Малював з натури: військовий художник відкрив виставку своїх робіт у “Запорізькій політехніці”, де до служби в ЗСУ викладав філософію

Переглядів: 455

6 грудня 2023 23:20

Малював з натури: військовий художник відкрив виставку своїх робіт у “Запорізькій політехніці”, де до служби в ЗСУ викладав філософію фото

Сьогодні, у День Збройних Сил України і День святого Миколая, у музеї технічного прогресу Національного університету “Запорізька політехніка” відкрилася виставка малюнків колишнього викладача філософії Володимира Гордійченка.

Її відкрили в рамках загальнодержавного проєкту “Місце шани і вдячності”.

У відкритті взяли участь ректор Віктор Грешта, проректор Андрій Іванченко, керівники підрозділів вишу, ветерани запорізької журналістики, працівники Запорізького обласного художнього музею, де нещодавно проходила персональна виставка військового художника Гордійченка.

Відкрила захід директорка музею Наталія Деркач, яка ознайомила присутніх з цікавими фактами з біографії Володимира Гордійченка.

- Для нашого вузу Володимир Вікторович дуже знайома людина, - зазначила Наталя Володимирівна. - Протягом багатьох років він працював викладачем історії, а згодом — філософії. Викладач був неординарним: на заняттях міг постати в образі Декарта, Григорія Сковороди. Студенти були в захваті від нього!

Усе своє життя Володимир Гордійченко малює, ліпить. Це в нього з дитинства, дар Божий до малювання унаслідував від батька і рідної тітки.

Чудово поєднуючи філософію з образотворчим мистецтвом, він завжди виділявся у своєму середовищі. У Гордійченка чотири дипломи про вищу освіту. Глибоко занурений у філософію, філологію, історію — тож його творчий доробок багатогранний, масштабний, своєрідний за манерою виконання.

У січні 2015 році Володимира мобілізували до лав ЗСУ. Військовий на псевдо “Професор” боронив Донеччину, рубежі Херсонщини та Харківщину. У грудні 2021 року в Харківському історичному музеї ім. М.Ф. Сумцова відкрилась його персональна виставка. Згодом виставка артилериста із Запоріжжя відкрилася у картинній галереї Чугуївського художньо-меморіального музею І.Ф. Рєпіна.

На початок повномасштабного збройного вторгнення армії рф Володимир Гордійченко ніс службу у складі 92 окремої механізованої бригади. Прослужив ще 4 місяці. Під час служби здобув авторитет як вправний військовослужбовець, як наставник молодих бійців, а ще проявив себе як талановитий художник-оформлювач. У вільний час старший солдат Гордійченко разом з керівництвом бригади розробив, а потім оформив кімнату бойових традицій та меморіальну кімнату загиблих побратимів.

Демобілізувався “Професор” за віком. Повернувшись до цивільного життя, з головою занурився у творчість. Нещодавно у Володимира була персональна виставка у Запорізькому обласному художньому музеї. На ній були представлені ікони на пікселі — це чергове ноу-хау художника.

Ідея виникла у Володимира Гордійченка кілька років тому, коли у своїй бригаді військовий мав розмову з командуванням і капеланом отцем Сергієм, які хотіли, аби Володимир написав іконостас для майбутньої каплички. Художник втілив ідею у технологію. Планів і мрій у нього багато. Дай Боже, щоб вони здійснилися.

З відкриттям виставки Володимира Гордійченка привітали ректор НУ “Запорізька політехніка” Віктор Грешта, декан гуманітарного факультету Микола Дедков, завідуюча кафедрою філософії Ольга Бондаренко, в.о. директорки обласного художнього музею Інга Янкович і старша наукова співробітниця музею Ольга Дворна, яка була кураторкою його персональної виставки “На власні очі”.

Віктор Грешта, зокрема, зазначив, що виставка у стінах університету, яка відкрилася у День Збройних Сил України, дуже важлива.

- Дуже важливо, щоб наші студенти розуміли, що роблять військові для того, щоб вони мали майбутнє. Сьогодні ми робимо все, щоб вони отримували якісну освіту, виховувалися у дусі патріотизму і були, дійсно, представниками нової генерації, абсолютно нової нації, - підкреслив Віктор Грешта.

А Інга Янкович повідомила, що роботу Володимира Гордійченка музейники знайшли в каталозі “Образи 90-х”. На початку 1990-х років у музеї проводилися виставки робіт, автори яких могли бути і не членами Союзу художників України. Картина Володимира Гордійченка “Мойсей” брала участь у виставці, яка проходила в 1992 році.

До речі, сучасні картини військового художника вже є у художньому музеї — Володимир подарував їх для колекції робіт, написаних під час російсько-української війни. Про це повідомила Ольга Дворна, яка приймає роботи воєнного часу від запорізьких митців пензля.

Родзинкою презентації став візит на виставку Святого Миколая, який побажав автору творчих успіхів, а усім - Перемоги і миру.

Після закінчення офіційної частини Володимир Гордійченко провів екскурсію для відвідувачів презентації. За словами художника, він малював своїх побратимів з 2015 року, від початку своєї служби в ЗСУ.

За 7 з половиною років запоріжець служив у трьох бригадах. Починав з 27 ракетно-артилерійської, яка базувалась у Сумах, був артилеристом, працював з “Ураганами”, потім доля закинула Володимира в 25 окрему десантно-штурмову бригаду, де в 55 років йому довелося стрибнути з парашутом, а вже з 2018 і до демобілізації служив у 92 окремій механізованій бригаді ім. Кошового отамана Івана Сірка (зараз це вже окрема штурмова бригада).

Демобілізувався старший солдат Гордійченко у зв’язку з досягненням пенсійного віку. Та і стан здоров’я за час служби значно погіршився, ще під час служби він вже ходив, як каже художник, “з ломачкою”. Йому вже було важко вдягати каску, бронежилет, брати БК і автомат — не тримали ноги.

- З самого початку я малював своїх хлопців — робив замальовки на тому, що попадало під руку, - розповідає Володимир Гордійченко. - Багато робіт, на жаль, пропало. Ракета попала в хату (Володимир родом з Юрківки колишнього Оріхівського району), все там рознесла. Всі малюнки — побутового характеру. Старався малювати як комікси — в часі, в просторі, в русі. У деяких — філософські назви.

Малював командирів — зокрема, комбрига Героя України Павла Федосенка, солдат і багатьох офіцерів, а ще — капелана частини. На жаль, деякі хлопці, кого малював, загинули. Дуже шкода, що наші гинуть, особливо молоді.

Побратими служать і далі. Я малюю, відправляю їм роботи. А мені пишуть — одного вже немає, іншого. З моєї батареї (Володимир служив навідником самохідної артилеристської установки), з мого першого дивізіону...

З цікавих робіт також - зображення Героя України Олександра Мацієвського на пікселі, інсталяція "Донбас - це Україна", пейзаж  на корі, а також картина з зобаженням бункера, з якого виліз змій - путін.

На виставці можна також побачити прапори формувань, у яких служив викладач філософії “Запорізької політехніки”. На них - побажання побратимів Володимиру Гордійченку, якого частина бійців називала “Професором”.

Фото автора




Схожі новини: