Мар'їнка: Росія каже про взяття, Україна заперечує. Яке значення це місто має для війни?

Переглядів: 318

26 грудня 2023 10:46

Марїнка: Росія каже про взяття, Україна заперечує. Яке значення це місто має для війни? фото

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу на зустрічі з президентом Володимиром Путіним відзвітував про повний перехід міста Мар'їнка на захід від Донецька під контроль російських військ. Тим часом українська сторона цю інформацію заперечила.

Як передає російська агенція РИА "Новости", Шойгу заявив, що захоплення Мар'їнки дозволяє ефективніше "захищати Донецьк від вогню ЗСУ".

Він також додав, що "вагомий внесок" у захоплення міста зробили військові 150-ї Ідрицько-Берлінської дивізії.

Путін, своєю чергою, заявив, що "зі взяттям Мар'їнки російські війська відсувають від Донецька бойові підрозділи супротивника" і додав, що учасники взяття міста "гідні державних нагород".

Однак невдовзі у Збройних силах України ці заяви заперечили.

"Бої за Мар’їнку тривають. Наразі наші військовослужбовці знаходяться в адміністративних кордонах Мар’їнки", - заявив в ефірі телемарафону речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Місто вщент знищено. Але говорити про повне захоплення Мар’їнки некоректно", - додав він.

Яке значення має Мар'їнка для перебігу війни

Кореспондент BBC Ілля Абішев

З одного боку, захоплення російськими військами Мар'їнки – невеликий здобуток. Це містечко на захід від Донецька, яке до 2014 року налічувало близько 10 тисяч жителів, нині зруйноване практично вщент. Ще влітку українські бійці розповідали, що оборонятися там важко, бо не лишилося жодного нормального укриття.

З іншого боку, у випадку з Мар'їнкою армії Шойгу дістануться не лише руїни, а й поле для маневру. Насамперед, вона отримає можливість атакувати з боку Мар'їнки інший опорний пункт ЗСУ - розташовану на південь Новомихайлівку, а у разі успіху розгорнути наступ флангами на український плацдарм у районі Вугледару.

Оскільки бої за Новомихайлівку вже почалися, можна вважати, що російське командування розпочало реалізацію цього задуму.

Для ЗСУ вугледарський плацдарм має велике оперативне значення, і очевидно, що здавати навіть підступи до нього вони не мають наміру.

Іншим можливим напрямом просування російських військ може стати траса Н15, яка веде захід міста Курахового.

Проте командування ЗСУ заявляє, що твердження про повне взяття Мар'їнки некоректні, українські військові, як і раніше, перебувають у її адміністративних кордонах, повідомляли також і про будівництво нових укріплень на захід від міста.

А це означає, що на швидкий прорив у цьому напрямку розраховувати важко.

Джерело: ВВС




Схожі новини: