Допомога ВПО та постраждалим від війни: у Запорізькій області працює Координаційний центр підтримки цивільного населення

Переглядів: 314

13 грудня 2023 22:00

Допомога ВПО та постраждалим від війни: у Запорізькій області  працює Координаційний центр підтримки цивільного населення фото

Під час брифінгу в офіційному медіацентрі при ЗОДА заступник голови обласної адміністрації Євген Мироненко розповів про роботу Координаційного центру підтримки цивільного населення у Запорізькій області.

До роботи Координаційного центру, створеного у червні 2023 року, окрім представників Запорізької ОВА, залучено фахівців Запорізького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Головного управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області, Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Запорізького обласного центру зайнятості, управління Державної міграційної служби у Запорізькій області, громадські організації тощо.

Активну участь у наданні продовольчої/непродовольчої/ грошової допомоги для ВПО великі міжнародні донори - різноманітні структури ООН, World Central Kitchen (WCK), Лікарі без кордонів, Міжнародний Медичний Корпус, «Людина в біді», HEKS/EPER, ACTED, INTERSOS, GEM, Міжнародна організації з міграції (МОМ), Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC) тощо.

При Координаційному центрі створено 9 робочих груп за напрямками діяльності:

  • з працевлаштування та професійної орієнтації;
  • з взаємодії з міжнародними організаціями та забезпечення гуманітарних потреб цивільного населення;
  • з ментального здоров’я;
  • з підтримки ветеранів війни, полонених;
  • з питань програми єВідновлення;
  • з організації освітнього процесу;
  • з питань безпекового середовища та цивільного захисту;
  • з комунікації з громадськими організаціями та волонтерами;
  • з моніторингу місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.

За підтримки Управління ООН з координації гуманітарних справ у «гарячі точки» для прифронтових громад Запорізької області забезпечується постачання першочергових речей після обстрілів житлових будинків. Насамперед це медикаменти, будівельні матеріали, продукти та побутові речі (одяг, матраци, баки тощо). 

За допомоги міжнародних донорів (найбільше МОМ, УВКБ ООН, МКЧХ та USAID) проведено ремонти та покращено умови проживання у місцях компактного поселення ВПО, бомбосховищах і «пунктах незламності».

Для сімей військовослужбовців та молодих сімей ВПО в рамках "Школи сім'ї", проводять тренінги та навчання, видають гуманітарну допомогу.

У рамках роботи Координаційного центру здійснюється реалізація Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що ініціювала Перша леді України Олена Зеленська, «Ти як?». 

Також на засіданнях Координаційного центру проводяться презентації ініціатив громад та благодійних організацій. Наприклад, на останньому засіданні презентували одразу 2 такі проєкти: створення цифрових освітніх просторів для дітей у сільській місцевості (Посмішка ЮА) та дорожню карту ветерана (Широківська громада).

У Запорізькій області функціонують уже 59 територіальних Координаційних центрів підтримки цивільного населення. Продовжується робота зі створення КЦ ще у 8 громадах.

Серед іншого, Коордцентр опікується внутрішніми переселенцями. Станом на початок грудня 2023 року у Єдиній інформаційній базі ВПО Запорізької області зареєстровано 232,7 тисячі осіб, серед них:

  • 48 тисяч дітей;
  • 10,2 тисячі осіб з інвалідністю;
  • 52,3 тисячі пенсіонерів.

Цифри і факти

Кількість дітей ВПО, які отримують освітні послуги у шкільних закладах Запорізької області, становить 6 тисяч осіб.

Послуги закладів охорони здоров’я області з початку активних бойових дій отримали 198 тисяч ВПО.

На обліку у службі зайнятості перебувають близько 4 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які мали статус безробітних громадян.

Куди можуть звернутися ВПО й інші постраждалі від збройної агресії рф:

  • Гаряча лінія Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОВА: (061) 764-42-65.
  • Гаряча лінія Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради: (061) 787-15-80.
  • Електронна пошта: [email protected].
  • Гаряча лінія Запорізької обласної військової адміністрації: 0 800 503 508.

Нагадаємо, за ініціативи Мінреінтеграції Координаційні центри діють при кожній ОВА. Їхня діяльність спрямована на підтримку та надання допомоги постраждалому населенню, зокрема ВПО, ветеранам та членам їхніх сімей, дітям, людям похилого віку.




Схожі новини: