Алея як нагадування: родичі полонених нацгвардійців висадили в Запоріжжі 30 дерев скандінавської горобини

Переглядів: 355

7 грудня 2023 21:45

Алея як нагадування: родичі  полонених нацгвардійців висадили в Запоріжжі  30 дерев скандінавської горобини фото

Сьогодні, 7 грудня, у запорізькому сквері навпроти пам'ятника жертвам Голодомору родичі військовослужбовців частини 3033 Національної гвардії України, які героїчно захищали Маріуполь, а зараз знаходяться у ворожому полоні, висадили 30 дерев скандинавської горобини.

Рідні кажуть, що закладена алея слугуватиме нагадуванням всім жителям і гостям міста про полонених.

До акції долучилися начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко і командир 23 бригади охорони громадського порядку "Хортиця" НГУ полковник Андрій Бєляєв, а також побратими бранців.

Перед висадкою дерев рідні військовополонених влаштували мітинг, на якому звернулись до керівництва в/ч 3033, голови ЗОВА з проханням зробити все, щоб захисники Маріуполя повернулись додому.

Серед учасників акції -  Валентина Есаулова-Марухненко. Її син вже другий рік перебуває у російському полоні.

- Я поховала його кілька разів, я думала він загинув взагалі. Але, коли хлопців виводили, російські канали відео викладали і на цьому відео ми впізнали свою дитину. І так ми зрозуміли, що він є і він живий. Він з пораненнями, - каже Валентина.

Вже більше року вона нічого не знає про сина. Єдина відома Валентині інформація, що своє 30-річчя її син зустрів в Оленівці, а 31- й рік життя – в якійсь російській в’язниці.

Син Наталії Максим, перебуваючи у російському полоні, вже встиг отримати вирок – 24 роки ув’язнення.

- Його осудили по ст.105, ст. 356. Наче групове вбивство мирного жителя «из-за политической и идеологической неприязни». І ще 356 стаття це жорстоке поводження з мирними мешканцями на окупованій території. Але та територія на той момент окупованою не була, йшли бої. Йшли бої і наче він 4 рази прицільно вистрелив в мирного мешканця. Ці факти дуже сфальсифіковані, сфабриковані, - каже Наталія.

Вона додала, що військовополонені піддаються тортурам і катуванням. Наталія закликала всі міжнародні організації знайти важелі впливу, які допоможуть звільнити хлопців з полону.

Саджанці 30 скандинавських горобин виростили у «Зеленгоспі», а з висадкою допомогли фахівці «Зеленбуду».

- Це та горобина, яка має такі червоні ягоди. Для нас це символ, це символ мабуть у кожного свій. Якщо прийде сюди жінка, яка поховала чоловіка, то вона буде бачити як якусь кров на цих маленьких ягодках. Ми зі свого боку будемо бачити ту кров, яку віддали наші за те щоб ми існували, - зазначила Валентина Есаулова-Марухненко.

Як зазначається на сайті ЗОВА,  горобина символізує мужність і стійкість нацгвардійців, які 86 діб тримали оборону Маріуполя. 

Юрій Малашко розповів, що органи влади, активісти та ЗМІ використовують всі можливі механізми, аби світ дізнався про терор та жорстокість, які чинить країна-агресорка проти українських захисників.

 - Боремося за свободу наших оборонців. Тримаю постійний контакт з Об'єднаним центром з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України. Але, на жаль, ворог блокує будь-які обміни. Допоки рашисти публічно засуджують наших бійців та «виносять вироки» за вигадані злочини, ми щодня будемо нагадувати всьому світу про катування наших героїв! Разом переможемо! - підкреслив очільник ЗОВА.

Фото з сайту ЗОВА, Катерини Клочко і В'ячеслава Твердохліба

 

 




Схожі новини: