Святий Миколай чекає на листи дітлахів з України. Що вони просять під час війни

Переглядів: 426

6 грудня 2023 16:23

Святий Миколай чекає на листи дітлахів з України. Що вони просять під час війни фото

“Не здавайся і будь впевненими в своїх бажаннях”, - радить дівчинці Поліні Діана Дятченко, психологиня і керівниця київського осередку благодійного фонду “Голоси дітей”. Діти зібралися, аби написати листи до Святого Миколая й попросити його про подарунки.

Перш ніж писати, їм радять добре подумати. Уявити, що вони вже мають усі цукерки, які здатні з'їсти, всі іграшки, про які мріяли. Тобто потрапили в чарівну країну, де можна бути сміливими й відвертими в своїх бажаннях. Просити те, про що не наважилися просити раніше.

Семирічна Міла з Олешок погодилася ознайомити ВВС зі своїм листом до Миколая. "Любий Миколай, я була дуже чемною, допомагала мамі і татові. Якщо ти можеш, подаруй мені Велику куклу LOL. Дякую тобі”.

Вона ретельно, уважно підбирала колір кожного слова в своєму листі. Жовтий, синій, червоний, зелений чи помаранчевий - колір слова має значення для Міли, як і їхній зміст.

Сьогодні вона обирає яскраві, світлі, насичені кольори.

Після пів року життя в окупованих Росією Олешках родина Міли виїхала на підконтрольну Україні територію. В них не було змоги взяти з собою свої речі та майно.

Після підриву Каховської дамби їхній будинок залила вода. Як наслідок, його глиняні стіни просіли, і він став непридатним до життя. Повернутися туди навіть після деокупації вони не зможуть.

Міла з Олешок попросила в Святого Миколая ляльку та завершення війни

 

Прочитавши вголос свій лист до Миколая, Міла зауважує, що має до нього ще одне бажання. Але сказати його може лише на вушко. Воно потаємне і складне. Вона змушує Мілу сумувати. Вона ним також поділилися з ВВС.

“Щоб закінчилася війна”, - сказала дівчинка пошепки.

Такі заняття в осередку фонду “Голоси дітей” відвідують діти, які разом зі своїми батьками вимушені були виїжджати з рідних міст і селищ через російську окупацію та бойові дії. Нині вони адаптуються до життя та навчання в Києві.

Психологи фонду допомагають їм звільнитися від впливу травм війни й перетворити їх на досвід, який не заважатиме дитині розвиватися та йти далі. Вік дітей конкретно в цій групі - від семи до дванадцяти років.

Психолог допомагає дітям налаштуватися на написання листів до Миколая - бути впевненими в своїх бажаннях

 

Їм усім є багато що сказати Миколаю та за що подякувати цьому славетному святому із сивою бородою та світлим чолом.

Цьогоріч день його імені в Україні багато хто вперше відзначатиме за новоюліанським календарем, тобто 6 грудня, а не 19-го, як раніше. Дітям потрібно поспішати, аби їхні листи встигли дійти до заклопотаного святого.

“Про що ви попросили б, маючи вже мільйон цукерок?” - запитала Діана Дятченко дітей після того, як ті досхочу погралися, позмагалися, порухалися.

Всі можуть вибирати: донести свої бажання до Святого Миколая або з допомогою малюнка, або словами. У невеликій групі з восьми дітей половина - саме хлопці - вирішують малювати лист. Дівчата ж обирають звернутися до любого Микола словами.

Зрештою й хлопці переконуються, що значно надійніше доносити свої мрії до Миколая з допомогою слів. І починають жваво обговорювати свої різнокольорові листи.

Максим попросив в Миколая павербанк

Зосереджуються насамперед на матеріальних мріях: хтось пропонує просити в святого квиток до Дубая в Обʼєднаних Арабських Еміратах. У дітей це місто асоціюється з теплом, миром та казковими дивами. Хтось переконаний, що святий Миколай знайде для нього 500 грн.

11-річний Максим писав свій лист мовчки, старанно, ґрунтовно. Без обговорення. Святий Миколай точно мав би розібрати кожне його слово.

Хлопець поділився з ВВС його змістом.

Ми зберігаємо мову оригіналу: "Привіт, Святий Миколай! Мене звуть Максим Шишков, і мені 11 років. Я б хотів попросити в тебе павер банк, тому що вимикають світло та треба заряджати фанарики. Бажання здійснюються. Максим”.

Після цього Максим акуратно згортає свій лист, перев’язує його стрічкою та передає для відправлення Миколаю. Хлопчик упевнений в надійності пошти, яка доставлятиме дитячі листи адресату.

Партнери та друзі фонду “Голоси дітей” кажуть, що сприятимуть святому Миколаю у реалізації мрій та бажань цих дітей.

“Голоси дітей” допомагають дітям та сім’ям, які постраждали від війни. Ті можуть отримати у фонді психологічну та гуманітарну допомогу.

Після повномасштабного вторгнення Росії фонд відкрив свої осередки по всій країні, зокрема й в прифронтових Харкові та Миколаєві. Сьогодні він також допомагає громадам та закладам освіти, будуючи для дітей укриття.

Листи до Миколая написані. А діти попросили ще про підтримку та обійми. Не в листах - наживо

Джерело: ВВС Україна




Схожі новини: