всіх інституцій щодо ситуації з хлопцями та допомогти їм покинути окуповану територію.

Коли ситуація із дітьми набула розголосу, то 15 червня 2023 року Європарламент прийняв резолюцію з вимогою припинити так званий «судовий процес» та відпустити хлопців на контрольовану Україною територію, або в третю країну – росіяни їх не відпустили, а на нашу думку, показово стратили.

Вбивством наших дітей росіяни підтвердили порушення Конвенції ООН «Про права дитини», сьогодні ці випадки непоодинокі, але те, з яким звірством росіяни розправилися із нашими хлопцями – це саме той випадок, на який звернули увагу усі міжнародні інституції.

Відразу після вбивства дітей до нас, як військової адміністрації звернулося керівництво відділу освіти міста, адміністрація школи №7 та її педагоги, прості мешканці з пропозицією перейменувати заклад освіти в якому навчався Тігран на його честь, а також перейменувати на честь загиблих хлопців вулиці міста. Наразі дані пропозиції знаходяться в роботі.

РФ має понести покарання! Вбивці мають бути засуджені!

Ми висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих дітей та закликаємо світ не бути байдужим до того, що відбувається в Україні. Світ має зрозуміти – щоденно на окупованих територіях порушуються права людини. І поки Україна не поверне свої території це буде продовжуватися й продовжуватися!" - зазначила Вікторія Галіцина.

Окупанти й досі не віддали тіла 16-річних Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова, яких вони вбили 24 червня. Про це Вікторія Галіціна розповіла Суспільному.

«Українська сторона зверталась до уповноваженої з прав людини рф Тетяни Москалькової, однак до дієвих результатів це не призвело. За наявною у нас інформацією, намагались долучити Міжнародний комітет Червоного Хреста, однак також вирішити проблему не вдалось», - повідомила начальниця Бердянської МВА.

Адвокат родини Тіграна Оганнісяна Андрій Яковлєв  зазначає, що окупанти не повертають тіла підлітків, певно, щоб приховати злочин, бо, аналізуючи поранення хлопців, які видно на пропагандистських фото та відео, можна припускати, що то було не затримання, а позасудова страта.

Відомо, що хлопці були вбиті пострілами снайперів. Микита був вбитий пострілом у голову, а Тигран – у серце. Тобто окупаційна поліція навіть не намагалася якимось чином зберегти їх життя.

Де наразі знаходяться тіла Тіграна та Микити — невідомо. Так само немає інформації й про те, якої остаточної версії загибелі хлопців дотримуються окупанти, бо у них було їх кілька.

«Спочатку окупаційна влада сказала, що вони ліквідували диверсантів, потім, що це було самогубство. Те, що вони розслідують, не співпадає з тими заявами, які були з самого початку. Вони такі формалісти: вони проводять слідства, судові процедури, отримали якесь рішення, і, напевно, напишуть, що хлопці самі напали, в результаті сутички сталася трагедія. Навряд вони опишуть все те, що ми бачили на пропагандистських фотографіях та відео», - розповідає адвокат родини Тіграна.

Окупанти не дали довідку для моргу

28 червня у Бердянську мали попрощатися з Тіграном Оганнісяном Та Микитою Хангановим, які були вбити росіянами. Напередодні похорон було скасовано. Як стало відомо згодом, окупанти відмовили рідним у видачі тіл

"Представники слідчого комітету РФ в окупованому Бердянську не віддають рідним Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова довідку про дозвіл на захоронення, що унеможливлює забрати з моргу їхіні тіла та поховати", - повідомило видання Українська правда. Морг перебував під посиленою охороною окупантів.

"Вони не видають довідку, кажуть — справу відправили у Мелітополь, все. А без цього папірця тіла в морзі не віддають. Ви не уявляєте, де ми живемо. Не маємо прав… І немає до кого звернутися, кому поскаржитися…", - розповідали співрозмовники УП.

Відомо, що бабусю Тіграна Оганнісяна окупанти не пропустили на впізнання тіла онука. Загиблих змогли побачити лише рідні  Микити Ханганова, які впізнали обох.

Також у соцмережах писали, що «священик» відмовився правити службу по хлопцям. Аргументуючи це тим, що вони нацисти. Попередньо відспівування мало пройти в храмі Святого Миколая на Спорткомплексі.

В тему

У Запоріжжі пропонують перейменувати вулицю на честь загиблих підлітків. Вулицю Лассаля пропонують розділити на дві окремі вулиці та присвоїти їм ім’я Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова. Рішення прийматимуть шляхом голосування. Варіанти можна вибрати з-поміж вже запропонованих, або ж написати свій.

 




Схожі новини: