США, скоріше за все, не затвердять допомогу Україні до кінця 2023 року, – Bloomberg

Переглядів: 300

13 грудня 2023 18:00

США, скоріше за все, не затвердять допомогу Україні до кінця 2023 року, – Bloomberg фото

Прихильники президента США заявили про сподівання на компроміс після святкових канікул, що дозволить виділити допомогу на наступний рік.

Президент України Володимир Зеленський в ході візиту до США звернувся до американських законодавців з проханням схвалити виділення 61 мільярда доларів допомоги, але залишив Вашингтон без чітких зобов'язань щодо подальшої підтримки з боку союзників, пише Bloomberg.

За словами журналістів, Зеленський зіткнувся з більш прохолодним прийомом на закритих зустрічах із законодавцями, ніж під час візиту до Вашингтону рік тому.

"Президент України не повинен повертатися, щоб благати про допомогу і підтримку", – заявив один з найближчих союзників Байдена сенатор Кріс Кунс.

Видання відзначає, що прихильники президента США заявили про сподівання на компроміс після святкових канікул, що дозволить виділити допомогу на наступний рік, але колись широка політична підтримка як у США, так і в Європі розхитується.

"Адміністрація Байдена, схоже, просить мільярди додаткових доларів без належного нагляду, без чіткої стратегії перемоги і без жодної відповіді, яку, на мою думку, американський народ має отримати", – заявив спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон після особистого звернення Зеленського.

Лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл, один з найвідданіших союзників України з числа республіканців, охарактеризував шанси на схвалення допомоги до кінця року як "практично неможливі".

На запитання про результати поїздки у США Зеленський відповів, що сподівається на конкретні результати.

"Я отримав сигнали. Вони були більш ніж позитивними. Але ми знаємо, що треба розділяти слова і конкретні результати. Тому будемо розраховувати на конкретні результати", – сказав президент України.

"Пентагон має додаткові повноваження на 4,6 мільярда доларів, які він може використати для надсилання зброї зі своїх запасів, але лише 1 мільярд доларів для її заміни. За словами законодавців і аналітиків, цього недостатньо, щоб довго підтримувати військові зусилля. На сьогодні США витратили 111 мільярдів доларів на підтримку Києва", – вказує ЗМІ.

Допомога Україні від США

20 жовтня Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування в розмірі 106 млрд доларів. Документ передбачає виділення коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. 61 млрд доларів передбачено саме для підтримку України. Проте майже за два місяці американські законодавці так і не наблизилися до схвалення цього запиту. Нещодавно Сенат США провалив голосування за розгляд законопроекту.

Конгрес США може відкласти розгляд законопроекту щодо допомоги Україні та безпеки кордону США до наступного року.

Джерело: УНІАН

 




Схожі новини: